Gazeteci Örgütlerinden Çağrı: ‘Cinsiyet Eşitsizliği Konusunda Harekete Geçilmeli’
IFJ, 52 ülkeden 558 kadın gazeteciyle yaptığı araştırmaya göre, kadın gazetecilerin yarısından fazlası Covid-19'a bağlı olarak eşitsizliklere maruz kaldı.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ) 19-30 Haziran tarihleri arasında 52 ülkeden 558 kadın gazeteciyle yaptığı ve 23 Temmuz’da yayınladığı bir araştırmaya göre, kadın gazetecilerin yarısından fazlası Covid-19'a bağlı olarak eşitsizliklere maruz kaldı. Eşitsizliğin derinleşmesinde en büyük etken işyerindeki yüklerle birlikte evdeki yükün artmış olması. Ankete katılanların yüzde 62’si ev-iş geriliminin arttığını, yüzde 46’sı iş yüklerinin ve yüzde 27’si ücretlerin cinsiyet eşitsizliğini artırdığını ifade ediyor. Ayrıca her 3 kadın gazeteciden 2’si medya fonlarındaki kesintilerin cinsiyet eşitsizliğini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Araştırmanın altını çizdiği diğer veriler ise şöyle: 

- Araştırmaya katılan kadın gazetecilerin 4’te 3’ünün stres seviyesi artmış durumda. En büyük etken mesleklerinin yanı sıra ev içi yükün artması. Kadınlar sağlıklarının etkilendiğini ve uyku sorunları yaşadığını belirtiyor.

- Her 10 kadın gazeteciden yalnızca 4'üne koruyucu ekipman sağlanıyor.

- Ankete katılanların yarısından fazlası, sendikaların pandemi sırasında cinsiyet eşitsizlikleriyle mücadele etmek için herhangi bir özel strateji geliştirmediğini iddia ediyor.

- Yüzde 60’ı sektörün tele-çalışma için bir çeşit protokol sunduğunu söylüyor.

- Katılımcıların 3’te biri “çoğunlukla evden”, diğer 3’te biri “çoğunlukla ofisten” ve yüzde 15’i sahada çalıştığını ifade ediyor.

- 5’te 3’ünün stres seviyesi artmış durumda. En büyük etken mesleklerinin yanı sıra ev içi yükün artması.

- yüzde 46'sı sağlıklarının etkilendiğini ve bunun yaklaşık 5’te 3’ü uyku sorunları yaşadığını söylüyor.

- Her 10 kadın gazeteciden yalnızca 4'ünün koruyucu ekipmanı var.

- Ankete katılanların yarısından fazlası, sendikaların pandemi sırasında cinsiyet eşitsizlikleriyle mücadele etmek için herhangi bir özel strateji geliştirmediğini iddia ediyor.

- Yüzde 71'i sektörün tele-çalışma için bir çeşit protokol sunduğunu söylüyor.

- Katılımcıların sadece yüzde 20'si “çoğunlukla evden” çalıştıklarını, yüzde 30'u sahada, yüzde 23'ü ofiste ve yüzde 27'si karşık şekilde çalıştığını ifade ediyor.

IFJ Toplumsal Cinsiyet Komisyonu Başkanı Angeles Samperio: “Medya kuruluşları ve sendikalar toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadelede çok daha fazlasını yapmak, bu çalkantılı dönemde iş ve özel yaşam dengesini gözetmek zorundalar. Covid-19 salgını boyunca stresten derinden etkilenen kadınların çağrılarını duymak ve buna yanıt vermek zorundalar. Şimdi, insanca uzaktan çalışma politikaları geliştirme, ailenin bakım yükünü üstelenen kadınlara destek sunulduğundan emin olma ve insanca çalışma ve eşit ücret temin etme zamanı.”

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger: “Üyelerimizi toplumsal cinsiyet eşitliğini gündemlerinin başına koymaya ve kadın üyelerini en iyi şekilde nasıl destekleyebileceklerini düşünmeye davet ediyoruz. Bu destek mutlaka meslekteki kadınlara dair veri toplamayı, tüm faaliyetlerde toplumsal cinsiyeti ana gündem yapmayı, eğitimler vermeyi, sendikaların kendi yapılarında kadınları yönetici pozisyonlara getirmeyi, kadın komiteleri kurup cinsiyet politikaları oluşturmayı ve kadınlar ile medya yöneticileri arasında en iyi anlaşmalar üzerine müzakere etmeyi kapsamalıdır. Toplumsal cinsiyet açısından güçlü bir yeni normal için durumu değiştirmek acil önem taşıyor.”

KAYNAK: www.ifj.org

İlgili haberler
Devletin makasına karşı Katina’nın makası

Toplumsal hicvi dolu dolu, pek çok meseleye göndermesi incedendi Huysuz’un. Siyasetçilere de iğnesin...

Topuklu ayakkabının tarihi

Tarihi oldukça eski, şimdi kadınlara özgü topuklu ayakkabıların ilk önce erkekler tarafından giyildi...

Siemens’in köle kampından Dardanel’in ‘kapalı çalı...

Bugün alanında tekel olan Dardanel’in abileri Siemens, Bayer, Nestlé, Opel, Coca-Cola, Krupp gibi ka...