30 defa şikayetçi olmasına rağmen şiddetten kurtulamadı!
Evlendiği günden beri eşinden şiddetin her türlüsünü gören N.E. boşandığı halde şiddetten kurtulamadı. 30 defa eski kocasını şikayet etti ancak çare olunmadı. Adalet isteyen N.E sesi duyulsun istiyor

2016 yılında çalıştığı Kartepe Belediyesi’nde tanışıp evlendiği H. D.’den daha evliliğinin ilk haftalarında şiddet görmeye başlayan N. E, şiddetin zamanla iftira ve cinsel saldırıya dönüşmesiyle 1 yıl içerisinde eşinden ayrıldı. Çocuğu ile annesinin evine dönen N. E, H. D’den şiddet görmeye devam etti. 30’u aşkın şikâyetine rağmen H. D’nin cezasız kaldığını belirten N. E, “Sadece kendim için değil, bütün kadınlar için, bütün çocuklar için bir adım bekliyorum. Bu yaşananlar benimle başlayıp, benimle bitmeyecek. Şiddete uğrayan kadınlar için artık Meclis gereğini yapsın. Önlem alsın demiyorum, gereğini yapması lazım, çözüm istiyorum. Mecliste vekiller nasıl rahat uyuyor?” dedi.

ADALET VAR SANIRDIM AMA...
Boşanma davasının ayrılmayla sonuçlanmasına rağmen N. E, adliye koridorlarından kurtulamadıda. Kocaeli Adliye Sarayı’nın karşısında bir avukat bürosunda görüştüğümüz N. E, yasaların caydırıcı olmadığını söylüyor. Adalete olan güveninin örselendiğini dile getiren N. E, “Eskiden dışarıdan bakınca adaletin olduğunu sanıyordum, diyordum ki ne kadar güzel, ülkemizde kimse cezasız kalmıyor. İşin içine girince gördüm, şimdi ise keşke ben Türkiye’de yaşamasam diyorum. Ülkemi çok sevmeme rağmen... Baronun atadığı avukatların da elinden geleni yapmadığını gördüm. Süreçte çok mağdur oldum. Birçok kurumda memurların keyfi davranışlarıyla karşılaştım. Ellerini vicdanlarına koysunlar. Kadınları bu maddelerle, bu hukukla bir bir öldürüyorlar. Ben nefes almak istiyorum artık çocuğumla birlikte. İnsanım ben, bir birey yetiştiriyorum” dedi.

‘HAMİLE OLDUĞUM DÖNEMDE DE ŞİDDET GÖRDÜM’
Evliliğinin ilk döneminden bu yana şiddete maruz kaldığını anlatan N. E, “2016 yılında evlendik. Bana mutluluk vaat etti. Ama iş öyle olmadı, bana evliliğin ikinci haftasından itibaren şiddet uygulamaya başladı. Küfür ediyordu, hakaret ediyordu, durduk yere tokat yiyordum. Beni boğmaya kalktığı oldu, cinsel şiddete dahi maruz kaldım, o dönem hamileydim. Şiddeti hamile olduğum dönemde de sürdürdü. Hamile kaldıktan sonra, ‘İkiniz de ölün istiyorum’ bile dedi. Nedenini soruyordum, cevap bile vermiyordu. Psikolojik şiddeti hiç bitmedi, annemin maaşından kredi çekip bizi mağdur etti. Bu da yetmedi 3 adet telefonumuzu çaldı” dedi. H. D.’ye 1 yıl dayanabildiğini aktaran N. E, “İkimizde çalışıyorduk, o borçlanıyordu, ben borçları ödüyordum. Evliliğimiz ve uyguladığı şiddet 1 yıl kadar sürdü. Doğumumdan sonra değişir sandım ama değişmedi, şiddeti devam etti. En son annemi darp ettikten sonra yeter artık dedim, şikâyette bulundum, uzaklaştırma verdiler. Sonrasında arayarak tehditlerde bulunmaya devam etti” diye konuştu.

ŞİKAYET ETMEDİĞİ YER KALMADI
30’u aşkın şikâyette bulunduğunu tekrar tekrar vurgulayan N. E, “Bu dünyada hak hukuk yok, adalet yok. Herkes elini kolunu sallayarak gezer, suçsuz insanlar ölür. Ben de ölüm tehditleri aldım. Duruşma salonunda bile küfürler yağdırdı. Kartepe ve Acısu Karakolu’na kaç defa şikâyette bulundum. BİMER’e şikâyet ettim ama atılan hiçbir adım yok. Kim bunun sorumlusu? Mahkemede kravat takıp iyi görünüyor. Uzak akrabalarıma sosyal medya üzerinden ulaşarak, yalan yanlış bilgiler paylaşıyor onlarla. Bu nasıl bir şey, hala nasıl elini kolunu sallayarak gezer” diye sordu.

‘BÜTÜN KADINLAR VE ÇOCUKLAR İÇİN ADALET İSTİYORUM’
Yetkililerin gereğini yapması için adım atılmasını bekleyen N. E, somut bir karar bekliyor. Hala adliye koridorlarında adalet aradığını belirten N. E, “Şiddete uğrayan kadınlar için artık Meclis gereğini yapsın. Önlem alsın demiyorum, gereğini yapması lazım, çözüm istiyorum. Mecliste vekiller nasıl rahat uyuyor? Artık bu saatten sonra somut bir şey istiyorum. Sadece kendim için değil, bütün kadınlar için, bütün çocuklar için bir adım bekliyorum. Bu yaşananlar benimle başlayıp, benimle bitmeyecek. Ben birçok kadın için bir şeyler yapılmasını istiyorum” dedi.

İlgili haberler
Şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz?

Şiddete uğrama ihtimaliniz varsa ya da şiddet dolu hayatınızı değiştirmek istersiniz ihtiyacınız ola...

‘İki seçenek var; ya şiddet göreceksin ya dört duv...

Kadınları koca dayağına razı eden, eve döndürmeyi hedefleyen ataerkil bakış, siyasal iktidar ve büro...

Sığınmaevleri kadınları işte böyle güçlendirebilir...

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Gönüllüleri Aslı Elif Sakallı ve Avukat Perihan Meşeli sığınmaevlerini...