Sera Kadıgil: Kod-29 gitmedi, yeni fişleme kategorileri geldi
CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Kod-29’a ilişkin yeni düzenlemeyi ve Kod-29’la işten çıkarınlar işçileri Meclis gündemine taşıdı.

CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil iktidar partisi AKP’nin Kod-29 nedeniyle yüz binlerce emekçinin haklarını gasbetmeye devam ettiğini söyledi.

HDP’nin işsizlik ve kadın istihdamı grup önerisi üzerine CHP adına söz alan Kadıgil, pandemi sürecinde işten çıkarmaların yasak olmasına rağmen Kod-29 ile binlerce emekçinin işinden edildiğinin altını çizdi. Kadıgil; “Elbette her krizde olduğu gibi bu krizde de en olumsuz etkilenen kesim emekçiler ama ille de kadın emekçiler oldu. Çünkü bu ülkede kadınlar erkekler kadar okuyamıyor, okusa da iş bulamıyor, bulsa da güvencesiz işlere mahkum bırakılıyor, bir iş bulup çalışsa da bir yangında ilk gözden çıkartılanlar yine kadınlar oluyor! Bunları ve sebeplerini bu kürsüden defalarca anlattık ama dinleyen yok, dinlese de anlayan yok! İktidar partisi adı altında dolanan Patronperverler Cemiyetinin vazgeçilemez üyelerine bunları anlatmak boşama biz anlatmaya devam edeceğiz. KOD 29’la işten çıkarmada; işsizlik ödeneği bağlanmıyor. Kıdem ve ihbar tazminatları ödenmiyor. Kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden yararlanılmıyor. Bu kodun genel manası ahlaka mugayır hareketler.

Peki, bir hareketin ahlaka mugayır olup olmadığına kim karar veriyor? Elbette tek başına patronlar!” ifadelerini kullandı.

KADIN İŞÇİLER KENDİLERİNİ İSPATLAMAYA ÇALIŞIYOR

Kod-29 nedeniyle yaklaşık 50 bin kadının damgalandığını belirten Kadıgil, “Bu Kod-29 da yine en çok kadınların başına bela! Çünkü erkeklerden farklı olarak Kod-29’la işten atılan kadın işçiler bu kez “Acaba ne ahlaksızlık yaptı?” gibi saçmalıklara hem muhtemel işyerlerinde hem ailesinde maruz kalıyor! Kadın işçiler “Kendilerine kötü gözle bakıldığı için utandıklarını” sürekli bir “namussuzluk” yapmadıklarını ispat çabasına girdiklerini söylüyorlar” dedi.

PATRONA KANIT SUNMA SORUMLULUĞU YÜKLENMEDİ!

Kadıgil, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler eski Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un “Yoksulluk bitti” açıklamasına gönderme yaparak yapılan düzenlemenin sadece yeni “fişleme” kategorileri oluşturduğuna dikkat çekti. Kadıgil, “Yapılan itirazlar üzerine süper bir düzenleme yapmış “yoksulluk bitti” Bakanlığı! KOD 29 bölünmüş, olmuş sana KOD 44-45-46-47! Peki, patronun bu fişleme işlemi tek taraflı yapmasını sınırlayacak en küçük bir tedbir getirildi mi? Patrona bir kanıt sunma sorumluluğu yüklendi mi? İşten çıkarma yasağına ilişkin istisnalar kaldırıldı mı? Elbette hayır! Ne yaptı Bakanlık, sevgili patronlarımıza farklı kategorilerde işçi fişleme imkanı tanıdı” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
2020’de Kod-29 kıyımı: İşten atılan 177 bin işçini...

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre 2020 yılında 176 bin 662 işçi ‘Kod-29’la işten çıkarıldı. Bun...

Kovid-19 ve Kod 29’un aynasında güvencesizlik bata...

Gitti kod-29; geldi kod 43, 44, 45, 50... Sinek bir taneydi, oldu dokuz tane. Oysa bataklık orta yer...

Bakanlık Kod 29’u yeniden düzenledi: Ayrı ayrı kod...

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kod 29 ile yapılan bildirimlerde değişikliğe gidildiğini...

‘İşten atılma yasaktır’ yalan, Kod 29 gerçek!

Aslı Börek fabrikasından bir işçi kadın yazdı: ‘İşten atılma yasaktır’ lafı koca bir yalan. Onlarca...

İstinye Üniversitesinden atılan Gülçiçek Dere: Kod...

İstinye Üniversitesi, astım hastalığı olan ve rapor alarak 5 gün evden çalışan akademisyen Gülçiçek...

5 maddede Kod 29 nedir, işçi kadınları nasıl etkil...

Pandemi döneminde işten atmaların yasaklanmasıyla işçilerin kabusu haline gelen Kod 29 nedir, kadın...