AdkoTurk’te baskı da grev de büyüyor
İndomia AdkoTurk grevi, 15. gününü geride bırakırken, grev yeni işçilerin katılımıyla güçleniyor.

İndomia AdkoTurk grevi, 15. gününü geride bırakırken, grev yeni işçilerin katılımıyla güçleniyor. Fabrikada baskı artarken, grev kırıcısı bazı işçiler ise patronun yönlendirmesiyle el işaretleriyle hakaret ederek grevcileri tahrik etmeye çalışıyor. İndomia AdkoTurk’a iş başvurusu veya işe başlamak için gelenler ise grevci işçiler tarafından engelliyor.

23 Ağustos’ta greve çıkan Tek Gıda-İş üyesi İndomia AdkoTurk işçilerinin mücadelesi patronun hukuk dışı uygulamaları ve polisin baskısıyla kırılmak istenmişti. İşçilerin önemli bir kısmı greve katılamamışlardı. Grev kararlı bir şekilde sürerken, neredeyse her gün greve yeni işçiler katılıyor.

Bu işçilerden biri de bir yıldır AdkoTurk’ta çalışan Neslihan Altan. Fabrikadaki baskıların daha da arttığını belirten Neslihan Altan “Grevden dolayı içeride zorunlu fazla mesai yaptırılıyor. Evi otel gibi kullanmaya başladım. Nerede, hangi bölümde işçi eksikliği varsa oraya gönderiyorlar. Ben erkeklerin bile yaparken zorlandığı işleri yapmaya zorlanıyorum. Depoda kadınların çalışması yasaktı ama beni oraya bile gönderiyorlardı. Bir de grevdeki işçiler benim arkadaşlarımdı. Bundan dolayı greve katılmaya karar verdim. Ben de önce param kesilecek diye korkuyordum. Ama şimdi arkadaşlarımın yanındayım” diye konuştu.

KARA LİSTE TEHDİDİ

Grev günü yaşananları anlatan Neslihan şunları söyledi: “Greve çıkıldığı 23 Ağustos gecesi benim gibi 270 kadar işçiyi evlerimizden alarak fabrikaya getirdiler. O gece sadece bekledik. Gündüz 16.00’da işten çıktık. Şimdi işçilerin greve katılmasını engellemek için 23 Ağustos’a kadar greve çıkanların tazminatı verilecek. Sonra çıkanlara tazminat verilmeyecek ve bu işçilerin isimleri liste yapılıp hiçbir yerde iş bulamayacaklar diye tehdit ediyorlar. Yoksa bütün işçinin gönlü grev yerinde.”

HASTA HASTA ÇALIŞTIRILDIM

Grev öncesi de sorunlarının olduğunu belirten Neslihan “23 yaşındayım ama ömrüm gitti burada. Benim karnımda kist vardı. Karnım sürekli şişiyordu. Çalışamaz durumda olmama rağmen bırakın eve göndermeyi 10-15 dakikalığına bile dışarı çıkıp hava almama izin vermiyorlardı. Hasta hasta çalışmak zorunda kalıyorduk. 20 gün senelik iznim olmasına rağmen bir işim olduğunda izin vermiyorlar. Git rapor al diyorlar. Rapor alınca da performansın düşüyor, primin düşüyordu” dedi.

GREV KIRICILARINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Greve yeni katılımlar olurken patronun yönlendirmesiyle bazı grev kırıcı işçiler grevcileri kışkırtmak istiyor. Son olarak bir işçi fabrika bahçesinden grevcilere el işareti ile küfür ederek gerginliğe neden oldu. İşçiler ise buna sloganlarla karşılık verdi ve karakola gidip şikayette bulundu.

Sendika Temsilcisi Sevcan Dervişoğlu “Bunlar patronun yönlendirmesi ile oluyor. Şahsı zaten tanıyoruz. Biz bu oyunlara gelmeyeceğiz ama cevabını da vereceğiz” dedi.

Grevden dolayı içeride işçi eksikliği nedeni ile işçiler 12 saat çalıştırılıp her işe koşturuluyor. Özellikle operatörlerin bir kısmı grevde olduğundan dolayı, işler de tam randımanlı yürümüyor.

İşçi almak için her yere haber salan patron kaçak işçi çalıştırmak istiyor. Her gün fabrikaya iş başı yapmak için gelen işçiler, grev gözcüleri ve işçiler tarafından engelleniyor.

Sevcan Dervişoğlu, “Yasaya göre grevci işçinin işi başka işçi tarafından yapılamaz. Bu alınmak istenen işçiler bizim işlerimizi yapmak için alınıyor. Grev kırıcılığı yapıyorlar. Ama bunu engelleyeceğiz. Bu bizim ekmeğimiz” diye konuştu.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
AdkoTurk’un kadın işçileri hem TİS hem grev hakkı...

Patronlar ve yöneticiler, işçileri sendikaya üye olmaktan ve greve çıkmaktan vazgeçirmek için her tü...

Indomie AdkoTurk patronu sendikayı da grev hakkını...

Çerkezköy OSB’de kurulu ve Tekgıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Indomie AdkoTurk’te işçiler greve...

Direnişteki AdkoTurk işçileri: Ezilen değil dimdik...

Sendikalaştıkları için işten atılan AdkoTurk işçilerinin direnişi 4 ayı geride bıraktı. Kadın işçile...