8 Mart’a giderken kadınlardan ilmek ilmek dayanışma
Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken, ‘Emekçi Kadınlardan Emekçi Kadınlara Destek’ projesiyle örgü bebekler yaparak dayanışmayı büyütüyor.

Ekonomik krizin pandemi ile derinleşmesine, özellikle kadınlar üzerinde artan iş yüküne ve işsizliğe dikkat çekmek için Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu “Emekçi Kadınlardan Emekçi Kadınlara Destek” projesiyle CHP Buca Kadın Kollarıyla birlikte kadınlar için örgü bebekler yaparak dayanışmayı büyütüyor.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken başlattıkları proje değinen Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonundan Zeynep Zarıçlar, “Bu yıl Kovid-19 pandemisinin yarattığı toplumsal ve ekonomik sorunlar, var olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirerek kadınların evde, sokakta ve işyerlerinde daha çok fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalmasına ve hatta yaşam haklarının ellerinden alınmasına neden oluyor” dedi.

‘EV İÇİ YÜK ARTTI, İŞSİZLİK BÜYÜDÜ’

“Salgın ile birlikte okulların kapatılması ya da uzaktan eğitime geçilmesi ile çocuk bakımı, yaşlı bakımı, ev dışından hizmet alımının azalması ile artan iş yükü, uyulması gereken hijyen kuralları, temizlik işleri, geleneksel olarak kadına yüklenen toplumsal cinsiyet rolü gereği kadınların ev içi yükünü artırmıştır” diyerek konuşmasını sürdüren Zarıçlar, ev içi iş yükündeki artışın yanı sıra, piyasada daralan istihdam olanaklarının kadınların iş gücüne katılımı ve istihdama katılımını azalttığını, işsizliğin büyüdüğünü söyledi.

Pandemi sürecinde “Emekçi Kadınlardan, Emekçi Kadınlara Destek” projesi ile yola çıktıklarını belirten Zarıçlar, “Üretimden gelen gücünü kullanarak, evine katkı sağlayabilmesi, hayata daha umutla bakabilmesi için bu yıl 2 Nolu Şube Kadın Komisyonu ortak kararı ile Emekçi Kadınlar Günü hediyelerimizi herkesin evinde kolayca yapabileceği, amacının ilmek ilmek dayanışmayı örgütlemek olduğu örgü bebekten yana kullandık. Bu yönde araştırmamızı yaparken aynı düşüncelerle yola çıkan Buca CHP Kadın Kolları ile yollarımız kesişti. Komisyon olarak bugün yan yana geldiğimiz Kadın Kolları ile güçlerimizi birleştirme kararı aldık. 3 bin adet sipariş verdiğimiz, adını “İlmek” koyduğumuz bebekler şimdiden dayanışmayı örerek büyüteceğimizin sinyalini vermiş oldu. Kadınlar olarak yaşadığımız bu zor süreci dayanışma ile çözeceğimize inanıyoruz” dedi.

Fotoğraf: Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu


İlgili haberler
Bu 8 Mart başka 8 Mart olacak...

Kadın işçilerin sorunları karşında yine her yıl büyüttüğümüz ‘dayanışma’ ruhuyla, fiziken yan yana g...

Sabrımız taşıyor, görüyorlar...

8 Mart’a doğru tüm fabrika, işyeri, mahalle ve çalışma alanlarında yan yana gelmeye devam edeceğiz....

Genel İş Şubeleri İzmir’de ‘kadın emeği’ni konuştu

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İzmir Şubeleri ‘Kadın Emeği’ etkinliğinde buluştu.