Aladağ aileleri: Çocuklarımızın kaderini onlar mı belirliyor?
Aladağ yurt yangını davası görüldü. Adana İl Milli Eğitim Müdürü’nün ‘Çocuklarınız YİBO’ya da gitse yanardı’ sözlerine aileler ‘Çocuklarımızın kaderini onlar mı belirliyor’ cevabını verdi.

Adana’nın Aladağ ilçesinde, 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 24 öğrencinin de yaralandığı, Süleymancılar cemaatine ait kız yurdu yangını ile ilgili haklarında 2 ila 15’er yıl hapis cezası istenen, 2’si tutuklu 14 sanığın yargılandığı davanın 6’ıncı duruşması görüldü. Kozan 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına tutuklu ve tutuksuz sanıklar hazır bulundu.

YENİ BİLİRKİŞİ RAPORU GELMEDİ
Olayın iş kazası, çocukların da işçi gibi gösterildiği önceki bilirkişi raporuna yönelik itirazlar üzerine mahkeme heyeti, raporlar arasındaki çelişkilere dikkat çekerek tüm sanıkların kusur yönünden değerlendirilmesi için İTÜ bünyesinde akademisyenlerden, yangın konusunda uzman ve dernekler mevzuatına hakim kişilerden oluşturulacak yeni bir bilirkişi heyetinin oluşturulması kararı vermişti. Yine duruşmadan önce tutuklu 4 sanığın ‘tali kusurlu’ gösterilip tahliye edilmesine gerekçe yapılan rapor da yetersiz görüldü ve yeni rapor talep edildi. İstenen rapor dosyaya gelmedi.

Gelen dosyalara dair ifadeleri sorulan aileler serbest bırakılan sanıkların tutuklanmasını istedi. Teslime Aydoğdu, 4 kişinin neden serbest bırakıldığını sorarak “Kendiliğinden olan bir kaza değil. Herkesin cezasını çekmesini istiyorum. Biz yavrularımızı zorunlu eğitim için teslim ettik. Kader diyorlar. Her saniye ciğerim yanıyor. Adalete sığınıyoruz. Herkes çocukların kaderini kendisi yazmış gibi konuşuyor. Kader diyorlar. Adalet de suçluya cezasını versin” dedi. Ali Köylü çocuklarının orada işçi olmadığını belirterek eski raporu kabul etmediklerini söyledi. İl Milli Eğitim Müdürünün “Çocuklarınız YİBO’ya gitseydi de yanacaktı”dediğini aktaran Köylü, “ çocukların kaderini onlar mı belirliyor? Onlardan da şikayetçiyim” dedi.

‘TUTUKSUZ SANIKLAR TUTUKLANSIN’
Gelen evraklarla ilgili konuşan müşteki avukatlarından Evren İşler, daha önce sanık avukatı olan bir kişinin bugün davayı izlemek için geldiğini belirterek bunun bir cemaat yapısı olduğunun kanıtlarından biri olduğunu söyledi. Ailelere duruşma sonrasında saldırılar olduğunu, delil niteliğindeki yurdun yıkıldığını hatırlatan İşler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde ailelere “Beyaz kağıtta kara olsanız size inanmam, çocuklarınız YİBO’ da da olsa yanacaktı” şeklindeki sözlerinin aileler üzerinde baskı yaratılmak istendiğini gösterdiğini belirterek tutuksuz sanıkların tutuklanmasını istedi. Adana Baro Başkanı Veli Küçük, dosyada toplanan deliller dikkate alındığında kasten öldürme ya da kasten öldürmenin ihmali davranışla gerçekleştirilmesi maddelerinin uygulanması gerektiğini belirterek tutukluların tutuklu hallerinin devamına tutuksuz sanıkların tutuklanmasına karar verilmesini istedi. Sanık avukatlarından biri yurt binası satılarak ailelere verildiğini iddia etti.

