Adana Kadın Platformu, çocuk istismarı davasında cezasızlığa tepki gösterdi
Adana'da üç kız kardeşe yıllarca istismarda bulunan H.İ.'ye verilen 26 yıl cezanın bozulmasının ardından kadınlar tepki gösterdi.

Adana Kadın Platformu, 2019’da çocuğun cinsel istismarı suçlarından toplam 26 yıl ceza verilen H.İ.’nin cezasının bozulmasına tepki gösterdi. Heykelli Park’ta bir araya gelen kadınlar cezasızlık politikasının kadın ve çocukların yaşamını tehdit ettiğini belirterek üç kız kardeşin adalet mücadelesinin yanında olduklarını paylaştılar.

“26 YIL CEZA VERİLMİŞTİ, YARGITAY BOZDU”

T.Y.’nin 7 yaşından 15 yaşına kadar yaşadığı istismarı annesine anlatması sonrası halen çocuk yaşta olan diğer kardeş de sanık tarafından istismara uğradığını anlattı. Anne şikayetçi oldu. H.İ. Adana'nın Kozan İlçesi’nde eşinin akrabası olan S.Y., T.Y. ve E.Y. isimli üç kız kardeşe yıllarca sistematik cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla Adana 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. S.Y. isimli çocuğun anlatımlarının tutarlı olduğu yönündeki rapor ve T.Y.’nin istismar nedeniyle ruh sağlığının bozulduğuna dair rapor mahkemeye sunuldu. Davada karar 2019 yılının Mart ayında verildi. Sanık H.İ. 3 çocuğa yönelik “çocuğun cinsel istismarı” suçundan ayrı ayrı, toplamda 26 yıl hapis ile cezalandırıldı.


“CEZASIZLIK POLİTİKALARI KADIN VE ÇOCUKLARI GÜVENCESİZLEŞTİRİYOR”

İtiraz üzerine Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, kararı toplanan delilleri yetersiz bulduğu gerekçesi ile beraat talep ederek bozdu. Ardından Adana 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi sanık H.İ. hakkında beraat kararı verdi. Karara itiraz eden üç kız kardeş, sanığın elini kolunu sallayarak geziyor olmasının verdiği tedirginlik içerisinde 2 yıldır Yargıtay’dan gelecek kararı bekliyor. Platform adına açıklamasını okuyan Zeliha Korkmaz, kadınların ve çocukların kazanılmış haklarının her gün yeniden tartışmaya açıldığını hatırlatarak “Bizler bu cinsel istismarcıyı bırakan zihniyeti çok iyi biliyoruz; bunlar bir kerden bir şey olmaz diyerek çocuk istismarcılarını aramıza salanlardır. Biliyoruz ki sorumlular yalnızca suçu işleyenler değildir. Cezasızlık politikaları ile çocukların ve kadınların yaşamlarını güvencesizleştiren erkek adalettir. Rızası var, çocuk isterse kendisini istismar edenle evlenebilir diyen iktidar yetkilileridir” dedi.

“ÇOCUKLARI KORUYAN YASALAR UYGULANMALI”

Çocukların her türlü suçtan korunmasının devletin ve toplumun yükümlülüğü olduğunu dile getiren Korkmaz “Verilen bu hukuksuz kararı tanımıyoruz. Başta çocuk hakları sözleşmesi ve çocuğu cinsel istismardan korumaya yönelik yasalar uygulanmalı. Çocuk istismarcısı H.İ. derhal tutuklansın. Üç kız kardeşi de sizin adaletinize bırakmayacağız. Davanın takipçisi olacağız” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Temel hedef istismarı önlemek ve çocuğu korumak ol...

Çocuk istismarı alanında çalışan uzmanlar bir araya geldi: ‘Etkin çocuk koruma sistemi hayata geçiri...

Çocuk koruma kanunu yıllar içinde nasıl değişti?

2005'ten 2024'e kadar Çocuk Koruma Kanunu'daki değişiklikleri inceliyoruz: Çocuğa özgü adalet sistem...

5 MADDEDE SAYIYORUZ: Çocuk istismarında gerçek önl...

Çocuklara cinsel istismar gündem olduğunda hissettiğimiz duyguların başında öfke ve çaresizlik geliy...