9. Yargı Paketi Mecliste | AYM kararına rağmen kadınlar tek başına kendi soyadlarını kullanamayacak
9. Yargı Paketi Meclis Başkanlığına geldi. Pakette kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanmasını engelleyen madde 'aile bütünlüğünün korunması' ile gerekçelendirildi.

38 maddelik 9. Yargı Paketi Meclis Başkanlığına sunuldu. AKP Parti Grup Başkanı Abdullah Güler Mecliste gerçekleştirdiği basın toplantısında yargı paketinin içeriğini açıkladı. 9. Yargı Paketi taslağında yer alan kadının evlendikten sonra da kendi soyadını tek başına kullanmasını engelleyen madde, paketin güncel halinde yer aldı.

Anayasa Mahkemesinin eşitlik ilkesine aykırılık gerekçesiyle soyadı hükmünü iptal etmesi üzerine bir düzenleme de pakete eklendi. AKP Grup Başkanı Güler, düzenlemeye ilişkin “Evlenen kadının soyadına ilişkin düzenleme getiriyoruz. Kullanılacak soyadı nedeniyle aile bütünlüğünün zarar görmemesi ve çocukların olumsuz etkilenmemesi için kadınların evlenince eşlerinin soyadını alacağı ve isterlerse önceki soyadlarını da kullanabileceklerine yönelik bir düzenleme hayata geçiriyoruz” dedi.

AYM KARARINA UYGUN DEĞİL

Bu düzenleme meclise sunulan pakette ise şöyle yer aldı: “İptale konu hükümde kadının evlenmekle kocasının soyadını alacağı ancak evlendirme sırasında evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuru üzerine kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabileceği belirtilmektedir. Buna göre evlenen kadın, evlendiği kocasının soyadını almak kaydıyla önceki soyadını da kullanabilmektedir. Anayasamızın 41 inci maddesinde ailenin Türk toplumunun temeli olduğu kabul edilmektedir. Ailenin önemi değerlendirildiğinde, anne ve babanın ayrı ayrı soyadı kullanmaları, çocuk üzerinde olumsuz etkiler doğurabilecek, çocuğun hangi soyadını kullanacağı ayrı bir tartışma konusu haline gelecektir. Bu durum, Türk toplumunun temeli olan aile bütünlüğüne zarar verebilecektir. Bu nedenle Anayasa Mahkemesince iptal edilen kanun hükmü yeniden düzenlenerek evlenen kadının kocasının soyadını alacağı, ancak dilerse kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabileceği, kadının soyadı, kendi soyadı ile daha önceki kocasının soyadından oluşuyorsa bu soyadlarından sadece birisini evleneceği kocasının soyadının önünde kullanabileceği hüküm altına alınmaktadır.”

Ancak getirilen düzenleme AYM’nin iptal gerekçeleri ile taban tabana zıt. Zira kadın örgütleri kadınların kendi soy isimlerini evlilik sonrasında da tek başına kullanabilmelerine dair bir mücadele veriyordu. AYM’nin iptal gerekçesi de bu talebin kadın-erkek eşitliğine aykırılığına dayanıyordu. Ancak “reform” denilerek getirilen düzenleme kadınların evlilik halinde evlendikleri kişilerin soyadlarını almalarını kanuni olarak da zorunlu hale getiriyor.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Kadının soyadı mı aileyi yıkacak?

'Aman ne var bunda' deyip geçmemek gerek. Henüz taslak halindeki yargı paketine sıkıştırılmış soyadı...

AYM ‘kadının soyadı’ hükmünü iptal etti: Eşitliğe...

Anayasa Mahkemesi (AYM), Medeni Kanunu’nda yer alan ve kadının tek evlenmeden önceki soyadını kullan...

9. Yargı Paketi: Kadını aileye hapset, Anayasa’yı...

AKP iktidarı, çok açık yasa ihlal ederek kadının sadece kendi soyadını kullanmasının aile bütünlüğün...