SANIK AVUKATLARI TEDAŞ VE İTFAİYEYİ SUÇLADI
Sanık avukatları itfaiyenin sorumluluğu üzerinde durarak talimatla ifade veren itfaiye erlerinin mahkeme huzurunda dinlenmesi ve soru sorma haklarının gerçekleşmesini istedi. Ayrıca yetersiz itfaiye ekibi görevlendirilmesi ile ilgili sorumluların tespit edilerek dava açılması için Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasını istedi. Yangının çıkış nedeni ile ilgili itiraza bulunan sanık avukatları, yangının girişteki panodan değil resepsiyon odasındaki kablodan çıktığının raporda yazdığını belirterek “Yine bilirkişiler raporundan ana panoda sayaç ve sigortanın olduğunu belirlemişlerdir” dedi. Yangının çıkış nedenine yoğunlaşan sanık avukatları TEDAŞ’ın çıkış nedeni olarak doğru bağlanmayan sayaç olduğunu ve itfaiyenin yeterli olup olmadığına dair belgelerin istenmesini istedi. Sanık avukatları tutuklu bulunan sanıkların tahliyesini, ayrıca müdahillik talebinde bulunan Adana Büyükşehir Belediyesi’ nin talebinin ileride görevlileri sanık olabileceği gerekçesi ile reddedilmesi istedi.

YURT MÜDÜRÜ: ÖĞRENCİLERİ BEN BULDUM
Yangında çocuğunu kaybeden tutuklu Yurt Müdürü Cuma Ali Genç, öğrencileri bizzat kendisinin bulduğunu belirterek “Aladağ’ın en mahrum, en imkansız, en garip köylerini ben seçtim. Milli Eğitim yönlendirme yapmadı. Ben kendim köyleri dolaştım. Muhtarlar köylerine yardımcı olmak hususunda yardımcı olmuş olabilir. Bunları bugüne kadar söylemememin nedeni ailelerin acılardır. Ben ‘Yurt müdüründen şikayetçi değilim’ demelerini isterdim. Yurdu bilmiyorlar iftira atıyorlar” dedi. Yangın anıyla ilgili konuşan Genç, “Yangın benim yurdumda çıktı. Kapıları kısaydı deniyor. Duman bütün binayı sarmıştı. Maske ya da korunacak bir şey yok. Kurtarma imkanım olsaydı neden müdahale etmeyeyim” dedi. Genç, bölgenin yüzde 80’inin bu imkanlarla eğitimini sürdürdüğünü belirterek beraatine ve tahliyesini istedi.

Tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilirken duruşma 7 Eylül tarihine ertelendi. Raporlar arasındaki çelişkiler dikkate alınarak tüm sanıkların kusur yönünden değerlendirilmesi için İTÜ bünyesinde akademisyenlerden, yangın konusunda uzman ve dernekler mevzuatına hakim kişilerden oluşturulacak yeni bir bilirkişi raporunun beklemesine karar verildi.

AİLELERİN ADALET ARAYIŞI DEVAM EDİYOR
Duruşma öncesi açıklama yapan Sosyal Haklar Derneği ve aileler adalet istediklerini belirterek serbest bırakılan sanıkların tutuklanmasını istedi. Aileler İl Milli Eğitim Müdürü ile görüşmelerinden bahsederek İl Milli Eğitim Müdürü’nün kendilerine “Çocuklarınız YİBO’ya da gitse yanardı” dediğini, söyledi ve “Çocuklarımızın kaderini onlar mı belirliyor” diye tepki gösterdi. SHD avukatlarından Can Atalay, milletvekili adaylarına seslenerek “Biz buradayız davamızın takipçisiyiz ailelerimiz de burada onlar da davanın takipçisi ama daha çok Türkiye’de kamusal laik eğitim sözünü söyleyenlere sesleniyoruz, Oradan değil buradan söylenmesi gerekiyor” dedi.
İlgili haberler
Yokluğun, yoksulluğun çocukları ölüme götürdüğü ye...

Tek seçenek olan cemaat yurtlarına bilmeden evlatlarını gönderen ana, babaların yüreği yandı Aladağ’...

ALADAĞ DAVASI: Yurdu denetleyen görevliler yangın...

Aladağ’da 11'i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği yurt yangını ile ilgili dava başladı. Davada il...

Aladağ duruşması: Savcı, hakim rahat uyuyabiliyor...

Aladağ’da yurt faciasının 5’inci duruşması görüldü. Yangında çocuklarını kaybeden anne-babalar 4 san...