Alman kadın hareketinin öncülerinden: Emma Ihrer
Alman kadın hareketinin en etkili ve önemlilerinden sosyalist sendikacı, kadın hakları savunucusu Emma Ihrer 3 Ocak 1857’de doğdu.

“Siz işçi ordularındaki kız kardeşler
Zamanın çağrısına uyun!
Aynı kaderle, zor olanla yüzleşiyoruz
Erkekler çoktan mücadeleye çağırdı.
‘Zayıf cins’ ten söz etme
Çalışacak kadar güçlüyüz
Haklarımız için de güçlüyüz
Mücadele alayına katılmak için”

Emma’nın yaklaşık yirmi yaşında bir fotoğrafına bakarsak, bu oldukça genç, özgüvenli ve neşeli kadının kendini coşku, gayret ve bağlılık gerektiren bir göreve adadığını hayal edebiliriz.
Emma’nın da aralarında olduğu burjuva kökenli kadınlar, 19. yüzyılda kendilerini sosyal hizmetlerde gerçekleştirdiler. Berlin gibi büyük bir şehirde kadınların sefaleti göz önüne alındığında, bu bir nevi zorunluydu. Emma, Silezya’daki küçük bir kasabanın orta tabaka ortamında 3 Ocak 1857’de doğdu ve temizlikçilik mesleğinde eğitim gördü. Daha sonra, “Zanaatkarlar için Kadın Yardımlaşma Cemiyeti”ne (1882’de kuruldu) katılımını daha sonraları çok küçük reformlar için çalışan bir dernek olduğundan çok az rezonansla karşılaştığı şeklinde özeleştirel açıkladı. Bu dernek işçi kadınların çalışma koşulları ve ‘mesleki ahlaklarını’ kolektif tesisler sayesinde iyileştirmeyi amaçlamaktaydı.

Öte yandan Emma Ihrer tarafından 1885 yılında kurulan “İşçi Kadınların Çıkarlarının Temsili Derneği” işçi kadınların gerçek ve acil endişelerini merkezine koydu. Mesleki eğitim ve yardım fonu yerine ücret konuları tartışıldı ve tek tek fabrika sahipleriyle ücret sözleşmeleri müzakere edildi. Emma Ihrer’in sendikalar için yaptığı çalışma burada başladı ve hayatını bu tür örgütlerin yönetici pozisyonlarında geçirdi. “İşçi Kadınların Çıkarlarının Temsili Derneği” kitlesel protestolar düzenledi ve ulusal düzeyde anlama sahip oldu. Prusya, polis derneği faaliyetlerini sosyal demokrat faaliyetler olarak kabul ederek Sosyalistler Yasası’na bağlı olarak derneği yasakladı, yönetim kurulu üyelerine ceza verdi; Emma Ihrer para cezasına çarptırıldı.

Derneğin yasaklanması ters tepki yaptı.Harekete geçmeye hazır olan kadınlar o dönem devrimci yapıya sahip olan Sosyal Demokrat Parti’ye katıldı. Emma Ihrer için ise proleter kadın hareketine bağlılık ve kararlı çalışma başladı. 1889’da Berlin’de Clara Zetkin ile birlikte Paris’te yapılacak Uluslararası İşçi Kongresi’ne delege seçildi. O zamandan itibaren işçi hareketinin sınıf bilinçli kadın hareketi dönemini başlattılar. Eczacı olan eşinin mali desteğiyle Emma, “Die Arbeiterin/İşçi Kadın” dergisini yayımladı ve bu dergiden bir yıl sonra Clara Zetkin tarafından yönetilen “Die Gleichheit/Eşitlik” dergisi çıktı. Emma, proleter sınıf mücadelesine inancını iki yazıda formüle etti. 1893’te “Almanya’da kadın işçilerin örgütlenmesi, ortaya çıkışı ve gelişimi”, beş yıl sonra (1898): “Sınıf mücadelesindeki kadın işçiler: Kadın işçi hareketinin başlangıcı, orta sınıf kadın hareketine muhalefetleri ve sonraki görevleri”ni kaleme aldı.

Burjuva kadın hareketi hâlâ kendi sınıfından erkeklere karşı mücadele etse de, erkek egemenliğinden kurtuluşun işçi sınıfı erkek ve kadınlarının ortak mücadelesiyle kapitalizmin yıkılmasıyla gerçekleşeceğine inanmaktaydı. Sermayenin egemenliğinden kurtuluşun kadınları da “sosyal ve politik zincirlerden” kurtaracağı görüşündeydi.

Emma İhrer 8 Ocak 1911’de Berlin’de öldü. Mezar taşında yaşam sloganı yazılıdır: “Başkalarının yaşamını iyileştirmek için çalışmak hayatının en verimli kaynağıydı”.

İlgili haberler
GÜNÜN BELLEĞİ: Bir uçurumun dibinden dünyaya yayıl...

Dominik’te 30 yıl süren bir diktatörlük ve canları pahasına mücadele veren 3 kız kardeş: Mirabel Kar...

GÜNÜN BELLEĞİ: Vergi yüküne karşı Nijeryalı kadınl...

Tam da şu günlerde kadınlar “Asgari ücretten vergi kesintisi son bulsun” diye haykırırken tarihin şö...

GÜNÜN BELLEĞİ: 7 gün kaldı Taybet Ana’nın cenazesi...

Cenazesi 7 gün boyunca sokakta bekletilen 57 yaşındaki Taybet İnan’ın ölümünün üzerinden 5 yıl geçti...