AKP'li vekillerin geçen hafta TBMM Başkanlığı'na "Reform Paketi" adıyla sunduğu, kadınlara ve sağlıkçılara yönelik şiddete ilişkin çeşitli düzenlemeler içeren torba yasa teklifi bugün Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda (KEFEK) görüşüldü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 Mart'ta Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) 4. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında kadına yönelik şiddete ilişkin çeşitli düzenlemeler yapılacağını duyurmuştu. Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Meclis Komisyonu raporunda da yer alan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın göreve geldikten sonra "müjdelediği" torba yasa paketi, 16 Mart'ta AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan tarafından Meclis'e sunulmuştu. Kadın örgütleri tarafından tartışmalı bulunan kanun teklifi, bugün KEFEK'te görüşüldü. TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AKP Edirne Milletvekili Fatma Aksal, komisyonda tartışmalar sürerken ve milletvekillerinin sözleri devam ederken komisyon oturumunu bir anda kapattı. Tasarı yarın Adalet Komisyonunda görüşülecek.
Söz konusu değişiklik kadınları yakından ilgilendirdiği için Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun bu yasanın düzenlenmesi görüşmelerinde ana komisyon olmamasını eleştiren muhalefet vekilleri, iktidarın önemli başlıklardaki konuları torba yasa yöntemiyle düzenlemesine de tepki gösterdi.
KEFEK üyesi CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer komisyonda bugün yürütülen tartışmaları Ekmek ve Gül'e değerlendirdi: “AKP her zaman olduğu gibi bu teklifte de kadın örgütlerinin görüşlerini almadan, ‘Ben yaptım oldu’ anlayışıyla bir teklif hazırladı. Maalesef komisyon sürecinde de bunun etkisini görüyoruz” dedi.
MADDELERİN TEK TEK GÖRÜŞÜLMESİ KABUL EDİLMEDİ
Kadınlarla ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifinde Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun tali komisyon yapılmasına tepki gösteren Taşçıer, komisyon toplantısında maddelerin tek tek görüşülmesinin kabul edilmediğini aktardı.
‘BEN YAPTIM OLDU’ TEKLİFİ
Komisyona kadın örgütlerinin, hukukçuların, akademisyenlerin davet edilmediğini belirten Taşçıer, “Her zamanki gibi, 'Biz hazırladık, ne dediğinizin bir önemi yok, kimseyi de dinlemeyiz, istediğimizi yaparız' teklifidir bu. Daha önce de böyle çıkan tekliflerin hiçbir fayda getirmediğini çok gördük. Mesela sağlıkta şiddetle ilgili yine kimseyi dinlemeden bir kanun çıkarmışlardı, hiçbir fayda sağlamadığı için bugün yeniden bir teklif daha geldi. Bu mantıkla daha çok teklif gelir” diye ifade etti.
Teklifin içeriğindeki düzenlemelere ilişkin görüşlerini sorduğumuz Taşçıer, “Kadına yönelik şiddeti bitirecek diye anlatılıp, ‘müjde’ ve ‘reform’ kelimeleriyle süslenen bu teklif maalesef konuyu yine ceza üzerinden, yani sonuç üzerinden değerlendiriyor. Biz her zaman kadına yönelik şiddetin bütüncül politikalarla değerlendirilmesi gerektiğini söylüyoruz” dedi.
KADINA ŞİDDETLE MÜCADELEDE BÜTÜNCÜL YAKLAŞIMA İHTİYAÇ VAR
Cumhurbaşkanı kararıyla bir gecede ortadan kaldırılan İstanbul Sözleşmesi’nin cezadan önce; “önle, koru, etkin kovuşturma yürüt ve destek politikaları oluştur” görevlerini yüklediğini vurgulayan Taşçıer, “Maalesef kadına yönelik şiddete karşı pembe otobüs ve kadın üniversitesi önerip kadınları toplumsal hayattan izole etmeyi düşünen bu zihniyet, yine sadece olayın sonucuna bakıp cezaları, o da son derece yetersiz bir şekilde artırarak çözeceğini sanıyor. Sadece cezaları artırarak kadına yönelik cinsiyet temelli şiddeti önleyemezsiniz” diye ekledi.
AKP’li milletvekillerinin TBMM Başkanlığına sundukları Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin içerdiği maddeler ne anlama geliyor? Yasa teklifi kadına yönelik şiddet faillerini engelleyebilir mi? Av. Çağla Yolaşan Ekmek ve Gül'e değerlendirdi.
Fotoğraf: Gamze Taşçıer Twitter hesabı
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.