Bir kitap: Doğru Soruları Sorsaydık Hayvanlar Ne Söylerdi
‘Hayvanlar sanatçı bir ruha sahip mi? Hayvanlar başkaldırabilir mi? Hayvanlar kendilerini bizim onları gördüğümüz gibi mi görür? Hayvanlarda itibar duygusu var mı?’

Dün yoluma İki leopar çıktı. Gelirken kırmızı tilki bana eşlik etti. Kocaman bir ayı ile göz göze geldim. İki maymun yanımdan koşarak geçti. Alaca bir geyikle beraber yürüdük. İnsanlar benzer muhabbetleri en son ne zaman yaptı acaba? Aç kurtların, tilkilerin insanın yaşam alanında göründüğü sadece haberlere konu olur. Paleolitik çağdan günümüze dünyanın tek sahibi olan insanlar birçok hayvan türünün neslinin tükenmesine neden olmuştur. Bilimsel bir araştırmaya göre insan, yeryüzünde yaşayan bütün canlıların küçük bir kısmını oluşturmasına rağmen gezegendeki vahşi hayvanların yüzde 83’ünün, bitkilerin ise yarısının yok olmasına neden olmuştur. Sırada sayısı her geçen gün azalan, kötü muameleye maruz kalan sokak hayvanlarının tamamıyla yok edilmesi olmasın…

“Doğru Soruları Sorsaydık Hayvanlar Ne Söylerdi” bizi hayvanlar aleminde bir yolculuğa çıkarıyor. İlginç bir yolculuk. Meğer evreni beraber paylaşmak zorunda olduğumuz fakat yok olmalarına neden olduğumuz dostlarımızla ilgili ne de çok bilmediklerimiz veya yanlış bildiklerimiz varmış. Bu yolculukta yanıt arayacağımız çok soru var. Hayvanlar sanatçı bir ruha sahip mi? Hayvanlar başkaldırabilir mi? Hayvanlar kendilerini bizim onları gördüğümüz gibi mi görür? Hayvanlarda itibar duygusu var mı? Resim yapan fil, okuyan at, konuşan evcil hayvanlar olaylarının gerçeği, bilimsel deneyler ve daha neler neler… Bilim Felsefesi ve Davranış Bilimi Uzmanı Vinciane Despert insan merkezciliğinin yerini eşitlikçi biyomerkezciliğin alması teziyle bu kitapta yeni bir tartışma başlatıyor.

Despert okuyucuya dünyada tüm canlıların uyumlu bir şekilde yaşayabilmesinin politik zeminini sorgulatır. Gerçek hikayeleri mizahi bir üslupla anlatır. İnsanların ve hayvanların birlikte yaşamına dair bilinen yanlışları düzeltir. Sınırları yok etmek, engellerin ortadan kaldırmak için kullandığımız iletişim metotlarına farklı açılardan bakmamızı sağlar. Tüm canlıların beraber, eşitlikçi yaşayabileceği muhteşem evrene dikkat çeker. Dilsiz dostlarımızla barışık bir dünya dileğiyle…

Görsel: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Hangi dünya ütopya hangisi distopya?

Ursula K. Leguin’in Mülksüzler kitabıyla uzay yolculuğuna çıkıyoruz...

GÜNÜN KİTABI: Seneler

Annie Ernaux, Seneler’de tarihsel bir süreci işler. Dili alışılmışın dışında. Roman mı, tarih kitabı...

GÜNÜN KİTAP ÖNERİSİ: Boş Dolaplar

Yol arkadaşımızı, Denise Lesur ismiyle ansak da kitap otobiyografik özelikler içerir; yani yazar yan...