‘Yaşayan Hazine’ Halime Özke ile tanışın: Sipsiye nefes veren kadın
7 yaşından beri hem yaptığı hem çaldığı sipsi onun adeta yol arkadaşı. ‘O benim neşe kaynağım’ dediği sipsi, aynı zamanda Halime'nin geçim kaynağı da olmuş. Halime bu gelenek sürsün istiyor.

Halime Özke 74 yaşında. Denizli Beyağaç Yeni Mahalle köyünde doğan Halime hayatı boyunca hiç okula gidemedi. 7 yaşında koyun ve keçi otlatırken sipsi çalmayı öğrendi. Kendi imkanlarıyla okuma yazma öğrenen Halime sipsi yapımında da ustalaştı, hatta yaptığı sipsileri satarak ailesinin geçimini sağladı. Halime, 2 yıl önce UNESCO tarafından 'Yaşayan İnsan Hazinesi' listesine alındı.

Teke yöresi türkülerinde sık kullanılan, küçük boylu üflemeli çalgı olan sipsinin sesinin çok güzel olduğunu söylüyor Halime, ama o güzel sesli çalgı yok olmak üzere. Halime sipsi kültürünün yok olmak üzere olmasından dolayı çok üzgün.


'SİPSİ ÇALAN 5 KIZDIK, DÖRDÜNE KOCASI İZİN VERMEDİ'

Sipsinin hayatında önemli bir yere sahip olduğunu anlatan sipsi ustası Halime, "Biz, mahallemizde sipsiyi çalabilen 5 kızdık. Diğer 4 kızın eşleri sipsi çalmalarına izin vermedi. Bir tek ben kaldım. Yıllardır sipsi çalmayı hiç bırakmadım. O benim neşe kaynağım. Eskiden evde, eşimle birlikte çalıp, söylerdik. Sipsi çalınca neşem yerine geliyor. Radyodan türkü öğrenip, sipsiyle çalıyorum. Nefesim yettiğince sipsi çalmak istiyorum. Eskiden düğünlerde ben çalardım, kadınlar kaşıklarla oynardı. Müzik aletleri çıkınca sipsi de unutuldu" diyor.


AY KARANLIKKEN BAŞLAYAN, TÜM GÜN SÜREN BÜYÜK EMEK

Peki sipsi yapmak kolay iş mi? Cevap, tabi ki hayır!

Halime anlatıyor: “Sipsi yapmak bir günümü alıyor. Dere kenarlarında ay karanlıkken kamışları koparıyorum. Ay aydınlıkken olmuyor, kamış ışık görünce çatlıyor. Kuruttuktan sonra şişi kızdırıp, delikler açıyorum. Sonra ucuna emziğini monte ediyorum. Bazen kızgın şişle sipsiyi delerken, kollarımı bile yaktığım oldu. Burundan soluk alıp verirken, ağızdan üfleyerek parmaklarla delikleri açıp kapatarak sipsiyi çalıyorum. Benden başka sipsi yapan yok artık. Çalan çoktu ama artık yok. Sipsi kültürünü yaşatmak istiyorum, gençlere öğretmek istiyorum ama gelen giden yok. 'Soluk yetmiyor' diye çalmak isteyen yok. Ben öldüğümde sipsi kültürü de yok olacak. Sipsi kültürünün unutulmasını istemiyorum."

Umarız Halime’nin ömrü uzun, nefesi güçlü, çok sevdiği sipsiyi yapmayı ve çalmayı öğrettiği bol olur…

Kaynak: DHA

İlgili haberler
Simurg sergisinde Newroz’da küllerinden doğan kadı...

Rosa Kadın Derneği, Ressam Hatice Kapusuz ile '7 vadiyi aşıp Kafdağı’na ulaşan Simurg' sergisi açtı....

Dengbejin mirası: Ez Gazîn im

Baskılanan sadece Gazîn’in sesi değil “Kilam söylüyorsa aşık olmuştur!” denilerek Gazîn’in etrafında...

'Evet, bale bale!'

İnsanca yaşayacak bir ücret ve iş güvencesi için direnen, grev sürecinin tüm zorluklarını dayanışmal...