En üst düzey akademik görevlerde kadınların oranı çok düşük. Buna katkı yaptığı düşünülen faktörlerden biri kadınların kendilerine güvenlerinin erkeklerinkinden daha düşük olması. Avrupa ve Amerika’daki farklı üniversiteden bilim insanlarının yürüttüğü yeni bir çalışma bu görüşü destekler nitelikte.
Physics and Society dergisinde yayımlanan çalışmada, araştırmacılar 35 ayrı üniversitede düzenlenen 247 bilimsel toplantıyı incelenmiş. Biyoloji, psikoloji ve felsefe alanlarındaki bu toplantılarda ortalamada izleyicilerin yarısını kadınlar oluşturuyor. Ancak izleyicilerin yönelttikleri sorular ele alındığında, erkeklerin kadınların iki buçuk katı soru sorduğu gözlenmiş. Bu durum da (bir dayanağı olsun olmasın) kendine daha yüksek güvenin göstergesi olarak düşünülüyor.
İşin ilginç yanı, erkeklerle kadınlar arasındaki bu büyük farkın yalnızca ilk soruyu soran kişinin bir erkek olduğu toplantılarda görülmesi. İlk soruyu soran kişi bir kadın olduğunda, soruların cinsiyetlere dağılımı, ortalamada izleyicilerin cinsiyete dağılımına yakın oluyor.
Dolayısıyla bu sorunu hafifletebilmek için denenebilecek basit bir yol var gibi görünüyor: Sunuş bitip de söz hakkı salona verildiğinde, mikrofonu ilk olarak bir kadına uzatmak. Bu basit adım, akademinin önemli sorunlarından birine küçük de olsa bir katkı sunabilir.
Kaynak: Türkiye Zeka Vakfı
Biz de soruyoruz: Acaba bu sadece akademik toplantılarda değil de bütün toplantılarda uygulanan bir yöntem olsa iyi olmaz mı sizce de?
İlgili haberler
Flört şiddetini nasıl fark ettim?
Kadın arkadaşlarının desteği ve dayanışmasıyla maruz kaldığı flört şiddetinden kurtulan bir üniversi...
GÜNÜN ARAŞTIRMASI: Üniversitelerde flört şiddeti
Araştırmalar, üniversitelerde flört şiddetinin yaygınlığını gözler önüne seriyor. Gençlerin yarısınd...
Asgari ücret kadınları nasıl etkiliyor?
Hep erkek işçileri ilgilendiriyor gibi konuşulan asgari ücret çalışan ve hatta çalışmayan kadınları...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.