5 Kasım 1956: Alman barış hareketinin öncüsü Freda Wuesthoff
Ulusal ve uluslararası patent hukuku sorunları ile ilgilenen ve alanından doğru çok tanınan Freda Wuesthoff, hayatını barış çalışmalarına adamıştı.

Alman fizikçi, patent avukatı ve Alman kadın barış hareketinin kurucularından Freda Wuesthoff, 16 Mayıs 1896’da Berlin’de doğdu, 5 Kasım 1956’da Münih’te öldü.

Freda Wuesthoff Berlin’deki kozmopolit bir burjuva ailesinde sekiz kardeşin en büyüğü olarak doğdu. 1914’te liseden mezun oldu ve ardından fizik, kimya ve matematik okudu. Eğitimini Münih’te doktorasını yaparak tamamladı. Münih’te, patent avukatı olarak eğitim aldığı sırada gelecekteki eşi Franz Wuesthoff ile tanıştı. Ulusal ve uluslararası patent hukuku sorunları ile ilgilendi, kısa sürede çok tanındı ve mesleği gereği dünyanın yarısını gezdi.

Nasyonal Sosyalistler kariyerlerine ani bir son verdiler. “Yarı Yahudi” olduğu için çalışması yasaklandı, ancak yine de eşi çalışmaya devam etti. Savaşın acımasızlığı ve Hiroşima ve Nagazaki’de atom bombalarının patlaması, Freda Wuesthoff’u hayatını barış çalışmasına adamaya sevk etti. Bir fizikçi olarak, barışçıl kullanım da dahil olmak üzere nükleer enerjinin tehlikelerini hemen anladı ve çok özel bir “kalıcı barış için çalışma programı” tasarladı. Benzer düşünen kadınlarla çalışmak, Freda Wuesthoff için yaşamda yeni bir amaç haline geldi. Almanya’nın her yerinde “Kadın Barış Zincirleri”ni ve çatı örgütü olarak Theanolte Bähnisch ile birlikte “Alman Kadın Barış Zinciri”ni kurdu. Eyalet anayasalarında barışı geliştirme ile ilgili maddelerin yer almasını sağlamak için çaba harcadı. Kurduğu barış çemberi içinde Agnes von Zahn-Harnack, Elly Heuss-Knapp ve Gertrud Bäumer gibi barış için çalışan ünlü kadınlar vardı. Okullarda barış eğitimi için bir konsept geliştirdi. Seyahat ve ders verme faaliyetlerinin yanı sıra, ticari hukuki koruma için ulusal ve uluslararası komisyonlarda üyelik yaptı. Atom bombası testlerine karşı bir konferansa giderken kaldığı otelde mermer zeminde kayarak kolunu kötü şekilde kırdı. Kısa süre sonra, 5 Kasım 1956’da emboliden öldü.

 “Ağustos 1945’te radyo, o zamanlar yaşadığım Konstanz Gölü’ndeki küçük köydeki evime atom bombası haberini getirdi. Takip eden zamanda, başlangıçta tamamen şaşırtıcı olan bu olayla ilgili edinebildiğim tüm haberleri topladım. Yavaş yavaş burada tam bir kargaşa yaşandığını fark ettim, bu da insanlığı bir bütün olarak tamamen yeni problemlerle karşı karşıya getirdi. Fizikçi için çok basit bir durum ortaya çıkıyordu: Ya insanoğlu binlerce yıldır kullandığı yolda yani anlaşmazlıklarını savaş yoluyla çözme yolunda devam edecekti ve yok olacaktı ya da ilk başta imkansız görünen şey başarılı olursa, savaşın üstesinden gelinirse, o zaman insanlığın önünde kültürel, etik ve sosyal yönlerde gelişme için muazzam fırsatlar yaratılacaktı”

Freda Wuesthoff /Hiroşima- 6 Ağustos 1945


İlgili haberler
GÜNÜN KADINI: Bertha Von Kinsky

Tüm benliği ile barış mücadelesi veren ve bu sesi yükselten Bertha Von Kinsky ile tanışın...

GÜNÜN KADINI: Fransız Derviminin amazonu Anne-Josè...

Anne-Josèphe Théroigne de Méricourt (Terwagne) devrimde kadınların silahlanmasını savunduğu için Fra...

GÜNÜN KADINI: Nazilerin toplama kampında yaşamını...

Mücadelenin içinde iki kadın Ella Trebe-Beyer ve Luise Kautsky- Ronsperger… Bundan 75 yıl önce birer...