Ankara Kadın Platformu: ‘Cezasızlık çocuk istismarı faillerine cesaret verecek’
Ankara Kadın Platformu, Meclis’e getirilmesi planlanan çocuk istismarına evlilik yoluyla af düzenlemesine karşı ‘Çocuk istismarının affı olmaz’ diyerek Kızılay’da bildiri dağıtımı gerçekleştirdi.

Kadınlar dağıttıkları bildirilerle beraber, hep birlikte çocukların korunmasının devletin sorumluluğunda olduğunu, devletin tecavüzcüleri değil çocukları koruması gerektiğini anlattı.

İktidarın, söz konusu düzenleme ile çocuk istismarını meşrulaştırmak istediğini söyleyen kadınlar, başta kadınlar olmak üzere tüm toplumu çocuk istismarına karşı ses yükseltmeye ve birlik olmaya çağırdı.

Ankara Kadın Platformu bildirisinde şunları yazdı:

ÇOCUK İSTİSMARININ AFFI OLMAZ!
• Çocuğa yönelik cinsel istismar yetişkin birinin çocuğun bedeni üzerinde eril tahakküm kurması, cinsel saldırıdır!

İstismar hangi şekilde gerçekleşmiş olursa olsun suçtur! Suç kapsamında ele alınmalıdır! Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesine göre de “18 yaşına kadar herkes çocuktur.” Dolayısıyla bir yetişkinden gelecek cinsel saldırı söz konusu olduğunda yaş sınırlamaları belirleyerek veya “rızası” gözetilerek ceza indirimi kabul edilemez. Çocuğa yönelik cinsel istismarda rıza aranamaz!
• “Çocuğa yönelik cinsel istismara af yasası” çocuğa yönelik cinsel istismarı meşrulaştıracak!

Adalet Bakanlığının verilerine göre “çocuğun cinsel istismarı suçu için açılmış davalar” istatistiklerine göre 2010-2018 yılları arasında toplam 153.250 yargılama yapıldı. Ancak kayıt dışı istismarların olduğu da bilinmekte. Bu davalar pedofili suçları kapsamında değerlendirilerek aile içinde üzeri kapatılıyor. Çocuğa yönelik cinsel istismarı pedofili olarak adlandırmak hem suçun örtülmesine hem de istismarın toplumsal sebeplerinin gözden kaçırılmasına sebep oluyor. Çocuğa yönelik cinsel istismar; gerekli önlemleri almayan, gerekli denetimleri ve yaptırımları uygulamayan, istismarcıyı çeşitli bahanelerle aklayan iktidar politikalarının bir sonucudur! Karşımızdaki durum böyleyken her seferinde kamuoyu baskısıyla engellediğimiz yasa tasarısı tekrar gündeme getiriliyor. Bir defaya mahsus denilerek çıkartılmak istenen bu yasa kabul edildiği takdirde, cinsel istismara maruz kalan çocuklar, istismarcıyla evlendirilecek! Bu yasa ile aile bütünlüğünü sağlayacağını iddia eden iktidar, aile bütünlüğü söylemiyle boşanmaları engellemek istediği, kadınları ev içine mahkûm etmeye çalıştığı ve kadın cinayetlerini, tecavüzleri engellemediği gibi çocuğa yönelik cinsel istismarı da bu yasayla meşrulaştıracak!
• Bu cezasızlık çocuk istismarı suçu faillerine cesaret verecektir!

Şu anda getirilmek istenen af, 15 yaş altı kız çocuklarına karşı işlenen cinsel istismar suçundan hüküm giyen failleri de kapsayacaktır. Yani 12 yaşında bir kız çocuğunun 27 yaşındaki bir erkek ile evlendirilmesi durumunda cezasızlık yoluna gidilmek istenmektedir. Maraş örneğinde olduğu gibi, kendisinden 9 yaş küçük olan 12 yaşındaki kuzenini evlilik görüntüsü altında istismar eden fail, Yargıtay’ın oy çokluğuyla aldığı karar sonucu serbest bırakılmıştır. Bu yasayla bunun gibi binlerce istismar vakası cezasız kalacaktır!
• Çocuk haklarını merkeze alan, koruyucu ve önleyici tedbirleri içeren, çocuğun bütünlüklü olarak güçlendirileceği bir Çocuk Politikası oluşturulmalı!

Türkiye’nin taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi, Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi ve İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere uluslararası sözleşmelere uygun düzenlemeler başta çocuk, kadın ve LGBTİ+ örgütleriyle birlikte çocuk haklarını merkeze alan yeni düzenlemeler yapılmalıdır!


İlgili haberler
Kadınlar tek ses: Çocuk istismarının affı olmaz!

Cinsel istismara evlilikle af düzenlemesine karşı kadınlar ülkenin dört bir yanında kadınlar ses çık...

Çocuk istismarına evlilikle af: Adım adım nasıl bu...

Çocuk istismarına evlilik yoluyla af öngören yasa değişikliğine adım adım işte böyle gelindi: adım a...

Kuran kursundaki çocuk istismarı davasında 3 sanığ...

Kur’an kursunda 6 öğrenciyi istismara maruz bıraktığı suçlamasıyla yargılanan 3 sanık, toplam 139 yı...