Alibeyköy’e ‘bahar’ geldi
İstanbul Alibeyköy’de Bahar Şenliğinde bir araya gelen kadınlar hem el emeği ürünlerini sergiledi hem Türkiye’de kadınların durumunu tartışmaya açtı.

Eyüp Alibeyköy’de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Alibeyköy Cemevi, 2 gün sürecek Bahar Şenliği düzenliyor. Şenliğe takı, şal, organik ürünlerin sergilendiği stantlarla katılan mahalleli kadınlar, çalışma koşulları yüzünden çocuklarına bakamadıklarını bu yüzden ya çalışamadıklarını ya da işten ayrılmak zorunda kaldıklarını anlatıyor. Kadınlar el emeği ürünleriyle ev ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyor.


TÜRKİYE’DE KADIN OLMAK
Şenlikte moderatörlüğünü Amasya Derneği Kadın Kolları Başkanı Hülya Zabun’un yaptığı “Türkiye’de Kadın Olmak” başlıklı bir de söyleşi düzenlendi. Eğitim Sen 3 No’lu Şube Eğitim Sekreteri Meral Gülşen ve Avukat Devrim Avcı’nın konuşmacı olduğu katıldığı söyleşide, kadınların yaşadığı zorluklara ve eşitsizliğe dikkat çekildi. Meral Gülşen kadının Alevi camiasında çok değer gördüğü algısının yanında aslında burada da kadınların aynı sıkıntılarla karşılaşıldığını söyledi. Daha küçükken tarif edilen bir ‘kadınlık’ kavramıyla yaşamaya başladığımızı söyleyen Gülşen, kadınların ne giyeceğinin, nasıl konuşacağının, nasıl okuyacağının dahi bu tarif etrafında şekillendirildiğini vurguladı.

Türkiye’de çocuk evliliklerin yaygınlaştığını, çalışma yaşamında kadınların geri plana itildiğini, erkekle eşit ücret alamadığını, eşleri, babaları, erkek arkadaşları tarafından şiddete, taciz ve tecavüze maruz kaldığını, siyasete aktif bir şekilde katılamadığı hatırlatan Gülşen, “Eğitim hayatında da bu eşitsizlik devam ediyor. 4+4+4 eğitim sistemiyle eğitimine devam etmeyen çocukların yüzde 80’i kız çocuklarımız. Bu, kız çocuklarının evde tarif edilemeyen bir iş yüküne hazırlanması sonucu oluşuyor” diye konuştu.

Gülşen “Bizim sorumluluğumuz bütün bu alanlardaki kadınlardan ortak bir kadın tasviri yaratmak ve bu ancak dayanışmayla var olur” dedi.

Avukat Devrim Avcı ise çocukluktan itibaren kalıplaşmış bir şekilde karşılaşılan sorunlara dikkat çekti. 2002 yılında AKP’nin iktidara gelmesiyle; kadınların eğitim, sağlık, hukuksal boyutta çok acımasız bir gerçeklikle yüzleştiğini söyleyen Avcı, aynı zamanda kadına yönelik şiddete de dikkat çekti. Avcı, “Sıkıntı, bu olaylara engel olması gereken adalet mekanizmasının gerekeni yapmaması. Bugün mahkemelerde sorgulanan sanık değil, kadın oluyor. ‘Niye oradaydın, niye bunu giydin” gibi sorular kadına yöneltiliyor” dedi.

Hülya Zabun ise Ortadoğu’da süren bir savaşın varlığının ve bu savaşlarda en çok katledilenlerin kadınlar ve çocuklar olduğunun ayrıca göçmen kadınların ve mevsimlik işçi kadınların olayın görünmeyen kısmında olduğunun vurgusunu yaptı.

İlgili haberler
Alibeyköy’de kadınlar şenlikte buluştu.

Eyüp’te yer alan yöre dernekleri, siyasi partiler, Ekmek ve Gül Grubu 8 Mart etkinliği yaptı.

Alibeyköy’de ‘Çocuk İstismarına Karşı 6 Adım’

‘Çocuk İstismarını Aklatmayacağız’ kampanyası kapsamında biraraya gelen kadınlar, yapılacak düzenlem...

PSAKD Alibeyköy Cemevinde ‘Bahar Şenliği’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Alibeyköy Cemevi, 12-13 Mayıs’ta 2 gün sürecek bir ‘Bahar Şenliği’ d...