Indomie AdkoTurk patronu sendikayı da grev hakkını da tanımıyor
Çerkezköy OSB’de kurulu ve Tekgıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Indomie AdkoTurk’te işçiler greve çıktı. Patronun grevi kırmak için elinden geleni yaptığı fabrikada işçilerin mücadelesi sürüyor.

Tekgıda-İş Sendikasının örgütlendiği Indomie AdkoTurk’te patronun toplusözleşmedeki uzlaşmaz tutumu nedeniyle sendika üyesi işçiler bugün greve çıktı. Patron çeşitli oyunlarla grevi etkisiz hale getirmek isterken, fabrika önüne gelen sendika üyesi işçiler ise polis tarafından kalkanlarla itilerek fabrikadan uzaklaştırıldı. Grev hakkına saldırı yapıldığını dile getiren Tekgıda-İş Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, Türk-İş ve DİSK’e grev hakkına sahip çıkma çağrısı yaptı.

Çerkezköy OSB’de bulunan ve 550 işçinin çalıştığı fabrikada Tekgıda-İş Sendikasının örgütlenmesinin ardından geçtiğimiz ocak ayında toplu sözleşme süreci başladı. Ancak patron hiçbir toplantıya katılmadı. Patronun uzlaşmaz tutumu nedeniyle alınan grev kararı bugün uygulanmaya başlandı. Patron ise grevi boşa çıkarmak için türlü yöntemlere başvurdu. Geçtiğimiz 10 gündür 60’a yakın yeni işçiye iş başı yaptıran patron, geçtiğimiz hafta işçilerin tamamına mesaj göndererek greve çıkacak işçileri tehdit etti. Greve çıkılmasına iki gün kala ise grevin başlangıç günü işçilerin yüzde 98’i iş başı yaparsa 1 tam maaş, yüzde 50’si iş başı yaparsa yarım maaş ikramiye vereceğini ilan etti. Dün gece grev uygulamasına saatler kala ise 200’ün üzerinde işçiyi, telefonla arayıp “Fabrikada bir durum var” diyerek işe çağırdı. Gece yarısı fabrikaya getirilen işçilerin bir kısmını çalıştırırken, bir kısmını ise fabrika içinde bekletti. Sabah da patron servis şoförlerine greve katılacağını tahmin ettiği işçileri servislere almamaları talimatını verdi.

GREV YAPMA HAKKINA SALDIRI

Tüm engellemelere rağmen grevi başlatmak üzere fabrikaya gelen işçiler ise polis barikatıyla karşılaştı. Servisleri içeri alan polis, greve katılan işçileri ise kalkanlarla iterek içerideki işçilerden uzaklaştırmak istedi. Çıkan arbedede bazı işçiler yaralandı. Bütün bunlara rağmen 100’e yakın işçi greve çıktı. Burada açıklama yapan Tekgıda-İş Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu patronların ne hak ne de hukuk tanıdığını söyledi. Yasal haklarını kullandıklarını dile getiren Durdu şunları söyledi: “Bu saldırı sadece bize değil bütün işçilerin grev yapma hakkınadır. Buradan Türk-İş’e ve DİSK’e sesleniyorum işçilerin grev hakkına sahip çıksınlar. Türkiye sadece tepeden yönetilmez. İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına ‘Burada patronlar yasaları çiğniyor, polis ise patronların çıkarını koruyan kolluk kuvveti mi?’ diye soruyorum” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül


İlgili haberler
Direnişteki AdkoTurk işçileri: Ezilen değil dimdik...

Sendikalaştıkları için işten atılan AdkoTurk işçilerinin direnişi 4 ayı geride bıraktı. Kadın işçile...

Greve hazırlanan AdkoTurk işçileri: Sendikalı olma...

Sendikaya üye oldukları için Kod 29’dan işten atılan AdkoTurk işçileri, direnişten sonra greve hazır...

Yeni Zelanda’da 1500 ebe grevde!

Önümüzdeki hafta boyunca, yaklaşık 1500 hastane ebesi, geçen hafta maaş artışlarına ilişkin müzakere...