Aladağ davasında karar verildi, eski ilçe milli eğitim müdürüne verilen ceza yetersiz bulundu
Aladağ davasında yurt ve dernek yöneticileri 12 yıla kadar ceza aldı kamu görevlilerine ödül gibi ceza verildi

Aladağ yurt yangını davasında yurdun bağlı olduğu dernek yöneticilerine 8 yıl 10 ay ila 12 yıl 2 ay cezalar verilirken kamu görevlilerine görevi kötüye kullanmaktan 7 ay 15 gün ceza verildi. Benzer davalarda cemaatlerin korunması nedeniyle verilen cezalar bir nebze ailelerin yüzünü güldürürken kamu görevlileri adeta korundu. Aileler özellikle kendilerini yurda yönlendirdiklerini söyledikleri dönemin İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş’ın ölümlerle ilgisi olduğunu belirterek yüksek cezalar almasını beklediklerini söylediler.

Adana’nın Aladağ ilçesinde, 29 Kasım 2016’da ‘Süleymancılar’ cemaatine ait kaçak yurtta 11’i çocuk 12 kişi yaşamını yitirmesi, 24 çocuğun yaralanması ile ilgili 18 kişinin yargılandığı davanın 10’uncu duruşması başladı. Kozan 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada kamu görevlileri hakkında görevi kötüye kullanma suçundan ceza verilirken yurdun bağlı olduğu dernek yöneticisi İsmail Uğur, yangında çocuğunu kaybeden Yurt Müdürü Cuma Ali Genç ile dernek yöneticilerine “Bilinçli taksirle ölüme ve yararlanmaya neden olma” suçundan cezalar verildi. SHD Avukatlarından Evren İşler benzer davalara göre bir nebze olsun tatmin edici cezalar verildiyse bunun ailelerin ve kamuoyunun takibi sonucu olduğunu ifade etti. Aileler kendilerini yurda yönlendiren İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş’a verilen ve ertelenen 7 ay 15 gün cezanın yetersiz olduğunu söylediler.

‘SANIKLAR TUTUKLANMADI’

Yurt Müdürü Sanık Cuma Ali Genç 11 yıl 1 ay 10 gün, Dernek başkanı Sanık İsmail Uğur 12 yıl 2 ay 20 gün, fiilen Yurt Müdür Yardımcısı görevini yapan Mahmut Deniz 10 yıl, dernek yöneticileri Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş, Ramazan Dede ve Ramazan Keleş 8 yıl 10 ay 20 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Sanıklar yüksek cezalar almasına rağmen tutuklanmadı.

Yangın tüplerini alan iki sanığın ve itfaiye eri olan 3 sanık beraat ederken İçinde dönemin İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş’ın bulunduğu kamu görevlileri hakkında taksirle öldürme suçundan beraat kararı verildi, görevi kötüye kullanma suçundan 7 ay 15 gün ceza verilmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi Duruşma sonrası açıklamada aileler özellikle kendilerini yurda yönlendiren dönemin İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş’ın cezasının yetersiz olduğunu belirterek kamu görevlilerinin de ağır ceza almasını istediler. Yurt ve dernek yöneticilerine verilen cezaların biraz olsun yüreklerine su serptiğini söyleyen aileler kararı istinaf mahkemesine taşıyacaklarını söylediler.

AVUKAT ATALAY: DERNEK YÖNETİCİLERİNİN CEZA ALMASI ÖNEMİ BİR AŞAMA
Basın açıklamasında konuşan Avukat Can Atalay, dava sürecinin hukuk tarihinde önemli bir aşama olduğunu belirterek “Özellikle dernek yönetimi ve dermek başkanı olmak üzere çok ciddi cezalar verildi. Bu iş kolay olmadı. İnsanlar Çukurova’nın dağ köylerinden gelen bu insanlar tehdite oyun eğmedi. Direnerek kazandılar” diye konuştu.

AVUKAT İŞLER: TATMİN EDİCİ BİR SONUÇ ALINDIYA AİLELER SAYESİNDE

Avukat Evren İşler, ailelerin gerektiğinde 4-5 sene yol yürüyerek davayı bu noktaya getirdiğini belirterek “Bizim için tatmin edici olmasa dahi diğer benzerlerine göre bir nebze bile olsa tatmin edici bir ceza çıksa bile bu çaba sayesindedir” dedi.

‘İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ DAHA YÜKSEK CEZA ALMALI’

Ailelerden konuşan Durdu Aydoğdu “Biz ağladık başka anneler ağlamasın diye bu savaşın arkasındayız. Bizim Aladağ’da yanan çocuklarımız, bütün Türkiye’nin çocuklarıymış gibi herkes bizimle beraber bu yolda yürüdü. Karar ile beraber yüreğimize az da olsa su serpildi.” dedi. Mehmet Ali Baş ise verilen cezaların yetersizliğin vurgu yaparak “ Kışın yollarımız kapalı olmasına rağmen bizler yine de mahkemelere geldik. Kamuda çalışanlardan, milli eğitim müdürüne kadar en sorumlu olanlara az ceza verildi. Bu bizi hiç tatmin etmedi. Ben bir çocuğumu kaybettim ama geride kalanlar var. On yaşında çocukları kime emanet edeceğiz. Kimden hesap soracağız? 12 hayatını kaybeden çocuğun hesabı sorulmadı” dedi.

‘2 BUÇUK YILDIR KAMUSAL EĞİTİM İÇİN MÜCADELE VERDİK’

SHD Genel Başkanı Melda Onur, verlenin eğitim hakkı mücadelesi olduğunu ifade etti. Aladağ’da yaz okulu yaptıklarını dile getiren Onur, “Biz burada sadece hukuki mücadele başlatmak istemedik. Biz burada kamusal eğitim için savaş verdik. Biz 3 yıldır yaptığımız yaz okullarımızla bir kamusal denetimin, geleceğe dönük bir eğitimin modellemesini yapmak istedik. Biz yargılanmayan Bakan, müsteşar, milli eğitim müdürlerine esas cezayı cemaatlerin karanlığından kurtulmuş nesiller yetiştirerek vereceğiz” dedi.

İlgili haberler
Yokluğun, yoksulluğun çocukları ölüme götürdüğü ye...

Tek seçenek olan cemaat yurtlarına bilmeden evlatlarını gönderen ana, babaların yüreği yandı Aladağ’...

Aladağ’da hâlâ okul yok, öğretmen yok, yol yok, ad...

Aladağ’da 11’i öğrenci 12 kişinin öldüğü yurt yangının üzerinden bir yıl geçti. Aileler çocukları iç...

ALADAĞ DAVASI: Yurdu denetleyen görevliler yangın...

Aladağ’da 11'i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği yurt yangını ile ilgili dava başladı. Davada il...

Aladağ aileleri: Çocuklarımızın kaderini onlar mı...

Aladağ yurt yangını davası görüldü. Adana İl Milli Eğitim Müdürü’nün ‘Çocuklarınız YİBO’ya da gitse...

Aladağ Belediyesi ‘yurdun ruhsatı yoktur’ demiş

11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği Aladağ yurt yangına ilişkin davaya devam edildi. Davada Ala...

Aladağ Aileleri: Başkasının başına aynısı gelmesin...

12 kişinin hayatını kaybettiği Aladağ yurt yangınıyla ilgili görülen duruşma öncesinde aileler açıkl...