5 yaşındaki oğlunu istismar eden AKP'linin beraatine itiraz 1 yıl sonra reddedildi
5 yaşındaki çocuğunu istismar ettiği gerekçesiyle tutuklu bulunan AKP’li R.Y’nin önce serbest bırakılması ve beraat etmesine edilen itiraz bir yıl sonra reddedildi.

Oğluna istismarda bulunan AKP’li R.Y.’nin, 1 yıldır istinaf mahkemesinde bekleyen dosyasında, önce şartlı tahliye ardından beraat etmesine ilişkin itiraz talebi 1 yıl sonra reddedildi. Kararda talebin reddine ilişkin gerekçe olarak ‘kesin ve yeterli delil elde edilmemesi’ öne sürüldü.

Cumhuriyet'ten Nagihan Yılkın'ın haberine göre, İzmir’de yaşayan R.Y, ile eşi N.Y, 2019 yılında boşanmak için mahkemeye başvurdu. Dava sürerken N.Y., 5 yaşındaki erkek çocuğunun babasıyla görüştükten sonraki hareketlerinden ve bedenindeki kızarıklıklardan şüphelenerek savcılığa başvurdu.

İSTİNAFIN BERAATİ ONAYLAMASI HUKUKİ BİR FACİA

Adli Tıp raporunda cinsel istismar bulguları tespit edilince R.Y., 2021 yılında tutuklandı. R.Y,’nin tutuklanmasına ilişkin yapılan haberlere erişim engeli getirildi. R.Y., Temmuz 2021’de çıktığı ilk duruşmada hakkında yurtdışı yasağı kararı verilerek tahliye edildi. Haziran 2022’de ise İzmir 23. Ağır Ceza Mahkemesi, R.Y. hakkında “yargılamaya konu eylemde suç sabit görülmediği” iddiasıyla beraat kararı verdi. Karar, Temmuz 2022’de istinaf mahkemesine taşındı.

Yaklaşık bir yıl sonra istinaf mahkemesi kararında 2015 yılında doğmuş çocuk için “12 yaşını tamamlamış çocuk” ifadesi kullanıldı. Ayrıca “Kesin yeterli delil elde edilememesi ve şüpheden sanık yararlanır” gerekçesine dayanarak yapılan başvurunun esastan reddi istendi.

İstinaf kararını Yargıtay’a taşıyan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarından Barış Özbay, “İstismara uğrayan çocukta oluşan fiziksel ve ruhsal deformasyon, çocukla ilgilenen psikologların müşterek beyanı, çocuğun yargılama sürecindeki tutarlı beyanlarına karşın yerel mahkemenin delil yetersizliğinden vermiş olduğu beraat kararının istinaf mahkemesince onanması bizce hukuki facia niteliğindedir” dedi.

5 UZMAN RAPORUYLA KANITLANAN İSTİSMARI MAHKEME YOK SAYDI

Anne N.Y. ise, “İstismar gerek adli tıp, gerek Çocuk İzlem Merkezi raporlarıyla hatta 5 uzman raporuyla kanıtlandı. Dosya apaçık ortada. İşlendiği sabit bir suç var. Bunlar yok sayılıyor. Delil yetersizliğinden beraati anlayamadığım gibi istinafın bu kararını da anlayabilmiş değilim. Oğlumun davası haklı olduğumuz bir dava ve sonuna kadar da gideceğim” ifadelerini kullandı.

Anne N.Y. çocuğunun 12 yaşında gösterilmesine ilişkin ise “Benim oğlum 2015 yılı doğumlu ve 2. sınıfa gidiyor. 12 yaşında değil ama kararda bu bile yanlış yazılmış. Oğlum 8 yaşında. Çocuğumun hala devam eden bir tedavi süreci var” diye konuştu. 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
AKP’lilerden çocuk istismarına af talebi

AKP Milletvekili Gülaçar, yargı reformu konusunda milletvekillerinin görüşlerini alan Adalet Bakanı...

Çocuğunu istismar ettiği raporlarla kanıtlanan AKP...

5 yaşındaki çocuğunu istismar ettiği raporla kanıtlanan eski AKP Gençlik Kolları BŞK. Refik Yakıt be...

Temel hedef istismarı önlemek ve çocuğu korumak ol...

Çocuk istismarı alanında çalışan uzmanlar bir araya geldi: ‘Etkin çocuk koruma sistemi hayata geçiri...