‘2019 kadınlar için kolay bir yıl olsun’
Metal işçisi kadınlar: Zamlar eridi, enflasyon, vergi dilimi batırdı bizi. Umarım 2019’da zamlar geri alınır, ama umudum yok... Sağlık çöktü, eğitim zaten yok. Böyle sürmez, daha fazla dayanamayız...

Bir yıl daha bitti. Zaman nasıl da hızlı geçmiş. Çevremizdeki işçi kadınlarla 2018 yılının nasıl geçtiği üzerine konuşuyoruz ama çok güzel sözler duyduğumuz söylenemez. Ekonomik kriz, politik krizler derken olaylı bir yıl oldu bu yıl anlayacağınız.

Metal işçisi bir kadın diyor ki “... geçti bu yıl!” Noktalı yer biraz argolu, o yüzden yazamıyoruz. Aslında kime sorsak cevap buna benzer. Kadın işçiler genel olarak “2018 çok çok kötüydü, 2019 çok çok çok kötü olacak” diyor. Sohbet etmeye çalıştığımız işçilerden bazılar “Konuşacak ne var, her şey ortada işte” diye kestirip atıyor. Sohbeti sürdürebildiklerimizle fabrikalar, eğitim, sağlık, kadına şiddet her konuya dair konuşuyoruz. Genel kanaat; “Bütün kötü olaylar sanki bu yıl yaşanmış gibi”...

BÖYLE SÜRMEZ!
Zaten zar zor geçindiğimiz maaşlar 2018’in ikinci yarısında, artan enflasyon, doların yükselişi, kriz derken iyice eridi ve 2018 kadın işçiler için daha dayanılmaz oldu. Market, pazar el yakıyor. Eğitim, sağlık başka bir kriz doğuruyor derken, işler içinden çıkılmaz bir hale geldi.

2018’in başında imzalanan metal sözleşmesiyle yüzde 25’lerde zam alan bir işçi kadın ekonomik sıkıntılara dikkat çekiyor: “Zamlar eridi, enflasyon, vergi dilimi son beş ay batırdı bizi. Kızımı etüt merkezinden almak zorunda kaldık son üç ay. Umarım ülkenin hali 2019’da böyle sürmez, yoksa insanlar daha fazla dayanamaz.”

Metal işçisi başka bir kadın, benzer bir durumu şöyle ifade ediyor: “Yetiremiyoruz, önceden biraz borçlanınca kredi çekerdik, kapatırdık. Şimdi kredilerin faizi bile uçtu. Her şey inanılmaz pahalı. Umarım 2019’da bu zamlar geri alınır, ama çok umudum yok, çünkü bir şeyi bize kitledilerse bir daha onu almazlar. Kriz davasına sömürdüler de sömürdüler vallahi.”

Sincan Organize’de metal yan sanayi fabrikalarından birinde çalışan başka bir kadın işçi de “Sağlık çöktü, eğitim zaten resmen savaş alanı gibi sürekli değişiyor. Asgari ücrete gelen zamma diyecek bir şey bulamıyorum, ne yapacağız hiç bilmiyorum. 2018 borçla geçti, 2019’da borçla geçecek. ‘Karı koca çalışıyosunuz biraz birikim yapın’ diyor kaynanam. Biz kredi kartını zor ödüyoruz, neyin birikimini yapcaz” diye anlatıyor.

YAŞAM ZOR
2018’de üst komşusu kocası tarafından şiddet görünce, seslere daha fazla dayanamayan ve olaya karışarak karakolluk olan metal işçisi bir başka kadın “Karakola bile düştüm, hiç böyle bir yıl geçirmemiştim” diyor, “Sürekli ‘Polis geri gönderir evine şiddete uğrayan kadını’ derlerdi, ‘Yuh’ derdim, ‘Olamaz’ derdim. Gözlerimle şahit oldum. Bu ülkede yaşam zor! Umarım 2019 kadınlar için daha kolay bir yıl olur.”

İlgili haberler
Yeni yıl borçsuz gelsin...

Bunlar da bizim yeni yıl dileklerimiz: ‘Kocamın maaşına zam, para olursa evde huzur da olur. Zamsız...

2018 kadın emekçiler için nasıl bir yıldı?

2018 yılında kadınların iş cinayetleri, işsizlik, kriz, ayrımcılık, eşitsizlik, mobbing, güvencesiz...

Yarınımı görememek beni korkutuyor

Aldığı ücret yetmeyen, her gün işten çıkarılma korkusuyla çalışan metal işçisi bir kadın, ‘İşçinin n...