1 Haziran 1888’de Riga’da (Letonya) zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Vera Mukhina, Konstantin Yuon ve İlya Maşkov gibi Rus ressamların da bulunduğu değişik sanat okullarında okuyacağı Moskova’ya giderek sanat eğitimi aldı.
1912’de Paris’e gider ve Académie de la Grande Chaumière’de Emile-Antoine’den dersler alır. Paris’den sonra rönesans dönemi eserlerini, özellikle heykellerini incelemek için İtalya’ya gider. 1918’de askeri cerrah olan Alex Zamkov ile evlenir.
En ünlü eseri olan İşçi ve Çiftçi Kadın Anıtı 1937 yılında Paris’te Uluslararası Fuar’da büyük ilgi görür. 24 metre uzunluğunda 75 ton ağırlığındaki heykel, tabaka paslanmaz çelikten ilk kez denenen nokta kaynak metodu ile yapılmıştır.
Komünizm sembolü olan orak ve çekicin bir işçi ve çiftçi kadın figürü tarafından havaya kaldırıldığı heykel kadın erkek eşitliğini temsil eder.
Rusya’ya Gorki heykeli gibi çok kıymetli eserler bırakan Vera Mukhina, ölümünden önce ‘Bir Heykeltraşın Düşünceleri’ adlı bir kitap yayımladı ve 1953’te Moskova’da 65 yaşında hayata veda etti.
İlgili haberler
GÜNÜN HEYKELİ: İşçi ve çiftçi kadın heykeli
Sosyalizmde cinsiyetler arasındaki eşitliğin simgesi İşçi ve Çiftçi Kadın Heykelini daha önce hiç du...
GÜNÜN KADINI: Eşitlik ve adalet peşinde bir kadın...
‘Adalet ve Eşitlik’ talebi yıllardır kadınların talebi olmaktan çıkmadı. Binlerce kadın tarih boyunc...
Ekim Devrimi’nin kadın portreleri
Emeği, özverisi, çalışkanlığı ve militanlığı hayranlık uyandıracak devrimin kadın karakterlerinden K...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.