Adalet Bakanına soru: Gebeliğin sonlandırılması için mahkemeye kaç kişi başvurdu?
EMEP Milletveklili Sevda Karaca, 16 yaşında istismar mağduru çocuğun kürtaj hakkının mahkemece engellenmesini Meclis gündeme taşıdı; mahkemelerin kaç başvuruyu daha reddettiğini sordu.

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, mahkeme eliyle kürtajı geciktirilerek engellenen 16 yaşındaki istismar mağduru kız çocuğunu Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordu.

Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazetede yayınlanan kararıyla; 16 yaşında bir çocuk için gebeliğin sonlandırılmasına karar verilmemesi sonucu doğum yapmak zorunda kalması açığa çıkmıştı. EMEP Milletvekili Karaca “Ceninin yaşamı annenin psikolojisinden üstündür” diyerek başvuruyu reddeden mahkeme kararını meclis gündemine taşıdı. Mağdur çocuk ve ailesi tarafından yapılan başvuruların reddedilmesi ve mahkemenin tutumu nedeniyle kürtaj yapılamamasını eleştiren Karaca, mağdur çocuğun sosyal çevresinden dışlandığı ve eğitimine de devam edemediğini ifade etti.

EMEP’li Milletvekili Karaca, Bakan Tunç’tan şu soruların yanıtını istedi:
1-    Adı geçen kız çocuğunun eğitim, sağlık ve kişilik haklarını ihlal eden yargı mensupları hakkında adli ve idari bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa neden?
2-   2019-2024 yıllarında arasında cinsel istismara uğrayan çocuk sayısı kaçtır? Bu çocukların yaş ve cinsiyet dağılımı nasıldır? Cinsel istismara maruz kalan kız çocuklarından gebe kalanların sayısı kaçtır?
3-    Gebeliğin sonlandırılması için 2019-2024 yılları arasında mahkemelere başvuru yapan kişi sayısı kaçtır? Bunlardan kaç tanesi için gebeliğin sonlandırılması kararı verilmiştir? Kaç tanesi için ret kararı verilmiştir?
4-    Kararında “ceninin yaşamının annenin psikolojisinden üstün olduğu” görüşüne yer veren hakim; Bakanlığınızın görüşünü mü yansıtmaktadır? Hakim ve savcıların eğitimi ve kararlarının denetiminde Bakanlığınızın rolü nedir?

Fotoğraf: Jivan Güner/csgorselarsiv.org

İlgili haberler
Aile ve Gençlik Fonu önkoşulu olan evlilik eğitimi...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının evlilik öncesi eğitiminde "kürtajı sadece sağlığı tehdit ettiğ...

AYM'den mahkemenin istismar sonucu gebeliği sonlan...

AYM, 16 yaşındaki cinsel istismar mağduru hakkında mahkemenin, gebeliğin sonlandırılmasına karar ver...

Google, kürtaj karşıtı yanıltıcı merkezlerin rekla...

Google’ın son iki yılda kürtaj karşıtı yanıltıcı merkezlerin reklamlarını göstererek en az 10 milyon...