Ekonomik krizin giderek derinleştiği Yemen’de halk zor günler yaşarken, yer yer protesto gösterileri yaparak, yaşanan ekonomik sorunlara karşı çözüm bulunmasını istiyor. Yemen parasının gün geçtikçe değer kaybettiğine dikkat çeken Birleşmiş Milletler (BM), açlığın artacağını ve gıda fiyatlarının da iki katına çıkacağı uyarısında bulunuyor. Aden Kadın Meclisi de ülkede yaşanan ekonomik krize karşı 5 Ekim’de eylem düzenledi. Ajansımıza konuşan Yemenli kadınlar, yapılan eylemin amacına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
‘50 DOLAR ONURLU BİR YAŞAM İÇİN YETERLİ DEĞİL’
Eylem hakkında konuşan kadınlardan Yusra Mihemed, ekonomik çöküşün insanlarda ciddi olumsuz etkiler yarattığını söyledi. Öğretmen olduğunu ve maaşının 150 Suudi riyali yani bunun 50 dolara denk geldiğini belirten Yusra Mihemed, “Bu rakam onurlu bir yaşam için yeterli bir rakam değil. Ülke ekonomisinin çöküşü birçok ailenin yoksullaşmasına neden oldu. Okullarda açlık ile yaşayan kız öğrenciler var. Zamanlarının çoğunu okulda geçiriyorlar, çünkü bir şey yiyecek paraları yok” dedi.
‘AİLELER ÇOCUKLARIN OKUL KIYAFETLERİNİ ALAMIYOR’
Ailelerin geçinemediklerini dile getiren Yusra Mihemed, “Aileler çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamadığı için okul kıyafeti olmadan okula gelen çok sayıda öğrenci var. Bütün bunlar aynı zamanda eğitim sürecinin gelişimini de etkiliyor. Devlet okullarında eğitim ücretsiz ve herkese açık olmasaydı birçok öğrenci okulu bırakır ve okuyamaz hale gelirdi” diye belirtti.
YETKİLİLERE ‘ÇÖZÜM ÜRETİN’ ÇAĞRISI
İlgili makamlara seslenen Yusra Mihemed, ekonomik krize karşı artık bir çözümün üretilmesini istiyor. Yusra Mihemed, ilgili makamların ekonomi uzmanlarından yardım almaya çağırarak, “Tüm taraflar birbirini suçlamayı bırakmalı, uyum içinde çalışmalı, çünkü Aden ve halkı tüm bunları hak etmiyor. Yemenliler yiyecek, ilaç ve diğer ihtiyaçlarını karşılamakta büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor” şeklinde konuştu.
‘TRAJİK KOŞULLARDA YAŞIYORUZ’
Trajik şart ve koşullar altında yaşadıklarını söyleyen öğretmen Yasmine Baghraib ise, “Bütün bunlar zor yaşam koşullarına, işsizliğin artmasına, toplumun parçalanmasına, tüm alanlarda suçların artmasına, eğitimin bozulmasına, sağlık sisteminin çökmesine ve kimi hastalıkların yayılmasına neden olmuştur” ifadelerini kullandı.
Haber-Fotoğraf: Jinha
İlgili haberler
Savaş sırasında kürtaj: Kadınlar Yemen’de yasaklar...
Taiz’de hastaneler, sağlık ocakları kapalı. Nüfusun yüzde 70’inin yaşadığı, doğum kontrol olanakları...
Yemen’de 1 milyon çocuk daha açlık tehdidiyle karş...
Uluslararası yardım örgütü Save the Children, Yemen’de bir milyon çocuğun daha açlık tehdidi altında...
Kadınların ekonomik kaybı 98 ülkenin milli gelirin...
Oxfam'ın araştırmasına göre kadınlar pandemi nedeniyle dünya çapında 800 milyar doların üzerinde gel...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.