Aile hekimi İ.H. tacizden onlarca kez şikayet edildi, tutuklandı ancak görevine iade edildi
Hakkında bugüne kadar 52 taciz şikayeti olan Doktor İ.H. onlarca şikayete ve tutuklu yargılanmaya rağmen görevine iade edildi.

Dersim’in Pertek ilçesinde görev yapan doktor İ.H. geçtiğimiz yıl Pertek’te kadın hastasına ve hastanede çalışanına tacizde bulunduğu iddiasıyla tutuklanmıştı. Şikayetçilerin şikayetlerinden vazgeçmesi üzerine beraat eden doktor, taciz iddialarıyla gündeme geldiği hastanede tekrar göreve başladı. Hakkında 52 şikayet olan doktorun meslekten ihraç edilmesini isteyen vatandaşlar, kitle örgütleri ve kadın örgütleri önceki gün Pertek’te bir yürüyüş yaparak duruma tepki gösterdi.

‘ONLARCA ŞİKAYETE RAĞMEN GÖREVDE’

2008 yılında İzmir Karşıyaka, Cengizhan Mahallesi’ndeki aile sağlığı merkezinde görev yaparken muayeneye gelen hastalara cinsel tacizde bulunduğu iddia edilen İ.H. hakkında, 37 kişinin durumu bir dilekçeyle İl Sağlık Müdürlüğüne iletmesinin ardından soruşturma başlatılmıştı. Yürütülen soruşturma kapsamında, İ.H.’ye “Hizmet içerisinde devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak” suçundan maaştan para kesme cezası verildi. İzmir’deki görevinin ardından 2009’da Dersim’in Ovacık ilçesine tayin edilen İ.H., buradaki görevi sırasında da hastaların şikayeti üzerine Hozat ilçesine görevlendirildi. Hozat’ta çalıştığı sırada da kadın hastalar, taciz iddialarıyla tekrar şikayette bulundu. İki kez hasta yakınları tarafından darbedilen İ.H., “korumak amacıyla” il merkezine alındı. Ardından, Pertek ilçesine görevlendirildi. Pertek 70’inci Yıl Cumhuriyet İlçe Devlet Hastanesinde aile hekimi olarak görev yapan İ.H., 16 Şubat 2022’de iddiaya göre kendisine muayeneye gelen kadın hastasına tacizde bulundu. Hastasının şikayeti üzerine gözaltına alındı. Hastanede çalışan bir kadın personel de aynı durumla karşılaştığını ileri sürerek suç duyurusunda bulundu. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen İ.H., 18 Şubat 2022’de çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Doktor hakkında adli süreç yürütülürken şikayetçi kadınlar, bu sırada şikayetlerini geri çekti. Kadınların şikayetlerinden vazgeçmesi üzerine tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan İ.H. bir süre sonra beraat etti.

Savcılığın adli soruşturmasının yanı sıra Tunceli Valiliğinin yargılama izniyle İl Sağlık Müdürlüğü de iddialara ilişkin idari soruşturma başlattı. İ.H. yürütülen idari soruşturma kapsamında, bu kez de Ağrı’ya görevlendirildi. Yapılan görevlendirmenin “haksız olduğu” gerekçesiyle doktor, mahkemeye başvurdu. Mahkeme de daha önce görev yaptığı Pertek ilçesinde görev yapmasına karar verdi. Beraat eden doktor, taciz iddialarıyla gündeme geldiği hastanede önceki gün görevlendirildi. Göreve başlaması gereken doktor 3 gün mazeret izni aldı. Doktorun göreve başlatılması kararına karşı ilçede yaşayan vatandaşlar, kitle örgütleri, SES Dersim Şubesi, Dersim Kadın Platformu ile siyasi parti temsilcileri, yürüyüş yaparak duruma tepki gösterdi.

‘DOKTOR İHRAÇ EDİLMELİDİR’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Dersim Şubesi Eş Başkanı Serap Kahraman, hastanenin önünde yaptığı açıklamada, doktorun ihraç edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Pertek’te çalıştığı sırada taciz ettiği kadın hastaların şikayeti ile tekrar gündeme gelen İ.H. Asliye Ceza Mahkemesinin beraat kararı ve idarenin onayıyla görevine başlaması halkta tepki ve endişeye yol açmıştır. Çalıştığı her hastanede kadın hastaları taciz eden ve hakkında toplam 52 şikayet bulunan bu kişinin göreve başlaması hele ki ödül gibi aynı hastanede göreve başlaması insanlık onuruna, kadın ve çocuk sağlık hakkına erişimine, fiziksel ve ruhsal sağlığa dönük bir baskılama ve görmezden gelmedir. Mesleğini kullanarak kadın hastaları taciz eden İ.H., 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/E maddesine göre ihraç edilmeli ve yargılanmalıdır. Bu kişi burada olduğu sürece kadınlar ve çocuklar tehdit altındadır. Bir kız kardeşimizin, bir kadın arkadaşımızın daha cinsel tacize maruz kalmasına tahammülümüz yok. Kadın düşmanı politikalar bitene, haklarımızı kazanana kadar mücadeleye devam edecek, bu durumun takipçisi olacağız. Yaşasın Kadın Dayanışması, yasasın mücadelemiz” dedi.

‘BİZ ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK’
İl Sağlık Müdürlüğünce başlattıkları idari olarak soruşturma sonrasında sözleşmesini feshettiklerini söyleyen yetkili bu durumdan sonra Bakanlığın da atamayı Ağrı’ya yaptığını dile getirdi. İ.H.’nin aile hekimliği sözleşmesinin iptaline karşı mahkemeye itiraz ettiğini ve yürütmeyi durdurma kararı aldığını il müdürlüğünün bu karara da itiraz ettiğini ancak bu itirazın da reddedildiğini söyledi. Karar kesinleşince doktorun aile hekimliğine geri döndüğünü söyleyen yetkili, “Biz idari olarak yapacağımızı yaptık mahkeme iptal etti” diye konuştu.
‘İSTİNAF’A BAŞVURDUK’
Bu kadar şikayete rağmen doktorun nasıl yeniden göreve başladığını sormak üzere ulaştığımız İl Sağlık Müdürlüğü yetkilisi ise doktorun mahkeme kararıyla göreve döndüğünü söyleyerek mahkemenin doktorun Ağrı’dan Pertek’e dönme kararına karşın İstinaf Mahkemesine başvurduklarını belirtti: “Eğer bölge mahkemesi bizim yaptığımız işlemin doğru olduğuna kanaat getirirse İ.H. aile hekimliğinden ayrılıp Ağrı’ya gidecek. Ancak sonuç ne zaman çıkar ne sonuç çıkar bilmiyoruz.”


İlgili haberler
Dersim’de öğrenciler tacize tepki gösterdi: Susmay...

Dersim’de üniversite öğrencileri, bir kadın öğrenciye çalışmak için gittiği bir diş kliniğinde kendi...

Dersim Barosu'ndan şiddet raporu: Cinsel suçlar ar...

Dersim Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu 2021-2022 şiddet raporunu yayımladı. Rapor, cinsel şi...

Dersim'de yine kolluk şiddeti: Kadını taciz etti,...

Dersim'de yolda yürüyen kadını taciz eden kolluk görevlisi bir kişi, etraftakilerin tepkisi üzerine...