Adanalı kadınlar ‘Savaşa karşı barış, şiddete karşı can güvencesi’ dedi
Adanalı kadınlar Ekmek ve Gül Kadın Korosu etkinliğinde buluştu. Müzik ve halaylarla, tiyatro gösterisiyle 8 Mart’ı kutlayan kadnların en önemli talebi, ‘özgürlük, eşitlik ve barış’ oldu.

Adana Ekmek ve Gül Kadın Korosu, Adanalı kadınlarla 'Hayatın içinde bizim de sesimiz var' diyerek düzenledikleri 8 Mart etkinliğinde bir aradaydı. Aylardır çalışmalarına devam eden Ekmek ve Gül Kadın Korosu hazırladıkları türkülerden bir dinleti düzenledi. Yaşar Kemal Kültür Merkezinde gerçekleşen gecede Adana Umu Sahnesi de Can Yücel şiirlerinden oluşan tiyatro gösterisinde kadın sorununa dikkat çekti. Sinevizyon gösterimi ile başlayıp tiyatro gösterisi ve koro eşliğinde halaylarla devam eden gecede konuşan Emek Partisi İl Başkanı Sevil Aracı, kadınların geçmişte birleşince birçok zorluğu aşabildiğine dikkat çekerek savaşa karşı barış, şiddete karşı can güvencesi, çocuk istismarlarının önlenmesi, eşitlik taleplerini dile getirdi.

KADINLAR BİRLEŞİRSE DEĞİŞTİREBİLECEKLERİNİ GÖSTERDİLER
Kadın dayanışmasının birçok zorluğu aşabileceğini söyleyen Aracı, çocuk evliliklerin önünü açacak yasa tasarısını kadınların geri çektirdiğini hatırlattı. “Yasa çıkaracağız, tecavüzcülere af çıkaracağız dediler. Bunun karşısında binlerce kadın birlik oldu, yasaklara, basılara rağmen sokaklara döküldü ve yasa tasarısını geri çektirdi. İşte kadınların gücü budur” diyen Aracı, “Ülke uzun süredir OHAL kuşatmasında yönetiliyor. Her gün yeni KHK'lerle yeni yasak ve baskılarla karşılaşıyoruz. İşten atılan, cezaevlerine gönderilen arkadaşlarımız var. Bu eşitsizliklerin, haksızlıkların, şiddetin karşısında biz kadınlar birik olmak zorundayız. Mücadele etmek zorundayız. Eşitlik özgürlük ve yaşam için şiddet, tecavüzlere karşı önce can güvenliğimiz diyoruz. Kadınları şiddet dolu bir hayata mahkum etmek isteyen tüm uygulamalara karşı çıkıyoruz” dedi.

SAVAŞA DEĞİL, İSTİSMARA KARŞI BÜTÇE AYRILMALI
Çocuk istismarında idam ve hadım tartışmalarına da değinen Aracı, “Bunların hiçbiri önlem değil. Bunlar çocuk evliliği de meşru kılarak bir yandan çocuk istismarını ‘Evlilik var mı?, Yok mu?” dayatması içinde bırakıyorlar” diye konuştu.
Türkye’nin Afrin’e yönelik operasyonunu da eleştiren Aracı şöyle devam etti. “Yanı başımızda yaşanan savaştan, her gün ölüm haberleri geliyor ve kadınlar olarak ölüm haberleri duymak istemiyoruz. Kadınlar olarak savaşa verecek bir tek canımızın olmadığın ifade etmemiz gerekiyor. Savaşa bütçe harcamak yerine istismara karşı geliştirilecek yöntemler bulunması, bütçenin çocuklarımızın sağlığına harcanmasını istiyoruz.”

Ekmek ve Gül Kadın Korosu etkinliğine katılan kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde alanda olacaklarını söyledi. ‘Eşit, özgür, şiddetsiz, OHAL’siz bir yaşam’ isteyen kadınlar taleplerini de anlattı.

İlgili haberler
Esenyalılı kadınlar 8 Mart şenliğinde buluştu

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin “Kadınların yaşam hakkını, emeğini ve geleceğini yok sayanlara k...

Kartal’da bir 8 Mart sohbeti: Ne güzel güçlüymüşüz...

Kartallı kadınlar Ekmek ve Gül yazarı Fulya Alikoç'un konuşmacı olarak katıldığı bir 8 Mart etkinliğ...

Çiğli’de kadınlar Viyan Kadın Korosu etkinliğinde...

Viyan Kadın Korosu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında bir etkinlik düzenledi. İşçi, emekçi...