Okulların kapanmasına bir hafta kala İzmir ve Eskişehir’de neredeyse tüm okullara ÇEDES projesi kapsamında din görevlilerinin atandığını öğrendik. Liselerine din görevlisi atanan lise öğrencilerinin bir kısmının bu uygulamadan haberi bile yoktu. Peki bu ÇEDES ne? “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi” açılımı. Bu proje Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalandı.
Her ne kadar ÇEDES ismi din görevlilerinin toplu ataması ile yeniden gündeme girse de aslında eğitimde “manevi danışman” olarak din görevlilerinin okullarda bulunması sadece geçtiğimiz aya mahsus değil. Bakanlıklar ile protokoller imzalamasının önünün açıldığı yıl, 2012’de “manevi danışmanlık” ibaresini “Kadın Konuk Evi” dedikleri kadın sığınma evlerinde gördük. 2015’te imzalanan protokol ile Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı KYK yurtlarına da Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı vaiz, Kur’an kursu öğreticisi, imam-hatip, müezzin-kayyım ve öğretmen unvanlarında çalışan bütün personelin müracaat edebileceği manevi danışmanlık pozisyonları açılmıştı.
Diyanet İşleri Başkanlığına hep mi eğitim alanında bu kadar alan açılıyordu? Hayır. Bugün topluca 842 okula öğretmen ataması yerine imam, müezzin, vaiz ataması yapılmasına gelen yolların taşları 2010’dan döşenmeye başlandı.
DİYANET’İN ÖNÜNÜ AÇAN DİNDAR NESİL PROJESİ
ÇOCUKLARIN GELECEĞİ TARİKATLARA EMANET
KADINLARIN, KIZ ÇOCUKLARININ ÜZERİNE ÇÖKEN KARANLIK
İSTİSMAR AFFI MÜCADELEYLE ENGELLENENDİ
Bugün Meclise giren Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan da “Anadolu’da yıllardan beri ebelerimiz 14, 15, 16 yaşında evlenmiş, mutlu yuva kurmuşlardır. 14 yaşında biri cinsel olgunluğa eriştiğine göre rızası geçerlidir, yüzyıllarca Anadolu’da böyle olmuş” demişti. Çocuk istismarının evlilikle affedilmesi için neler yapmadılar ki… Ve bu neredeyse her yıl gündemimize giren bir tehlike oldu. Her seferinde de kadınların kitlesel eylemleri ile yasalaşamadan gündemden düşürüldü. Her seferinde önerge Türkiye’nin dört bir yanındaki “Çocuk istismarının affı olmaz” diyen kadınların mücadelesi ile geri çekildi.
Eğitim alanındaki sendikalar ÇEDES Projesi ile okullara imam atanmasına karşı Anayasaya aykırı olduğu gerekçesi ile dava açtı. MEB çeşitli dini vakıflarla ve Diyanet ile imzaladığı protokoller daha tekil örnekler yarattığı zamanlarda da eğitim sendikaları dava açıyordu, kimi zaman mahkemeler eğitim sendikaları lehine kararlar veriyorlardı. Yolları on yılı aşkın süredir döşenen, çok bütünlüklü bir şekilde yaşamın her alanını saran bir “dindar ve kindar nesil” yaratma amacının karşısına elbette ki sadece dava açmakla çıkılamaz.
BİR MÜCADELE ÖRNEĞİ: 1 ÖĞÜN ÜCRETSİZ SAĞLIKLI YEMEK KAMPANYASI
Yaratılmaya çalışılan bu kıskaca, karanlığa karşı velisiyle, öğretmeniyle, sendikalarıyla, öğrencisiyle ancak yan yana ısrarlı, istikrarlı ve örgütlü bir mücadele karanlığı dağıtma ihtimalini taşıyan bir mücadele hattını oluşturabilir. Yakın geçmişten hatırlayalım. Eğitimin tüm masrafları, okulun tüm masrafları ailelerin üzerine yıkılmışken geçtiğimiz dönem bir anda MEB, okul öncesi eğitimin tamamında bir öğün ücretsiz yemek vereceğini duyurdu. Bu kararı havadan almadı tabii ki. Ekmek ve Gül olarak başlattığımız kampanya tüm Türkiye’ye yayılmış; sendikaların, meslek odalarının, kadın örgütlerinin sahiplendiği, çeşitli illerde birlikte çalışmasını yürüttükleri, belediyeleri çözümler konusunda sorumluluk almaya iten, MEB’i sıkıştıran bir güce ulaştı.
Her tarihin ve her coğrafyanın ortak bir şeyi varsa o da bu olmalı; yaşamımızı, özgürlüğümüzü, hakkımızı ancak birlikteyken garanti altına alabilmenin olanaklarını yaratabiliyoruz. Bunu unutmayarak ÇEDES’e, eğitimin Diyanet’in ve tarikatların eline bırakılmasına karşı ne yapacağımızı, sendikalarımızın ne yapması gerektiğini, okul aile birliklerimizin, öğrenci temsilciliklerimizin, okul kulüplerimizin, sınıftaki arkadaş gruplarımızın, mahalledeki gün grubumuzun ne yapması gerektiğini konuştuğumuzda bulduğumuz yöntemlerle, mücadele araçlarımızla güçleniriz.
Fotoğraf: Pixabay
İlgili haberler
Eğitimi dini kuşatma altına alan proje: ÇEDES
Hiçbir şekilde formasyon eğitimi olmayan, olsa bile görevi okullardaki öğrencileri eğitmek olmayan,...
Çocuklarımız için bir öğün ücretsiz, sağlıklı yeme...
Ekmekten bile alınan vergilerin çocukların beslenmesi için harcanmaması kadınların kabul ettiği bir...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.