Aliağa Belediyesinden çıkarılan kadın işçiler: İşimizi geri istiyoruz
Aliağa Belediyesinden çıkarılan kadın işçiler, yıllarca emek verdikleri belediyeden bir gecede çıkarıldıklarını anlatarak ‘Bu krizde haksız yere işsiz bırakıldık. İşimizi geri istiyoruz’ dedi.

31 Mart seçimlerinin ardından işçi kıyımına gidilen İzmir’in MHP’li Aliağa Belediyesinde son bir ayda 179 işçi işten çıkarıldı. 179 işçi arasında bulunan kadın işçiler Mezopotamya Ajansından Sevda Aydın’a konuştu.

Aralarında 25 yıldır çalışanların da olduğu kadın işçiler, ekonomik krizde çalışırken bile geçinemediklerini, banka kredileriyle ayakta durduklarını söyleyerek işsizken borçlarını nasıl ödeyecekleri, ailelerini nasıl geçindirecekleri hakkında kaygılarını dile getirdi.

BU YANLIŞTAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLMELİ
35 gündür Aliağa Demokrasi Meydanı’nda direniş çadırında mücadele eden kadınlardan Necla Yücel, 9 yıldır muhasebe bölümünde çalışıyordu. Evli ve 2 çocuğu olan Yücel, “Çalışma şartlarımız iyileştirilerek geri dönmek istiyoruz. Belediyede çalışırken kimseye ayrımcılık yapmadan hizmet verdik. İşten çıkarılmayı hak etmedik, bu yanlıştan bir an önce dönülmeli” dedi.

Belediye Başkanı Serkan Acar’ın “istediğimi işten atarım, istediğimi alırım, bu yetkiyi bana halk verdi” sözlerini değerlendiren Yücel, “Kimseye akıl vermek haddimiz değil; ama bu bakış açısıyla topluma başkanlık yapılamaz. Aliağa halkı bu kadar emek veren insanın işten çıkarılması için vermedi oylarını. Başkana verilen yetki Aliağa halkına hizmet içindir, iş kıyımına gitmek değil” diye konuştu.

Krizin ve işsizliğin giderek derinleştiği Türkiye’de iş bulmanın da giderek zorlaştığını dile getiren Yücel, “Aramızda yaşı 40’ın üzerinde çok insan var, gençler bile iş bulamazken, bizim bu durumda iş bulmamız hiç kolay değil” dedi.

25 YILDIR MUHASEBEDEYDİM BİR GECEDE TAŞ İŞÇİSİ OLDUM
25 yıllık belediye çalışanı Nadire Ural, önceden Şakran Belediyesinde çalışıyormuş, 5 yıl önce de Aliağa Belediyesinde muhasebe, tahsilat, tahakkuk gibi birimlerde çalışmaya başlamış. 5 yıldır Serkan Acar’la çalışan Ural, “Hiçbir sıkıntı yaşamadan çalıştık. Dediklerini yaptık, gerektiği zaman tuvalet temizledik, gerektiği zaman masamızda işimizi yaptık. Hiçbir vatandaşı ayırt etmedik, kimliğine, dinine, kültürüne bakmaksızın herkese yardımcı olduk. Güler yüzlü bir anlayışla bugüne kadar hizmet ettik. Ama son seçimlerden sonra mobbinge maruz kaldık. Ben daha önce Şakran Belediyesinde Fen İşleri ve Bayındırlık biriminde çalışıyordum, buraya gönderildiğimde de bayındırlık elemanı olduğum biliniyordu ama Acar’ın dikkatini nedense yeni çekti. Beni bir ay boyunca bayındırlığa verdi taş döşeme ve duvar işçi olarak. 1 ay boyunca bulaşık, tuvalet temizliği, büro hizmeti, boya ve taş döşeme işleri yaptım” ifadelerini kullandı.

