Adana Kadın Platformu: İstanbul Sözleşmesine, kadınlara ve çocuklara dokunamazsınız
Adana’da 5 ve 11 yaşlarındaki kız çocuklarına dönük istismara ilişkin dava sonrası açıklama yapan Adana Kadın Platformu, Hükümet’in İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açmasına tepki gösterdi.

Adana’da 5 ve 11 yaşlarındaki kız çocuklarının 17 yaşındaki kuzenleri E.C. tarafından istismara uğramasıyla ilgili açılan davanın 3’üncü duruşması Adana Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Dinlenen iki tanık istismar olayına tanık olmadıklarını ancak aile içerisinden konuşulduğuna tanık olduklarını anlattı. Duruşma 10 Kasım 2020 tarihine ertelendi. 

Duruşmanın ardından Adana Kadın Platformu davaya dair bilgilendirme yaptıktan sonra Hükümet’in İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme yönünde yaptığı açıklamalara dair basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Av. Sevil Aracı, söz konusu duruşmaya konu olayda yaşandığı gibi kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin artarak devam ettiğini vurgulayarak, “Biz kadın cinayetlerini önleyin dedikçe kadınların hayatlarını tehlikeye atan, şiddeti hayatlarımıza musallat eden düzenlemelerle karşı karşıya kalıyoruz. İstanbul Sözleşmesi’ne, kadınlara ve çocuklara dokunamazsınız, hayatlarımızdan da haklarımızdan da vazgeçmeyeceğiz” dedi.

‘ŞİDDET ARTARAK DEVAM EDİYOR’
Kadınları mücadeleye çağıran Aracı, açıklamasına şöyle devam etti:

“Kadına yönelik şiddetin bu kadar yoğun olduğu, kadın cinayetlerinin bir türlü önlenemediği, hatta sığınma evlerinden alınarak öldürülen kadınların haberlerini aldığımız, çocukların cinsel istismarının olağanüstü düzeyde arttığı, kız çocuklarının evlenmesinin, çocuk doğurmasının adeta teşvik edildiği bir ülkede İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasını asla kabul etmiyoruz. İstanbul sözleşmesi kırmızı çizgimiz.”

İSTİSMAR DAVASINDA NE OLMUŞTU?
5 yaşındaki çocuğun istismar olayını anlatması üzerine 11 yaşındaki çocuğun da E.A. ile ilgili benzer şeyler anlatması üzerine çocukların baba şikayetini geri çekmiş, anne G.D.’nin şikayetinde ısrar etmesi üzerine açılan soruşturma ve dava aşamasında çocuklar psikolog eşliğinde alınan ifadelerinde istismara uğradıklarını yeniden anlatmış, sosyal hizmetlerden görevlendirilen psikologun özellikle 5 yaşındaki çocuğun anlattıklarının üçüncü bir şahsın yönlendirmesi ile oluşmadığı kanaatinde olduğunu ifade etmesine rağmen suça sürüklenen çocuk E.A. ilk duruşmada tahliye edilmişti.


İlgili haberler
AKP’nin İstanbul Sözleşmesi’yle imtihanı: Kadınlar...

AKP iktidarı kadınların elinden İstanbul Sözleşmesi’ni aldığı zaman, kadınların düzene karşı mücadel...

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmak, kadınların canıyl...

‘İstanbul Sözleşmesi’nden bir ‘öcü, aile yıkan şeytan’ yaratma çabasını yıllardır ilmek ilmek örüp s...

‘Kadınların canları ve hakları pazarlık konusu değ...

AKP, Türkiye’nin ilk imzacısı olmakla övündüğü İstanbul Sözleşmesinden çekilmeyi gündeme aldı. Avuka...