geleceksizlik
Genç intiharlarını değerlendiren Prof. Dr. Demet Lüküslü: Sorunlarla yalnız baş etmek zorunda kalan ve yaşadıklarını, ölüme giderken de olsa haykırmaya çalışan genç intiharıyla karşı karşıyayız.
Öfkemiz büyürken bunu birleştirmenin zorunlu olduğu zamanlardayız. Genç kadınlar şiddetin tam ortasında ancak buraya sıkışmak, mahkûm olmak zorunda değiliz.
Zehra, gelecek kaygısı yaşayan, 18 yaşında çalışmak zorunda olan genç bir kadın. Ekmek ve Gül dergisi temmuz sayısına bir mektup yazan Zehra’ya Adana’dan Songül’ün anlatacakları var.
‘Gençlik yıllarımı daha fazla borçlanmak için geçiriyorum. Bu güzel yaşlarımda eğlenmek ve öğrenmek yerine, kasiyerlik, garsonluk, amelelik yapıyorum...’
Bu sene üniversite sınavına hazırlanırken en çok hissettiği duygunun neden endişe olduğunu anlatıyor Kocaelili genç kadın.
Bu ülkede her gün KYK borcunu ödeyemediği için intihar eden işsiz üniversite mezunları var. KYK borcunu ödemek için gecesini gündüzüne katan mezunlar kasiyerlik, garsonluk gibi meslekler yapanlar...
İşçi bir aileden gelen ve atanamadığı için bir belediye projesinde işçi olarak çalışan genç bir kadın gençlere güvencesizliğin geleceksizliğin tek seçenek gösterilmesine karşı tepkisini kaleme aldı.
Hayatın nefes alınamaz hale gelmesine, “bir sonraki ben olabilirim” kaygısı artıyor olmasına rağmen genç kadınlar üzerindeki umutsuz hava kolayca dağılabiliyor.
Harflerle adlandırılıp, haklarında soyut karakter analizi yapmak yerine, bu kuşağın içinde yetiştiği dönemin özelliklerine bakalım... Ve elbette buna itirazın nasıl büyüdüğüne...
Türkiye’de yaşamı muhafazakâr-cinsiyetçi politikalarla daha da sıkıştırılan genç kadınlar açısından nasıl bir tablo var, Altınbaş Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden Dr. Tuba Demirci ile konuştuk.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.