Bu yaşadıklarının mobbing olduğunun altını çizen Ural, “Mobbinge pes etmeyeceğimizi anlayınca bizi işten çıkarmaya karar verdi. Çıkış belgemizde kriz, bütçe yetersizliği ve bu bölgenin sanayi bölgesi olmasından dolayı insanın yaptığı bazı işleri artık makinelerin yapmasından nedeniyle artık insan gücüne ihtiyaç kalmadığı ifade edilmiş. 25 yıldır çalıştığım mesleğimden bir gecede işten çıkarıldım” dedi.

HAYATLARIMIZI GÖZARDI ETTİ
15 yıldır belediyede çalışan Şenay Çınar da 15’inci yılını doldurduğu gün başkanlık genelgesini aldığını söyledi. Genelgenin ardından bir ay boyunca açığa alındığını aktaran Çınar, 11 Haziran’da işten çıkarıldığını belirtti. Belediyenin farklı birimlerinde de çalışan Çınar, son 5 yıldır Basın Halkla İlişkiler sorumluluğunu yürüttüğünü aktardı. Atılan tüm işçilerin kalifiye eleman olduğunu söyleyen Çınar, “Atılan işçilerin hepsi alnının teriyle bunca yıl emek vermiş, ekmeğini kazanmış arkadaşlarımızdır. Haksız yere işimizden çıkarıldık. İşimizi geri istiyoruz” dedi.

Ekonomik krizin işsizliği her geçen yükselttiği bir süreçte işten çıkarıldıklarını da vurgulayan Çınar, “Eşim de belediyede çalışıyordu ve ikimiz de şu an işsiziz. Kazandığımız paraya göre kurduğumuz bir hayatımız vardı. Başkan Acar, işten attığı insanların borçlarını nasıl ödeyeceğini, çocuğunu, evini nasıl geçindireceğini hiç hesap etmedi. Hakkımızı helal etmiyoruz. Bu yanlış karardan bir an önce dönülmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

MESAİ SAATİNE BAKMAKSIZIN ÇALIŞTIK
Aliağa Belediyesinde 17 yıldır Kütüphane Müdürü olarak çalışan Hilal Yaşar, Serkan Acar’ın kararıyla bir yıl önce başka bir departmana alındığını, sonra da işten atıldığını aktardı. Tek başına ev geçindirdiğini söyleyen Yaşar, “Bizler emekçi insanlarız, tek başıma ev geçindiriyorum. Oğlum üniversiteyi yeni bitirdi ve işsiz. Birden bire bir gün içerisinde böyle sokağa atılmak, parasız kalmak o kadar borcun içerisinde çok zor. Ne yapacağımı bilemiyorum. Yaşımız da genç değil ki bu saatten sonra başka bir işte çalışalım. Üniversite mezunları bile iş bulmazken ben nasıl iş bulacağım. Belediyelerde çalışan insanların siyasi tercihleri farklı olabilir ama emek veriyoruz. Onca yıldır çalışan insanlarız, verdiğimiz emeği kimse reddetmez. Mesai saatine bakmaksızın çalıştık onca yıl, bankamatik memuru değiliz” dedi.

179 işçinin işten çıkarıldığını ve çıkış belgelerinde eleman fazlalığı olduğu gerekçe gösterildiğini söyleyen Yaşar, yeni eleman alımlarının yapıldığını belirterek, “Madem fazlaydık, neden bizi atıp, yeni eleman alınıyor” diye sordu.

İlgili haberler
Mardin kayyumu tarafından atanan polisten işe başv...

Mardin valisi ve kayyumu tarafından KENT A.Ş'ye müdür olarak atanan polis Ercan Uysaler'in belediyey...

AKP’li belediye başkanı çocuk istismarının üzerini...

İstismara uğrayan 13 yaşındaki çocuğun babası, Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar’ın kendisini ar...

Aliağalı Kadınlar’dan, belediye işçileri için daya...

Aliağalı Kadınlar işten atılan Aliağa Belediyesi işçileri için dayanışmaya çağırdı.