Şişli Etfal taşınıyor| Bölge kadınlarının sağlığa erişimi daha da zorlaşacak!
Taşınma aşamasındaki Şişli Etfal’in bulunduğu bölgede kadın ve çocukların sağlığa erişimi büyük soru işareti. Öyle ki doğum sancısı olan kadınlar Seyrantepe ve Sarıyer’de ancak hizmet görebilecek.

İstanbul Şişli ve çevre ilçelerdeki vatandaşlara sağlık hizmeti veren 122 yıllık devlet hastanesi Şişli Etfal, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle Büyükdere ve Seyrantepe’de inşa edilen binalara taşınıyor. Şişli’de yaşayan vatandaşlar ise hastanenin inşaat aşamasından sonra eski yerine taşınıp taşınmayacağı kaygısını yaşıyor.

Şişli Etfal, bölgede çocuk cerrahisi yataklı servisi bulunan tek devlet hastanesi olduğu için günlük ortalama bin hasta acil servise başvuruyor. Şişli Etfal Hastanesi kapandığında Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş bölgesinde aynı özelliklerde hizmet veren kapsamlı bir hastane kalmayacağından, bölgede yaşayan kadınların Şişli Etfal Hastanesi’nin taşınması ile nitelikli ve ulaşılabilir sağlık hizmetine erişimi de olumsuz etkilenecek.

HAMİLE KADINLAR ACİL DOĞUMDA NE YAPACAK?

Şişli Etfal Dayanışmasından Özgür Vardar, “Düşünün bir doğum yapmak üzeresiniz ve acil hastaneye yetişmeniz gerekiyor. Ya Seyrantepe ya da Sarıyer’i gösteriyorlar gidilecek yer olarak. Acil bir durumda o sancıyla buradan oraya gitmek çok büyük bir risk kadınlar için, burada hemen yanı başımızda kadın doğum kliniği. O yüzden kadınlar çocuklar ve bu bölgede yaşayan insanlar için çok önemli Şişli Etfal Hastanesi, burası bizim sağlık hakkımız” dedi.

ŞEHRİN DIŞINA TAŞINAN HASTANELER KADINLARIN SAĞLIĞA ERİŞİMİNİ ETKİLİYOR

SES Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak “Şişli Etfal tüm branşlarda sağlık hizmeti veren bir hastane ama hastanenin bir bölümü Sarıyer’e taşınmıştı; kadın doğum ve çocuk bölümleri… Şimdi de tamamı taşınmak isteniyor. Biz de diyoruz ki evet depreme karşı dayanıksız bir bina ama yerinde yenilenerek hizmete devam etsin. Şehir Hastaneleri açısından ise; genelde hastanelerin şehir dışına doğru taşınması özellikle kadınların sağlık hakkına erişimini çok etkiliyor çünkü sanki sağlığa ulaşımda kadınların hastalanması bir lüksmüş gibi göründüğü için çok zorda kalınmadığı sürece kadınlar hastanelere gitmiyorlar ya da gidemiyorlar. O nedenle ulaşımın kolay olacağı, yol parası vermeden yürüyerek gidebilecekleri bir hastane kadınların sağlık hakkı için çok önemli. Bütün iş yükü kadınlarda… İşten izin almaları çok zor, işten izin aldığı zaman ev işleri kadının üzerinde, çocuk bakımı kadınların üzerinde… Sanki görünmeyen kanunlarla kadınlara yazılmış sırtlarında bir yük var gibi. O nedenle kadınlar kendi hayatları için, kendi sağlıkları için ne yazık ki fırsat yaratamıyorlar ve şehir dışına itilen hastaneler kadınların sağlık hakkına ulaşımını oldukça fazla etkiliyor” dedi.

İlgili haberler
Şişli’de kadınlar: Şişli Etfal Hastanesinden de İs...

Şişli Etfal Hastanesi önünde bir araya gelen kadınlar ‘Sağlık hakkımıza ve yaşam sözleşmemize sahip...

Mersin Şehir Hastanesinde çalışma koşulları ağır,...

Mersin Şehir Hastanelerinde temizlik işçisi olan işçiler, düzenli yatmayan maaşlar nedeniyle eylem y...

ŞEHİR HASTANELERİNDE ÇALIŞAN KADINLAR: Yorgun, tük...

‘Beş yıldızlı otel konforunda hastaneler açıyoruz’ denilerek açılan Mersin Şehir Hastanesini hemşire...