Gültan Kışanak tahliye edilmiyor: Bu hukuka karşı hiledir
Tutuklu Kürt siyasetçi Gültan Kışanak tutukluluk süresi dolmasına rağmen tahliye edilmiyor. Kışanak’ın ailesi, avukatları, dostları AYM’ye serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Türkiye yasalarına göre öngörülen tutukluluk süresi aslında 2 yıl; çok istisna hallerde bu süre toplamda 7 yıla çıkarılabilir. Gültan Kışanak için bu süre 25 Ekim’de doldu ancak tahliye kararı verilmiyor. Yasa bu kadar açıkken Kışanak’ın tahliye edilmemesini eleştiren avukatlar “Bu hukuka karşı hiledir” dedi.

TALİMATLAR HUKUKTAN BÜYÜK MÜ?

Gültan Kışanak, 30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimde yüzde 55 oyla Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı oldu. Daha göreve geleli iki yıl olmuşken, 25 Ekim 2016’da gözaltına alındı, 5 gün sonra, 30 Ekim’de tutuklandı. Tutuklamaya gerekçe ‘kaçma şüphesi’ idi. Oysa soruşturma başladığında yurt dışındaydı, haberi alıp gelmişti. Tutuklama 5 gün sonra geldi ama belediyeye kayyum atamak için o kadar bile beklenmedi. 2 gün sonra, yani 1 Kasım 2016’da Etimesgut Kaymakamı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyum olarak atandı. Burada bir hatırlatma yapalım. Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yıllar sonra söylediği “Tayyip Erdoğan beni çağırdı, BDP’li belediyelerden rahatsız olduğunu söyledi, ben de belediye başkanlarımı görevden aldım” sözleri bu acelenin nedenini ortaya koyuyordu.

BU SORUŞTURMA TAMAM, SIRADAKİNE GEÇELİM

Kışanak, Diyarbakır’dan kilometrelerce uzağa, Kandıra Cezaevine konuldu. Diyarbakır’da yapılması gereken yargılama da güvenli olmadığı gerekçesiyle Malatya’ya taşındı.

Malatya Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılamada yaptığı açıklamalar, paylaşımlar sıralandı, “örgüt yöneticiliği” suçlaması yöneltildi. Yargılama sonucunda 14 yıl hapis cezası verildi. Avukatları itiraz etti, karar Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozuldu, yeniden yargılama başladı.

Kışanak’ın yargılanması devam ederken, 2020 yılında aralarında HDP Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de olduğu 108 Kürt siyasetçiye yönelik başlatılan Kobanê soruşturmasında da hakkında gözaltı kararı verildi, tutukluyken yeniden tutuklandı. Dosyalar Kobanê davasının görüldüğü Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde birleştirildi. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesinde türlü hukuksuzluklarla süren Kobanê davasında, birdenbire, 21 Kasım 2022’de Kışanak için -Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel ile birlikte- birleştirilen dosyalar yönünden tahliye kararı verildi.

O ‘birdenbire’nin nedeni Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) tutuklulukta geçecek süre başlıklı 102/2 maddesinden başka bir şey değildi. Zira maddeye göre azami tutukluluk süresi 7 yıldı. Şöyle alıntılayalım: “Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok 2 yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam 3 yılı, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 2’inci kitap 4’üncü kısım 4’üncü, 5’inci, 6’ıncı ve 7’inci bölümünde tanımlanan suçlar ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlarda 5 yılı geçemez”. Ve bu süre Kışanak için 25 Ekim 2023’te doldu.

Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel

‘TAHLİYESİ YASA GEREĞİ ZORUNLULUK’

Gültan Kışanak’ın avukatı Gül Altay, Kışanak’ın azami sürenin dolmasına rağmen hukuka aykırı olarak tahliye edilmediğini anlattı: “25 Ekim tarihi müvekkilin ilk gözaltına alınma tarihinin yıl dönümüdür. 25 Ekim 2023 itibarıyla müvekkilin tutukluluğu 7 yılını doldurmuştur. Bu sürenin önemi Türkiye yasalarında öngörülen maksimum tutukluluk süresi olmasıdır. Bu sürenin dolduğunu yargılamayı yürüten mahkeme resen gözetmeli iken buna dair hiçbir aksiyon almamıştır. Ayrıca azami tutukluluk süresinin dolduğu ve müvekkilin tahliye edilmesi talebini içeren aynı gün tarihli dilekçemize, üzerinden günler geçmesine rağmen hiçbir cevap verilmemiştir. Aynı gün müvekkilimiz Gültan Kışanak’ın haksız tutukluluğu ve yargılama sırasında yaşanan hak ihlalleri için Anayasa Mahkemesi (AYM) nezdinde süren başvurusuna tedbir talepli ek başvuru yapılmış ancak Anayasa Mahkemesi de bu saat itibarıyla henüz bir karar vermemiştir. Müvekkilimize uygulanan bu en istisnai tutukluluk süresi dahi dolmuştur. Bu noktada mahkemenin bir takdir hakkı veya yorum hakkı artık bulunmamaktadır. Gültan Kışanak’ın serbest bırakılması yasa gereği bir zorunluluktur.”

‘HUKUKA KARŞI HİLE’

Kışanak’ın diğer avukatı Cihan Aydın ise şunları ekledi: “Kobanê davası, Türkiye’nin kumpas davasıdır. Bu davada Cumhurbaşkanından bakanlara, memurlardan siyasi parti başkanlarına kadar birçok kişi yargıya talimat verdi. Sonuçta yasaya göre ne kadar suç olursa olsun, kaç tutuklama kararı olursa olsun bir kişinin ceza süresi 7 yıl. Hiçbir koşulda bunu aşamazsınız. AYM’nin bu konuda kararları var. Ama kim takar kararları. Kışanak bir önce serbest bırakılmadır. Mahkemenin tahliye etmemeye dair bize sunduğu bahanelerin hiçbir hukuki yani yok. AYM’nin bu konuda kararı var. Diyor ki ‘kaç suçtan tutuklarsanız tutuklayın kanunda öngörülen süreyi aşamazsınız’. Her şey bu kadar açık, buna rağmen Kışanak tahliye edilmiyor. Bu hukuka karşı hiledir. Gültan Kışanak ve diğer siyasetçilerin yaşadığı hukuksuzluğu ve iktidarın baskı aracı haline gelen mahkemelerin bu pervasız tutumunu kamuoyu nezdinde teşhir ve protesto etmek için demokratik kamuoyunu desteğe davet ediyoruz. Ayrıca buradan Anayasa Mahkemesi’ni, bu hukuksuzluğu bir an önce sona erdirerek müvekkil Gültan Kışanak için derhal tedbir kararı vermeye çağırıyoruz.”

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
Gültan Kışanak’tan mektup var: Bir yol bulalım, bi...

25 Ekim 2016’dan bu yana 8 Mart, 21 Mart’a katılmak, açlık grevlerine dikkat çekmek, sokağa çıkma ya...

Gültan Kışanak: Halk iradesini ‘mat’ etmek mümkün...

4 yılı aşkın süredir cezaevinde tutulan, pandemide daha ağır bir tecritle karşı karşıya bırakılan, b...

Clara Zetkin Kadın Ödülü kürtaj mücadelesine ve Gü...

Almanya’da 2007 yılından bu yana iki yılda bir verilen ‘Clara Zetkin 2021 Ödülü’ Polonya’da kürtaj m...