1 Mayıs 2023 | İzmir: Bu düzeni biz değiştireceğiz
İzmir’de 1 Mayıs sabah saatlerinde yerel kutlamalarla başladı. İlçelerde bir araya gelen işçi, emekçi ve gençler, gelecekleri için birlik, mücadele ve dayanışma çağrısı yaptı.

İzmir’de yapılan 1 Mayıs mitingine yaklaşık 100 bin işçi ve emekçi katılırken, iktidarın ve sistemin değişmesi, geçinebilecek bir ücret talebi öne çıktı. Eski senelere göre işçi ve kamu emekçileri sendikalarının katılımı yüksekti.

Belediye şirketlerine geçen işçiler gerçek kadro taleplerini dile getirirken, kamuda çalışan işçiler ise kamu çerçeve sözleşmesinin geçinebilecek bir teklifle imzalanmasını talep etti. Sağlık emekçileri ekonomik ve özlük haklarının yanı sıra sağlıkta şiddetin son bulmasını isterken, işçi avukatlar da çalışma şartlarının düzeltilmesi talepleriyle alandaydı.

3 noktada toplanan sendika, oda, siyasi parti ve kitle örgütleri talepleriyle Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşlerde sık sık “AKP mezara halk iktidara”, “Gün gelecek devran dinecek AKP halka hesap verecek”, “İş ekmek özgürlük”, “Hak hukuk adalet”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “AKP’den hesabı emekçiler soracak” sloganı atıldı.

Basmane Meydanı’nda toplanan DİSK Ege Bölge Temsilciliği, “Yurdumun mutlu günleri mutlak gelen gündedir” pankartı açarken, Genel-İş İzmir Şubeleri de iktidarın değişmesine ilişkin pankartlarla alanda yerini aldı. Birleşil Metal-İş ise “Ne geçmiş tükendi ne yarınlar, gelecek işçi sınıfının ellerindedir” yazılı pankart açtı. DİSK kortejinde öne çıkan bir diğer şey ise hayat pahalılığı ve tüketim maddelerine gelen zamlar oldu. Ek zam talebinden ziyade tüketim ürünlerine olan zamların durdurulması istenirken, insanca bir yaşam talebi öne çıktı. İşçilerin geneli 1 Mayıs’ın da verdiği coşkuyu 14 Mayıs’a taşıma umudu içinde coşkuyla yürü.

Kortejinde gerek atılan sloganlar gerekse dövizlerle işçi ve emekçi halkın yoksullaşması, demokratik hakların ihlal edilmesi gibi sorunlara dikkat çekildi. Seçim arifesinde mücadeleyi arttırma çağrısı yapılırken, kadınlar ise şarkı ve türkülerle korteje renk kattı. Baskıya, ayrımcılığa karşı insanca eşit bir yaşam talebinin önce çıktığı kortejde, son zamanlarda iktidar tarafından ihtiyaç maddeleriyle ilgili (soğan) yapılan açıklamalar dövizlere de yansıdı. Hatta boynuna kolye gibi soğan takan kadınlar vardı.

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu da “Hepimiz mülteciyiz, ırkçılığa hayır” pankartı açarak, mültecilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Yeşil Sol Parti tutuklama ve gözaltıları protesto ederken, çok sayıda dernek ve siyasi parti de talepleriyle alana yürüdü.

Miting konuşmaların ardından Suavi’nin konseriyle son buldu.


İZMİR’DE 1 MAYIS YEREL KUTLAMALARI

İzmir’de 1 Mayıs sabah saatlerinde yerel kutlamalarla başladı. İlçelerde bir araya gelen işçi, emekçiler, gençler ve kadınlar gelecekleri için birlik, mücadele ve dayanışma çağrısı yaptı.

ALİAĞA

Petrol-İş Aliağa Şubesinin çağrısı ile bir araya gelen, Petrol-İş üyesi PETKİM, TÜPRAŞ, Star, Ravago işçileri sabah saatlerinde Şube binasının önünden toplanmaya başladı. Demokrasi Meydanı'nda gerçekleştirilen 1 Mayıs mitingine gelen işçiler yürüyüş boyunca, “Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz”, “İş, ekmek yoksa barış da yok”, “İşte 1 Mayıs alanlardayız” sloganları attı.

