Kendi gücünü keşfeden ve kadınlara da kendi güçlerini keşfettiren bir yazar: Alice Walker
‘Renklerin Mor’u yazarı Alice Walker, 9 Şubat’ta yoksul bir ailede dünyaya geldi. Yaşadığı zorlukların onun bir yazar, şair ve mücadeleci bir kadın olmasını engelleyemedi.

ABD’li yazar, şair ve feminist aktivist Alice Walker, 9 Şubat 1944’te sekiz kardeşin en küçüğü olarak yoksul bir ailede dünyaya geldi. Sekiz yaşındayken erkek kardeşinin elindeki silah yüzünden bir gözünü kaybetmesi çok sayıda şiir, roman ve öykü yazmasına engel olamadı. 1960’larda insan hakları aktivisti olarak Martin Luther King ile çalıştı. New York’ta burslu okurken istemediği bir gebelik nedeniyle intiharın eşiğinden döndü ve yasadışı olarak kürtaj yaptırdı. Annesi onaylamadığı ve Missisippi’de ırklar arası evlilik yasağı nedeniyle tehlikeli olduğu halde 1967’de Yahudi bir erkekle evlendi, bir kızı oldu. Annelik, yazarlık ve öğretmenlik yükünün altında ezildiğini hissederek 1976’da boşandı. Türkçeye ‘Renklerin Moru’ adıyla çevrilen (The Color Purple, 1982) romanıyla Pulitzer Ödülü kazanan ilk Afro-Amerikalı kadın oldu. Kitabı 1985’te Steven Spielberg tarafından Mor Yıllar ismiyle filme de uyarlandı.

Ayrımcılık,ırkçılık, sınıf ayrılığı, muhafazakarlık, erkeklik ve kadınlık hakkında okuyucusuna çokça şey anlatan bir roman: Renklerin moru.

Erkek egemen bir dünyada siyahi olduğu için de ayrıma uğrayan Celie’nin yaşadıkları o kadar ağır ve utanç vericidir ki, bunu yüksek sesle Tanrı’ya bile söyleyemez, sadece yazarak anlatır. O ağır hayatın içinde tecavüz, şiddet, çocuk yaşta evlendirilme, çok çalışma vardır. Sevgi ile zulüm, inanç ile kötülük iç içedir. Ancak bir gün Celie, kendi gücünü ve içindeki neşeyi keşfettiğinde dönüşümü de başlar.

Alice Walker’a 1983 yılında Pulitzer Ödülü kazandıran Renklerden Moru, her biri birbirinden dirençli kadınların yanı sıra, kendi ezilmişliklerinin acısını kadınlardan çıkaran erkeklerin hikâyesiyle de zenginleşen bir roman.


İlgili haberler
GÜNÜN KİTABI: Renklerin moru

Ayrımcılık,ırkçılık, sınıf ayrılığı, muhafazakarlık, erkeklik ve kadınlık hakkında okuyucusuna çokça...

‘Mezarı Olmayan Kadın’ın yaratıcısı: Assia Djebar

Cezayirli kadınların sömürgecilik sonrası yaşadığı kötü şartları inceleyen ve ‘Mezarı olmayan kadın’...

Plaza De Mayo Annesi Yoyi Epelbaum

Arjantin’de askeri diktatörlük sırasında kaybolan çocuklarını, yakınlarını arayan kadınlar tarafında...