Bangladeş
Bir tekelin yalanları Türkiye’nin bir kentinde, Urfa’da yaşanan gerçeklerle boşa düşüyor...
Çoğu kadın yaklaşık 4 milyon işçinin çalıştığı 3 bin 500 civarı fabrikasıyla dünyanın en büyük ikinci konfeksiyon üreticisi Bangladeş’te işçiler, dayatılan sefalet ücreti nedeniyle ayaklandı.
Kapatılan kaçış yolları, yanıcı maddeler… Rana Plaza yangınından bugüne işçiler kazanımlar elde etse de Bangladeş’te güvenli olmayan çalışma koşulları yeni ölümlere sebep olmaya devam ediyor.
1138 tekstil işçisinin yaşamını yitirdiği Rana Plaza’nın çökmesini üzerinden 7 yıl geçti. O günden bugüne işçiler adım adım kazanımlar elde etse de, güvenli çalışma koşulları için bu mücadele sürüyor.
Bangladeşli filozof ve kadın hakları savunucusu Hasna Begüm 24 Şubat 1935’te Dakka’da doğdu, 1 Aralık 2020’de Kovid-19 sonucu öldü.
Bangladeş hükümeti, ülkede art arda yaşanan tecavüz olaylarının ardından başlayan büyük çaplı protestolar sonrası önlem almak, caydırıcı cezalar uygulamak yerine idam cezası getiriyor.
Bangladeşli tekstil işçisi kadınlar Ashulia sokaklarında işten atmalara karşı yaptıkları eylemlerin sonucunda kazanım sağladılar.
Kanadalı sendikalar ve sivil toplum kuruluşları, Bangladeş'teki tekstil işçisi kadınların korunmasına yönelik uluslararası bir çağrı yaptı.
Dünyanın en büyük kıtasında yağma, talan ve yoğun emek sömürüsünden kadınların payına düşen yine ezilmek, yine şiddet!
Kadın işçilerin yıllık izinleri 3 güne düşürülüyor. Ustabaşları hızlı üretim için şiddet uyguluyor. Haftada 80 saati bulan çalışma süresi sonunda kadınlar aylık sadece 37 dolar ücret alıyor!
Kamboçya, Hindistan ve Bangladeş’te 500’den daha fazla kadın işçiyle yapılan araştırma, işçilerin ailesini geçindirmek için sürekli fazla mesaiye kaldığı ortaya çıkardı.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.