BUCA

Buca Emek ve Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla Kasaplar Meydanı’nda toplanan Genel-İş 5 No’lu Şube, Eğitim Sen 5 No’lu Şube, DİSK/Emekli Sen, EMEP, Yeşil Sol Parti, CHP, SOL Parti, Emek Gençliği, BEKEV, Migros Emekçileri Buca Belediyesi önüne kadar sloganlarla yürüdü. Belediye önünde platform adına yapılan konuşma ve halaylardan sonra Gündoğdu Meydanı’na hareket edildi.

ÇİĞLİ

Çiğli’de Emek Partisi ilçe binası önünde toplanan emek partililer ve Viyan Kadın Korosu belediye önüne yürüdü. Burada Deriteks İzmir Şubesi ile buluşan kitle yapılan açıklamanın ardından Gündoğdu Meydanı’na geçti. 


KARŞIYAKA

Karşıyaka Belediyesi önünde toplanan Genel-İş İzmir 8 No'lu Şube, Eğitim Sen 2 No'lu Şube, Emek Partisi, Yeşil Sol Parti, TİP, SOL Parti Gündoğdu Meydanı’na geçmek üzere Karşıyaka iskeleye doğru yürüyüşe geçti. Çarşı içinden iskeleye yürüyüş gerçekleştiren kitle yürüyüş boyunca, “Zam, zulüm, işkence işte AKP”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Yaşasın 1 Mayıs alanlardayız” sloganları attı. 

NARLIDERE

Narlıdere Demokrasi Platformunun çağrısıyla Demokrasi Meydanı’nda 1 Mayıs kutlandı. EMEP Narlıdere İlçe Örgütü ise Metin Göktepe parkında toplanarak sloganlar eşliğinde meydana yürüyüş düzenledi. Tek adam rejimini değiştirmek için alanlarda ve sandık başında olmanın önemine vurgu yapılan açıklama sonrası kitle Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak miting için yola çıktı. 

BORNOVA

Bornova'da 1 Mayıs Bornova Emek Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla Cumhuriyet meydanında kutlandı. Genel-İş 7 No’lu Şube üyesi işçiler, Eğitim Sen 4 No’lu Şube, Emekli Sen, Emek Partisi Bornova İlçe Örgütü üyeleri, Bornova Kadın Dayanışma Derneği üyesi kadınların katıldı. Kitle, “İş ekmek özgürlük”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Krizin yükü patronlara” sloganları eşliğinde Bornova Metro durağına yürüyüş düzenlendi. 

Platform adına açıklamayı okuyan Genel-İş 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, “Sabrımız tükendi. Artık bu böyle gitmez. Eşitlik, özgürlük, adalet, barış, demokrasi ve laiklik için artık yeter diyoruz! Bu düzen ya değişecek ya değişecek! Bu karanlığı işçi sınıfı, emekçiler, kadınlar, gençler, Aleviler, Kürtler, Türkler, Gürcüler, Lazlar, Hemşinliler, Çerkezler, Ermeniler, farklılıkları, cinsel yönelimleri ret edilenler, kölelik şartlarında yaşayan göçmenler, sizler, bizler hep beraber yırtıp atacağız. Bizleri karanlıktan çıkaracak olan işte bu 1 Mayıs meydanlarında açığa çıkan iradedir” dedi. 

TORBALI 

Torbalı’da Eğitim Sen çağrısı ile Eski Belediye Meydanı’nda bir araya gelen kitle sık sık, “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği” sloganları attı. Açıklamada, işçi ve emekçilerin değil sermayenin çıkarları uğruna işletilen bu düzenin değişmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

İzmir'de Viyan Kadın Korosu alanda: "Güzel günlere yürüyoruz. Özgürlük istiyoruz..."

Fotoğraflar: Nuray Öztürk/Ekmek ve Gül

Türkiye’nin dört bir yanında işçi ve emekçilerin 1 Mayıs kutlamaları için TIKLAYIN.

İlgili haberler
1 Mayıs 2023 | İstanbul: Emek bizim, gelecek bizim

İstanbul 1 Mayıs’ı için ‘Emek Bizim, Gelecek Bizim’ sloganıyla Maltepe’de miting alanını dolduran on...

İran'da 1 Mayıs 2023| Zincirleri birlikte kıracağı...

İran'da 1 Mayıs'a doğru birçok kişi tutuklandı, 20 sendika ve kurum 1 Mayıs için ortak bildirge yayı...

1 Mayıs 2023 | Emekçiler kazanacak, kadınlar kazan...

1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü, Türkiye’nin dört bir yanında...