GÜNÜN PORTESİ: Caroline Herschel
Astronomi alanına önemli katkılar sağlayan Caroline Herschel, bilimsel çalışmaları için ödenek alan ilk kadın oldu.

Bir kuyruklu yıldız keşfeden ve resmi olarak bilimsel mevkide tanınan ilk kadın olan Caroline Herschel, ayrıca Kraliyet Derneğinden ilk onursal üyelik alan kadın oldu. Herschel, astronomi alanına önemli katkılar sundu.

Müzikle oldukça ilgili bir ailenin on çocuğundan biri olarak 1750’de Almanya’da dünyaya gelen Caroline de ailesi gibi müzik eğitimi almıştı. Müzik öğretmeni olarak İngiltere’ye taşınan erkek kardeşi William Herschel ile birlikte taşınmış ve soprano olarak sahne alıyordu.

Otuzlu yaşlarının ortalarındayken William astronomiyle ilgilenmeye başladı. Caroline de onun asistanı olarak çalışmaya başladı, William’ın kendi teleskobunu üretmesine yardımcı oluyordu.

William, 1781 yılında Uranüs gezegenini keşfetti. Daha sonra da uzun yıllar gökyüzü gözlemlerine devam etti. Teleskobun başında oturuyor ve gördüklerini kız kardeşine aktarıyordu. Caroline ise bu gözlemler sırasında abisinin söylediklerini kayıt altına alıyordu. Bu şekilde iki kardeş 2500 nebula ve yıldız kümesi tanımladı.

Caroline, 1783 yılında bugün NGC2360 olarak bilinen açık yıldız kümesi de dahil pek çok nebula ve yıldız kümesi keşfetti. 1786’da bir gece gökyüzünde yavaşça hareket eden bir cisim gördü. Ertesi gün de aynı olayı gözlemeyince bunun bir kuyruklu yıldız olduğu sonucuna vardı. Bu keşfi, onu kuyruklu yıldız keşfeden ilk kadın yaptı.

1787’de Kral 3. George, abisine yardımcı olması için Caroline’i işe aldı. Caroline bu şekilde bilimsel çalışmaları için ödenek alan ilk kadın oldu. Abisinin evlenmesinin ardından çalışmalarına yalnız devam eden Caroline, sonraki on yılda yedi kuyruklu yıldız daha keşfetti. Kraliyet Astronomi Derneğinden altın madalya aldı. Önceleri tüm çalışmaları abisine yardım etmekten ibaret olsa da günümüzde bağımsız bir bilim kadını olarak çalışmaları kabul görüyor.

Kaynak: Bilimoloji


İlgili haberler
GÜNÜN BELLEĞİ: Artyuşina Kadın Komünü

Yüzyılların getirdiği alışkanlıklarla toplumsal yapıların değişimi o kadar kolay olmuyor. Sovyet Rus...

GÜNÜN PORTRESİ: ‘Hayalden hakikate’ Fatma Aliye Ha...

Gizlice öğrendi okumayı ve yıllarca babasından, kocasından gizlice, ‘Bir kadın’ imzasıyla eserler ve...

GÜNÜN PORTRESİ: Nellie Bly

Toplumdaki sıkıntılı her konunun üzerine gitmek gibi bir derdi olan Nellie’ye neden ‘bir deli gazete...