‘Başka bir ülkede kurtulur muyuz?’
YTÜ Kadın Çalışmaları Topluluğu'ndan kadınlar eşitsizlikten bunalmış bir çıkış yolu arıyor. 'Başka bir ülkede kurtulur muyuz' sorunun cevabını dünyadaki sağ hareketler veriyor. 'O halde ne yapacağız?'

Yıldız Teknik Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu olarak yeni yıla girmeden önce dönemin son buluşmalarından birini gerçekleştirdik. Buluşmaya gelen ve sohbete katılan arkadaşlarımızdan 2023 yılını değerlendirmelerini rica ettik ve aslında biraz da sene içinde maruz kaldığımız eşitsizliklerden bahsettik.

Yazın bir hastanede staj yapan mühendislik öğrencisi arkadaşımız, oradaki diğer insanlarla aynı bilgi seviyesine sahip olmasına rağmen sırf cinsiyeti sebebiyle ayrımcılığa maruz kaldığını ve bir süre boyunca tam olarak ciddiye alınmadığını söyledi. Zaten çalışma ortamında süregelen ücret eşitsizlikleri, mobbing ve patronların gecenin bir saatinde mesajla rahatsız etmesi gibi durumlar günlük hayatta duyduğumuz şeylerdi. Bunun yanı sıra yaşadığımız şehrin hatta ilçelerin bile kendimizi güvende hissedip hissetmememiz konusunda belirleyici bir rolü var. Birçok arkadaşımız da bu konuya dikkat çekti. Biz de bunun üzerine “Başka bir yerde, başka bir ülkede kurtuluşumuz mümkün olur mu? Avrupa’da şu anda yükselmekte olan sağ ve kadın düşmanı politikalar bizi nasıl etkiliyor?” gibi soruları tartıştık.

BEKLEDİKÇE SORUNLAR YIĞILIYOR

Bazen yaşadığımız yeri terk edip toplumsal eşitlik konusunda daha ileride olan bir ülkeye yerleşirsek her şeyin yoluna gireceğini düşünsek de aslında her zaman bu şekilde ilerlemiyor. Birçok Avrupa ülkesinde sağ partilerin yükselişe geçmesi ile kadın düşmanlığı daha da politik bir zemine oturdu. Taciz, eşitsizlik, psikolojik şiddet gibi yaşadığımız sorunlar, o ülkelerde de yaşanmaya devam ediyor. Çünkü bahsettiğimiz bu problemler, dünyadaki cinsiyet eşitsizliği ile alakalı. Bazı ülkelerde eşitsizliğin daha düşük seviyede olması, eşitsizliğin hala o ülkelerde de var olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Şu an yaşadığımız sorunları çözmek yerine, yeni bir yere gitmeyi bekledikçe bu sorunların üstüne yenileri ekleniyor. Daha iyi bir yaşam sürmek için ülke değiştiren birçok kadın bile bu eşitsizliğin dünyanın her yerinde olduğunun farkında. Bu yüzden tam şu anda, gündelik hayatta maruz kaldığımız bir problem sonucu bir araya gelip bunun çözüm yolunu aramak ve değişimi çevremizden başlatmak büyük önem taşıyor. Topluluğumuzun üyesi olan arkadaşlarımız da en başta bu yüzden topluluğa katıldığını söylemişti. Verdiğimiz mücadele ancak büyüyerek bir sonuç elde edebilir. Bundan dolayı nereye gidersek gidelim, mücadelemiz sürecek. 

Fotoğraf: Canva Pro'nun yapay zeka görsel oluşturma aracı ile yapılmıştır.

İlgili haberler
Üniversitelerde tarikat-cemaat gerçeği: YTÜ Örneği

Çünkü bugün açısından gençliğin ihtiyaçları, gelecek planları, hedefleri, hayal ettiği yaşam AKP ikt...

İAÜ, YTÜ ve BOÜN'den kadın toplulukları ile Cinsel...

CİTÖK ne anlama geliyor? Biz kendi üniversitemizde nasıl kuracağız? Tüm bunların yanıtını farklı CİT...

YTÜ KAÇAT’tan kadınlar: Göz yumulan vahşete karşı...

YTÜ Kadın Çalışmaları Topluluğundan metroda bir erkeğin elinde bıçakla bir kadının üstüne yürümesine...