Helene Stocker, düşünce ve eylemi özgürce gerçekleştirmeyi savundu
Helene Stocker, Alman kadın hakları aktivisti, filozof ve yayıncı, toplumsal cinsiyet ilişkileri ve cinsel reform konularına odaklanan tarihsel kadın hareketinin bir temsilcisiydi.

Hulda Caroline Emilie Helene Stöcker, 13 Kasım 1869’da Elberfeld’de (bugün Wuppertal) tekstil üreticisi Peter Heinrich Ludwig Stöcker ve eşi Hulda’nın en büyük kızı olarak dünyaya geldi. Helene Stöcker, Calvinism’den ve babanın sert dindarlığından güçlü bir şekilde etkilenen katı dindar bir aile evinde büyüdü.

Liseyi bitirdikten sonra, Berlin’de öğretmenlik sınavına girmek istedi. Ama “Asla öğretmen olmak istemedim; ama o zamanlar yüksek öğrenim görmenin tek yolu oydu” dedi. 1892’de 21 yaşında Berlin’e taşındı ve burada 1893’te kız öğretmen lisesi sınavını başardı. Aynı yıl, ekonomik bağımsızlığın kadınlar için tatmin edici ve özgür bir yaşam ve cinsiyetler arasındaki eşit ilişki için bir ön koşul olduğunu ilan ettiği Modern Kadın makalesini yayımladı. Bu süre zarfında Minna Cauer ve kadın hareketinin diğer radikal temsilcileri ile temasa geçti ve Cauer tarafından yayımlanan Die Frauenbewegung/Kadın Hareketi dergisi için kısa eleştiriler, öyküler ve şiirler yazdı. 1896 yılında Berlin’deki üniversitelere konuk öğrenci olarak kabul edildiğinde ekonomi, Alman edebiyatı ve felsefe okumaya başladı. Aynı yıl kadınlar ve erkekler için iki ayda bir konferanslar düzenleyen Studierende Frauen/Üniversite Öğrenimi Gören Kadınlar Derneğini kurdu. Ancak konuk öğrenci olarak Berlin’deki üniversiteden mezun olmasına izin verilmediğinden, okumak için 1901’de edebiyat doktorasını yapan ilk kadınlardan biri olduğu Bern’e gitti.

CİNSEL ÖZERKLİK VE ‘YENİ ETİK’ İÇİN MÜCADELE

Üniversite öğrenimi öncesi ve öğrenimi sırasında, Helene Stöcker kadın hareketine katılmaya devam etti. 18 Mayıs 1898’de Kadın Eğitimi Derneği - Kadın Çalışmaları Derneğinin protesto toplantısında yaptığı ilk konuşmasında, eğitim kurumlarına ücretsiz erişim ve kadınlar için eşit haklar çağrısında bulundu. Minna Cauer, Lida Gustava Heymann ve Anita Augspurg gibi kadın hareketinin diğer temsilcileriyle birlikte, Kadınlara Seçim Hakkı Derneğini kurdu. Radikal kadın hareketindeki çalışmaları sırasında dikkatini cinsellik konusuna ve bekar annelerin zor yaşam koşullarına yöneltti. Lily Braun, Adele Schreiber ve proleter kadın hareketindeki diğer aktivistlerle birlikte, 1905’te Anneliği Koruma ve Cinsel Reform Derneğini kurdu. Federal hükümetin ideal veya felsefi temeli, Helene Stöcker tarafından geliştirilen ‘Yeni Etik ‘ fikriydi. Stöcker cinsel ahlakın yeniden tanımlanmasını istedi. Kilisenin fiziksel sevgiyi suç olarak tanımlanmasına karşı çıktı ve kadınların kendi bedenleri üzerinden cinsel zevk ve cinsel özerklik hakkı çağrısında bulundu. Stöcker erken cinsel eğitim ve doğum kontrol yöntemlerine erişim konusunda kararlıydı. Talepleri arasında tecavüzle mücadele, annenin hayatı için tehlike, ekonomik ihtiyaç ve çocuğun beklenen fiziksel ve zihinsel zayıflığı durumunda hamileliğin sonlandırılmasının yasallaştırılması da vardı. Helene Stöcker ayrıca eş cinselliği cezalandıran yasaların kaldırılması için kampanya yürüttü. 1908’den 1933’e kadar Die Neue Generation/Yeni Jenerasyon dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı.


YOKSUL, YAPAYALNIZ, SÜRGÜNDE...

Birinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesi, insanlığın ilerlemesine, kültür ve ahlakın gelişimine inanan Helene Stöcker’ı derinden sarstı. Lahey’deki Uluslararası Kadın Barış Kongresi’ne katıldı ve daha sonra birçok pasifist organizasyonda çalıştı. Savaş bittikten sonra bile, Stöcker’ın pasifist tavrı kararlı şekilde devam etti. Onun görüşüne göre, gerçek ve bireysel, mutluluk ve ebeveyn mutluluğu sevgisi hayatımızın temelleri zayıflatılmış ve kırılmış olduğu sürece yok edilebilirdi. Kadınların iktidardaki güçlerinin gelecekteki savaşları engelleyebileceği düşüncesindeydi. Almanya’da ve yurt dışında yaklaşık 400 dergi çalışmalarını yayımladı ve övdü. Ancak, etkileri Weimar Cumhuriyeti’nin sonuna doğru yavaş yavaş azaldı. Nasyonal Sosyalistlerin yükselişinden çok endişeliydi. Reichstag yangını sonrasında 63 yaşındayken Nazi rejiminden Çekoslovakya, İsviçre, İngiltere, İsveç, Rusya ve Japonya üzerinden Amerika Birleşik Devletleri’ne kaçtı. 24 Şubat 1943’te New York’ta sürgünde yoksul ve yapayalnız öldü.

İlgili haberler
21 Temmuz 1933| Yazar Brigitte Reimann doğdu

Doğu Almanya Cumhuriyeti yazarlarından Brigitte Reimann: Bazen erkek sanatçıların onlara hayran olan...

Margarethe von Trotta

Özel kadın filmleriyle tanınan Alman rejisör ve oyuncu Margarethe von Trotta 21 Şubat 1942’de doğdu.

Irkçılığın engellerini ırkçılığa karşı yazarak aşt...

Yahudi olduğu için eserlerini basmasına izin verilmeyen Elisabeth Langgässser bu duvarı ırkçılığa ka...