GÜNÜN BİLGİSİ: Hintli kadınların alnında neden nokta var?
Hintli kadınların iki kaşlarının ortasındaki noktaları fark ettiniz mi? Peki bunlar ne anlama geliyor hiç düşündünüz mü?

Bindu denilen bu noktalar Hindu kelimesinden türemiş Sanskritce bir sözcüktür. Hintlilerin iki kaşlarının ortasına yaptıkları evliliği sembolize eden kırmızı, turuncu (veya başka renklerdeki) nokta. Hintli kadınların alınlarına yapıştırdıkları bu noktaların negatif düşüncelerden koruma özelliği olduğuna inanılıyor. Ancak bunun cinsiyetçi bir yanı da var. Bekarların siyah, evli kadınların kırmızı renkte taktığı bindiler, artık aksesuar olarak kullanıldığı için farklı renk ve figürlerde yapılıyor olsa da hâlâ toplumda evli ve bekar kadını ayırt eden ve bunu alnındaki noktanın rengiyle sembolize eden bir kültür.

Öte yandan Hindu inançlarına göre, alnın orta kısmı ruhun insan vücudundaki yeri ya da 3. gözün bulunduğu yer olarak kabul edilir. Meditasyon halinde yaşam süren Hintliler alınlarının ortasında olan bindinin açılmasını ümit ederler. Yani bir anlamda bilinçaltı ve üzeri inançlarına göre bir bütün olacaktır. Bu bir anlamda ruhsal yolculuğun da simgesidir. Bindiler yapıştırma şeklinde süsler olabildiği gibi kırmızı işaret veya sandal ağacı macunu ile de yapılabilir.

İlgili haberler
Hindistanlı kadınların ‘lüks’ sorunu: Ped

Hindistan’da kadınlar hijyenik ped ürünlerine erişimde zaten birçok zorluk yaşarken hükümet bir de b...

Hindistan’ın ebeleri ayakta!

Haziran’dan beri tamamı kadın olan yerel sağlık çalışanları büyük eylemler gerçekleştiriyor. Bu eyle...

Hindistan’da tecavüze uğrayan kadınlara ‘bekaret t...

Hindistan’da korkunç bir uygulama ortaya çıktı. Tecavüz mağduru kadının cinsel olarak aktif olup olm...