Akademisyen Aylin Sözer katledildi, üniversite toplulukları cinayete tepki gösterdi
İstanbul Aydın Üniversitesinde görevli olan Dr. Aylin Sözer, Kemal Delbe isimli erkek tarafından boğazı kesilerek ve yakılarak öldürüldü.

İstanbul Maltepe’de İstanbul Aydın Üniversitesinde öğretim görevlisi olan Dr. Aylin Sözer boğazı kesilerek ve yakılarak katledildi. Pek çok üniversite topluluğundan cinayete tepki yağdı. 

DHA’da yer alan habere göre saat 12.30 sıralarında Maltepe’de İstanbul Aydın Üniversitesinde Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünde öğretim görevlisi olan Dr. Aylin Sözer’den haber alamayan kardeşleri durumu polis ekiplerine bildirdi. Sözer’in yaşadığı eve gelen polis ekipleri kapının ardına yapılan yığınak nedeniyle çilingir ile kapıyı açtırdı. Dairede yangın çıktığını gören polisler durumu İtfaiye ekiplerine bildirdi. Delbe kendisini gözaltına almak isteyen polislere de saldırdı. Gözaltına alınan Kemal Delbe’nin üzerinde Sözer’e ait altınlar ve yanıcı sıvı bulunduğu belirtildi.  

Aylin Sözen’in cenazesi incelemenin ardından Adli Tıp Kurumuna gönderilecek.

İAÜ KADIN ARAŞTIRMALARI: AYLİN HOCA’NIN HESABINI SORUYORUZ
İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü Aylin Sözer’in katledilmesinin ardından bir açıklama yaptı. Açıklamanın tamamı şöyle:
Diğer öldürülen kadınlar gibi sizi de koruyamadık hocam. Dün dersimizde çokta neşeli değildi her zaman ki gibi, keşkelerimiz çok dolanıyor beynimizde. Her gün dersimize giren canım çocuklarım diye bize seslenen Aylin hocamız dehşet verici bir şekildi katledildi. Dün dersimizde meğerse esir tutulmuştu. Ödevini teslim ettik hocamızın ve şimdi kanımız donarcasına dehşet içerisindeyiz. Aylin Sözer kendi evinde ayrıldığı iddia edilen erkek tarafından üzerine yanıcı madde döküldükten sonra yakılarak öldürüldü. Bu bir mektup değil ‘öfkemizi haykırdığımız’ bildiri metnidir. Nice Aylin hocalar her gün bu ülkede katlediliyor. Ne zaman önleyici mekanizmalarla kadın cinayetlerini durduracaksınız? İstanbul Sözleşmesi’ni ne zaman uygulayacaksınız? 6284’ü ne zaman uygulayacaksınız?
Aylin hocanın hesabını soruyoruz. Kadın cinayetleri bu ülkede ne zaman son bulacak? Ne zaman kadınları değil faillere hesap soracaksınız? #Aylinhocakatledildi
Kulüp 30Aralık (yarın) Çarşamba günü saat 14.00’te Aylin Özer için İstanbul Aydın Üniversitesi Kampüsünde basın açıklaması yapacaklarını da duyurdu.

Kocaeli Üniversitesi Ekmek ve Gül Grubu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kadınların istemedikleri, hayır dedikleri için öldürülmeye devam ettiğine dikkat çekerken cinayet, şiddet, taciz olaylarının "meslek, konum, yaş, cinsiyet far etmeksizin" gerçekleştiğini söyledi. Açıklamanın devamı şöyle: "6284 ve İstanbul Sözleşmesi uygulanmadığı için kadınlar öldürülüyor. Acımızla ve öfkemizle bağırıyoruz: İstanbul Sözleşmesi uygulansın, bu şiddet son bulsun!"

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu sosyal medya hesaplarından KemalDelbe tarafından katledilen Aylin Sözer için yaptığı açıklamada "İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açanlar, sözleşmeyi uygulamaktan imtina edenler, her gün yitirdiğimiz kız kardeşlerimizin hayatlarından sorumludur ! 6284’ün uygulanmadığı her duruma, İstanbul Sözleşmesi’ne yapılan her karşı çıkışa rağmen biz kadınlar yaşamak istiyoruz!" dedi ve sözleşmenin eksiksiz uygulanmasını talep ettiklerini belirtti.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakülteli Kadınlar "Her güne bir kadın cinayeti ile uyandığımız bu ülkede bugün bir akademisyen yakılarak öldürüldü.Kadınlar öldüren sevgi istemiyor. Somut önlemler alınsın, 6284 ve İstanbul Sözleşmesi uygulansın. Bir kişi daha eksilmek istemiyoruz, ölmek istemiyoruz!" dedi.

Yıldız Teknik Üniversi Kadın Çalışmaları Topluluğu "Yasal düzenlemelerin uygulanmaması kadınların her gün katledilmesi anlamına geliyorken bir an önce gerekli tüm önlemler alınmalıdır" diyerek bir açıklama yayınladı.



Hacettepe Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu da sosyal medya hesaplarından Aylin Sözer'İn katledilmesini tepki gösterdi.

ÜNİVERSİTEDEN AÇIKLAMA

Dr. Sözer’in görev yaptığı İstanbul Aydın Üniversitesi de yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye’de ve ABD’de alanında aldığı eğitimlerden sonra 2013 tarihinden bu yana üniversitemizde görev yapmakta olan Aylin Hocamız gerek akademik birikimi gerek öğrencilerine yaklaşımı gerek mesai arkadaşlarıyla uyumu gerekse hayat dolu, neşeli, sıcakkanlı, yardımsever; ‘İyilik Meleği’ karakteriyle tüm İAÜ Ailesi’nin büyük sevgi ve saygı duyduğu bir öğretim elemanıydı. Ülkemizde eğitim vermek için gezmediği, davetini kabul etmediği neredeyse hiçbir il kalmamıştı. On binlerce öğrenci ve öğretmene bilgisi, deneyimi ile ışık olmuştu.

Böylesine müstesna bir değeri, ülkemizin son yıllarda yükselen bir sorunu olan kadın cinayetine kurban vermiş olmak, zorluklar ve sıkıntılarla geçen 2020 yılının bizim açımızdan en acı ve en unutulmaz anısı olmuştur. Öğrenci ve personelinin yüzde 60’ı kadın olan, Türkiye’nin aydınlık yarınlarının yetiştirilmesinde büyük görevler üstlenen ve geleceğin güçlü kadın liderlerini yetiştirmekten gurur duyan bir yükseköğretim kurumu olarak, kıymetli bir akademisyenimizi böyle korkunç bir olaya kurban vermek, bizim için tarifsiz bir üzüntü, keder ve öfke kaynağıdır. Bir akademisyenin ne kadar büyük emek, özveri ve zorluklarla yetiştiğini düşünürsek, toplumumuzun kaybı daha iyi anlaşılabilir.

İAÜ ailesinin, kıymetli hocamızın tüm öğrencilerinin ve sevenlerinin başı sağ olsun.”

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Muğla’da kadın cinayeti!

Muğla’da yaşayan Zeynep Şenpınar, milli boksör olduğu belirlenen bir erkek tarafından katledildi. Mu...

GÜNÜN RAKAMI: Ağustos ayında 27 kadın cinayeti yaş...

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2020 ağustos ayı kadın cinayetleri raporunu paylaştı. Ra...

Van’da kadın cinayeti: N.A. adlı kadın evinde ölü...

İpekyolu ilçesinde N.A adlı bir kadın öldürüldü.