Mudanya’da kadınlar kahvaltıda buluştu
Bursa Mudanya'da 70'i aşkın kadın 8 Mart'a giderken kahvaltıda buluştu, yerel yönetimlerde ihtiyaçlarını tartıştı.

Bursa’da kadınlar Bursa Ekmek ve Gül’ün çağrısı ile kahvaltı etkinliği düzenledi. Ekmek ve Gül editörlerinden Elif Turgut, Sıla Altun ve Emek Partisi Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selma Gürkan’ın katıldığı etkinlikte kadınlar nasıl bir yerel yönetim istediklerini tartıştılar, şarkılar söyleyip şiirler okudular.

Kadınların kazanımlarını koruyabilmeleri ve güçlendirmeleri için yerel yönetimlerin demokratikleşmesi gerektiğini vurgulayan Gürkan “Bugünkü yerel yönetim anlayışına baktığımızda tamamen rant düzeni hakim ve bir avuç tekele hizmet eden bir yönetim söz konusudur. Bu anlayışı hep birlikte değiştirmemiz gerekiyor” dedi.

“Yaşlı bakımının kadınların sorumluluğunda olması, kadınların özgürleşmesinin önünde engeldir. Hasta ve yaşlı bakım hizmeti toplumsal dayanışmayı gerektiren bir hizmettir. Dolayısıyla bunun devlet tarafından sağlanması gerekir” diye kadınların devlet eliyle eve bağımlı kılmaya çalışılmasına da değinen Gürkan konuşmasını tamamlarken kadınların dayanışma ve birliktelik içinde mücadele ederek hak arayışlarını sürdürmeleri gerektiği vurgusu ile 8 Mart’a katılım çağrısı yaptı.

Etkinliğe katılan kadınlar yaşadıkları sorunları ve çözüme dair taleplerini dile getirdi.

Kadınların iş yaşamından geri kalmalarının kocalarına bağımlı yaşamalarına neden olduğunu söyleyen bir kadın kreş ve kadın sığınma evlerine olan ihtiyacı belirtti. “Kadınlar sosyal ve ekonomik olarak istihdam edilmelidir” dedi. Yerel yönetim üyelerinin halkı temsil etmekte yetersiz kaldığını söyleyen başka bir kadın ise “Yerel yönetim üyeleri her alandan, her iş kolundan kişiler olmalıdır, kentleri hep birlikte yönetmeliyiz” dedi.

Kadınların özgürleşmesi ve yönetimde söz sahibi olmaları gerektiği konusunda hemfikir olduklarını söyleyen kadınlar talepleri etrafında birleşme çağrısında bulundu.
Ekmek ve Gül editörü Elif Turgut, “Kadınlar bu ülkede sadece izleyici değil söz söyleyen konumda olmalı. Kadınların hayatlarının öznesi olup bulunduklarını yerlerde taleplerini dile getirebilmeleri, bunun için yan yana gelmelerinde Ekmek ve Gül de bir araçları” dedi.

Sıla Altun, Medeni Kanun ile alakalı tartışmalara dair şunları söyledi: “Kadınlar ayrılmak istedikleri eşlerinden arabuluculuk yoluyla boşanmamaya ikna edilmeye çalışılacak. Aynı zamanda kadınların nafaka hakkı da saldırı altında. Bu durum karşısında yapılması gereken de birlikte mücadele etmek.”

Etkinlik şiirler, türküler ve halaylar eşliğinde son buldu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Mudanya Kadın Platformu: Mücadelede kararlıyız

Bursa Mudanya'da kadınlar 'İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz' demek için bir araya geldiler.

Umudu büyütmenin günüdür 8 Mart

Belki kış sert ve çetin geçiyor ama biliyoruz ki her kışın sonu bahardır. Hep beraber baharı kucakla...

Hoş geldin Menekşe!

Menekşe… 12 yaşında evlendirilmiş, altı çocuğuyla yıllarca şiddet sarmalının içinden bir çıkış aramı...