Aile Bakanlığı ‘Koruma altındaki çocuk istismara maruz bırakıldı’ iddiasına yanıt verdi: ‘İnceleme başlatıldı’ dedi
Aile bireyleri dahil birden fazla kişinin istismarına maruz bırakılan özel gereksinimli kız çocuğunun koruma altındayken de istismara maruz bırakıldığı iddiasına Bakanlık ‘Takip ediyoruz’ yanıt verdi.

“Cinsel istismara maruz bırakılan özel gereksinimli kız çocuğunun devlet korumasına alındıktan sonra da istismara uğradığı” iddiaları üzerine açıklama yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, haberi yalanlamazken inceleme başlatıldığını bildirdi.

B.A. isimli özel gereksinimleri olan bir kız çocuğu istismara maruz bırakıldı. B.A’yı istismar eden ağabeyi E.A. ile aile üyesi olmayan iki kişi Yalova 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından cinsel istismardan tutuklandı. B.A. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Yalova’da ‘koruma’ altına alındı. Bir süre sonra anneannesine teslim edilen çocuk 2020 yılından, 14 yaşındayken, yeniden koruma altına alındı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 4 Ocak 2022 tarihli ve ‘gizli’ ibareli raporuna ulaşan BirGün gazetesinden İsmail Ari, B.A.’nın koruma altındayken de defalarca istismara maruz bırakıldığını duyurdu. Haber sonrası Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise açıklama yaptı.

‘SÜREÇ TAKİP EDİLMEKTE’

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Haberde bahsi geçen mağdur çocuk B.A., Bakanlığımız kurum bakımına alınmasından önce cinsel istismara maruz kalmış ve bu olay nedeniyle 2020 yılından itibaren Bakanlığımızca koruma ve bakım altına alınmıştır. B.A.’ya yönelik cinsel istismar isnadı ile açılan davada sanıklar tutuklu olup yargılama devam etmektedir. Çocuğun kuruluş bakımına alındığı ilk andan itibaren ihtiyaç duyduğu tüm tıbbi ve psikososyal destek hizmetleri uzman ekiplerimiz tarafından sağlanmıştır. Rehabilitasyon süreci devam eden B.A.’nın zaman zaman kuruluştan izinsiz ayrıldığı ve her kurumdan izinsiz ayrıldığında ivedilikle kolluk birimlerine haber verilerek kuruluşa hızlıca teslimi sağlanmıştır. B.A.’nın kuruluştan izinsiz olarak ayrıldığı süreçlerde istismara uğradığına yönelik iddialar ilgili Bakanlıklarla iş birliğiyle titizlikle incelenmekte, süreç yakından takip edilmektedir. B.A.’nın hali hazırda kurum bakımında uzman ekiplerimiz tarafından rehabilitasyon süreci devam etmektedir.”

Fotoğraf: Şehlem Kaçar/csgorselarsiv.org

İlgili haberler
DOSYA | Çocuk istismarı politiktir! Karanlık ağlar...

Çocuk istismarını daima gündemde tutmak, sorunu doğru tarif etmek, anlamak ve anlatmak gerekiyor. So...

Dini vakıfta çocuk istismarı: Sanıktan çocuğa ‘Sak...

İstanbul’daki İşrak Vakfı müdürü, 14 yaşındaki bir çocuğa istismar suçundan tutuklandı. Güvenlik kam...

Çocuk istismarında acı tablo: Bu olayları unutma!

Son 20 yılda kamuoyunun gündemine onlarca istismar vakası girdi. Yeterli önlemler alınmış olsaydı, e...

AKP’den hamle: Çocuk istismarını 'münferitleştirme...

TBMM'de bugün Çocuk İstismarının Önlenmesi Araştırma Komisyonu kuruldu. AKP'li vekillerin konuşmalar...

Çocuk istismarına beraat veren hakimden sanığa: ‘T...

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Kadın Komisyonu, takip ettikleri bir çocuk istismarı davasında b...

Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu şeffaf olsun...

6 yaşındaki çocuğun sistematik istismara maruz kalması üzerine kurulan Meclis araştırma komisyonu bu...

‘Yeni Akit’ yeni bir rezilliğe imza attı, çocuk is...

Yeni Akit gazetesi 6 yaşından itibaren istismara maruz bırakılan H.K.G.’nin adını ve fotoğrafını yay...