GÜNÜN BELLEĞİ: Tecavüzün tarihi...
Tecavüzün başlı başına bir suç olarak tanımlanması insanlığın binlerce yılını aldı. İşte Europa’dan günümüze tecavüzün tarihi… Bu tarih, bir daha yazılmasın istiyoruz!

Neredeyse insanlık tarihi kadar eski tecavüzün tarihi… Tecavüzün yazılı tarihte bilinen ilk mağduruna Yunan Mitolojisi’nde “Europa’nın Zeus tarafından kaçırılışı” olarak rastlıyoruz. Bu olay 1559-1562 yıllarında ressam Titian tarafından “Europa tecavüzü” olarak resmedilmeseydi belki de tecavüz olarak anılmayacaktı.

O zamanlarda bile kadının güzelliği veya evlilik durumu ‘tecavüz sebebi’ ve ‘hafifletici unsur’ olarak değerlendiriliyordu. Örneğin, İsadan önce 1780 yılında Hammurabi Yasaları’nda tecavüze uğrayan kadın ‘bakire’ ise masum, ‘evli’ ise zina yapmış olarak algılanırdı ve tecavüzcüsüyle birlikte idam edilirdi. Hititler’in Nesili Kanunları’nda kadın kendi evinin içerisinde tecavüze uğramışsa idamla cezalandırılırken, Asurlular bu cezanın karar ve infaz yetkisini kocaya ya da babaya vermekteydi. Yasalar açısından, tecavüzün kadından ziyade kocaya ya da babaya karşı işlenmiş bir suç olduğu algısı İsadan sonra 13.yy’a kadar devam ediyor.

Tecavüzün başlı başına bir suç olarak tanımlanması ise insanlığın binlerce yılını aldı. 1275’te İngilere’de 1. Westminister Kanunları’nda tecavüz bakire olup olmadığına bakılmaksızın kadına tecavüz suç olarak tanımlandı. Ve 2 yıl olarak belirlenen tecavüzcünün cezası, 1285’teki 2. Westminister Kanunları’nda idam olarak değiştirildi. İngiliz hukuk sosyetesinin 18.yy’daki kalantor isimlerinden Sir Mathews Hale, tecavüz “suçlaması kolay ama ispatlanması zor bir suçlamadır.” diyerek dönemin bakış açısını az çok yansıtıyor. Ki bu bakış açısı 20. yy’ın ortalarına kadar hukuka yön vermiştir.

19.yy’daki ABD yasalarına göre bir tecavüz suçlamasının dikkate alınması için üç koşul gerekiyordu: Kadının iyi bir üne sahip olması, fiziksel direnç gösterdiğine dair kanıt sunması, yardım çağrısında bulunmuş olması. Bu koşulları sağlayamayan kadının açtığı dava düşüyordu.

BİR İŞGAL VE SAVAŞ YÖNTEMİ
Tecavüz, bir savaş ve işgal yöntemi olarak tarihin ilk çağlarından beri karşımıza çıkıyor maalesef. İ.Ö. 750 yıllarında Roma Krallıklarının, güç ispatı için İtalya’daki Sabine kabilesinin kadınlarına meydanlarda alenen toplu tecavüz etmeleri… Avrupa’nın Amerika’yı keşfedip işgal ederken Amerikan yerlisi kadınlara tecavüzü… 1619’da Afrikalı köleleri taşıyan geminin Virginia’ya ulaşmasından itibaren Afro-Amerikan kadınların her türlü cinsel şiddete maruz kalması... 19. yüzyılın sonlarında başlayan Siyahların özgürlük hareketinde bir ‘intikam’ biçimi olarak beyaz kadınlara tecavüz edip hamile bırakma olayları...

Yahudi soykırımı süresince Yahudi kadınlarının sistematik ve toplu bir şekilde tecavüze uğrayıp öldürülmesi, tecavüzün bir çeşit ‘aşağılama-sindirme-yoketme’ politikası olduğunu kanıtlıyor. 1990’lı yıllarda ‘Balkan Savaşları’ sırasında çoğunlukla Müslüman binlerce kadının ve çocuğun tecavüze uğrayıp hamile bırakılması insanlığın asla unutamayacağı bir travma olarak belleklere kazındı. 1994’te Ruanda’daki iç savaşta 250 binden fazla kadının tecavüze uğradığı belirtiliyor. Ve işte yakın tarihten Irak ve Afganistanlı kadınların anlattıkları…

Tecavüzün politik bir savaş stratejisi olarak kullanılmasının ülkemizdeki en çarpıcı örneği 1938 Dersim Katliamı’nda yaşanmıştır. Kürt kadınları yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni “silahlı tecavüzcü kuvvetleriyle” birlikte tanımıştır. Diğer bir tarihsel travma ise şüphesiz 12 Eylül darbesi süresince devletin işkencehanelerinde hala hesaplaşılmamış binlerce kadın-erkek tecavüz vakası.

İşte Europa’dan günümüze tecavüzün tarihi… Bu tarih, bir daha yazılmasın istiyoruz!

İlgili haberler
GÜNÜN ACI BİLANÇOSU: Her üç evsiz kadından biri gü...

Fransa’da her üç evsiz kadından biri her gün tecavüze uğruyor. Cinsel saldırılara karşı çok savunmas...

GÜNÜN SORUSU: Kocamın tecavüzüne katlanmalı mıyım?

Kocam istemediğim halde benimle cinsel ilişki kurmaya çalışıyor. Zor kullanıyor. Tecavüze uğradığımı...

GÜNÜN DİKKATİ: Rıza olmadan cinsel ilişki tecavüzd...

Uluslararası Af Örgütü, Avrupa ülkelerinin yasalarını inceledi.31 ülkeden sadece 8’inde yasalar rıza...