GÜNÜN PROTESTOSU: İnek kadar değerimiz yok be !
Kadınların kafasındaki ne öyle, kocaman bir plastik inek maskesi mi? Fotoğrafçı Sujatro Ghosh, çektiği fotoğraflarla Hindistan anayasasında kadınların inekler kadar yer almamasına tepki gösterdi.

Sujatro Ghosh isimli bir sanatçı, Instagram’da başlattığı fotoğraf serisinde Hindistanlı kadınları ‘plastik inek maskeleri’ ile fotoğraflıyor. Ghosh’un amacı ise, “Kadınlara yönelik cinsel şiddet oranının çok yüksek olduğu Hindistan’da kadınların ülkenin çoğunluğunun inandığı Hinduizme göre kutsal addedilen inekler kadar önemsenmediğini” vurgulamak.
Sujatro Ghosh adlı fotoğraf sanatçısı başkent Yeni Delhi’de Hindistanlı kadınları fotoğraflıyor ve daha sonra bu fotoğrafları Instagram hesabından paylaşarak yasaların kadınlar için yetersiz olduğuna dikkat çekiyor. Hindistan’da en yaygın inanç olan Hinduizme göre inekler kutsal. Bazı bölgelerde inek öldürmek yasak. İnek eti yediği düşünülen insanlar cezalandırılıyor. Ne var ki anayasada kadınlar inekler kadar yer bulamıyor. Hindistan kadına yönelik şiddetin, kadın emeği sömürüsünün, cinsel saldırı ve suçların çok yoğun yaşandığı bir yer. Yasalarsa bunlar karşısında oldukça yetersiz.


İNEKLERİ KORUYABİLİYORSAK KADINLARI DA KORUYABİLİRİZ
Sujatro Ghosh adlı fotoğrafçı da yaptığı protestoyu şu şekilde anlatıyor: "Hindistan gibi bir ülkede kadın hakları çok önemli bir konu. Bununla ilgili yıllardır mücadele veriyoruz. En büyük problem, yasaların uygulanışı. Hindistan’da kadın haklarının korunması konusuna sanatımla nasıl destek olabilirim diye düşünüyordum. Aklıma bu ineklerle ilgili haberler geldi ve ‘Neden bunu sanatsal bir şekilde yapmayayım?’ dedim. Bir kadın Delhi sokaklarına çıkıyor, kafasında inek maskesi. İnsanların nasıl tepki vereceğini görmek istedim. Maskeyle fotoğraflarını çekmek istediğim bazı arkadaşlarım ilk başta reddettiler. Ama Instagram’daki fotoğraflar çok ilgi görünce fikirleri değişti. Sanatım bir çeşit protesto. Benim ülkemde inekler kadınların hayatından ve güvenliğinden daha önemli..."


Kaynak: Gazete Karınca

İlgili haberler
Almanya'da 'çocuk evlilikleri'nin yasaklanmasının...

Almanya’daki kadın örgütleri ülkede yapılacak çocuk evliliklerinin kesinlikle yasaklanmasını istiyor...

Savaş sırasında kürtaj: Kadınlar Yemen’de yasaklar...

Taiz’de hastaneler, sağlık ocakları kapalı. Nüfusun yüzde 70’inin yaşadığı, doğum kontrol olanakları...

Hindistan’daki 1 Mayıs’ın ateşi nereden geliyor?

Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Hindistan’da da kadınlar başta olmak üzere mily...