Gülistan Doku dört yıldır kayıp: ‘Deliller araştırılsaydı ilk gün bulunurdu’
Gülistan Doku’dan 4 yıldır haber alınamıyor. Aradan geçen 4 yılı Dersim Baro Başkanı Fatma Kalsen, Gülistan’ın annesi Bedriye Doku ve Dersim Kadın Platformundan Fatoş Argın’la konuştuk.

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü İkinci Sınıf Öğrencisi Gülistan Doku’dan 5 Ocak 2020’den beri haber alınamıyor. Dört yıldır elde edilen delillere ve verilen sözlere rağmen “Gülistan Doku nerede?” sorusu cevapsız kaldı. Aradan geçen 4 yılı Dersim Baro Başkanı Fatma Kalsen, Gülistan’ın annesi Bedriye Doku ve Dersim Kadın Platformundan Fatoş Argın’la konuştuk.

Ekmek ve Gül'e konuşan kadınlar başından beri hukuki sürecin doğru yürütülmediğine, eldeki delillerin incelenmesinin yapılmadığına dikkat çekerken, dört yıldır yürütülen mücadelenin Gülistan bulunana kadar devam edeceğini belirttiler. Dokunun annesi Bedriye Doku ise yetkililere seslenerek kızının bulunmasını talep etti.

‘DELİLLER ZAMANINDA TOPLANMADI’

Dersim Baro Başkanı Fatma Kalsen, Gülistan Doku’nun akıbetinin aradan geçen 4 yıla rağmen halen ortaya çıkarılmamasının nedenlerini şöyle anlattı: “Dosya şüphelisinin ifadesine başvurulmasıyla birlikte, evinde arabasında ve dijital materyalleri üzerinde gerekli incelemeler yapılmamış, ilk etapta etkin bir soruşturma yürütülmemiştir. Gelinen aşamada delillerin kaybedilmesi veya yok edilmesi riski oldukça fazla.”

‘DEVLET MADDİ GERÇEĞİ ORTAYA KOYMALI’

Devletin vatandaşının yaşam hakkını koruması gerektiğini aktaran Kalsen, “Bu yükümlülüğü karşısında, eldeki tüm imkanların kullanılarak maddi gerçeği ortaya koyması ve Gülistan’ın akıbeti hakkında makul bir açıklama yapması gerekmektedir. Bunu talep etmek Gülistan’ın ailesinin en doğal hakkıdır. Biz de hukuk örgütü ve insan haklarını savunmakla yükümlü bir kurum olarak soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesini, maddi gerçeğin açığa çıkarılmasını ve dolayısıyla Gülistan’ın akıbetinin bir an evvel ortaya çıkarılmasını talep ediyoruz” dedi.

ANNE DOKU: KIZIMA NE OLDUĞU BULUNSUN

Anne Bedriye Doku sadece kızının bulunmasını istediğini söylüyor ve ekliyor: “4 yıl dolacak beşinci yıla girecek. Yıllardır hayat bize zehir zindan oldu. Yeni adalet bakanına, Cumhurbaşkanına seslenmek istiyorum artık kızımı bulsunlar. Kızımı önce Allah’a sonra devlete emanet ettim. Kızıma ne olduğu bulunsun başka da istediğim bir şey yok” diyor.

‘DİKKATİ BAŞKA YÖNE ÇEKTİLER’

Dersim Kadın Platformu adına Fatoş Argın Taşkale, başından beri sürecin takipçisi olduklarını aktararak, Doku için mücadeleye çağırdı: “Gülistan ilk gün bile çok rahatlıkla bulunabilirdi fakat bulunmak istenmedi. Bunun için çokça veri vardı. Etkin soruşturma yürütülseydi Gülistan’a ne olduğunu öğrenmiş olacaktık. Delilleri araştırmak yerine dikkati başka yöne çektiler. Gülistan’ın intihar ettiğini iddia ederek günlerce suda aradılar. Bu durum Gülistan’ın faillerinin apaçık korunduğunu ve aslında failin kimler olduğunu gösteriyor. Önümüze örülen duvarın tuğlalarını indirmek bizim mücadelemizle mümkün” dedi.

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
Gülistan Doku'nun dosyası yeniden incelenecek

Gülistan'ın ablası Aygül Doku, Dersim'de Valı Bülent Tekbıyıkoğlu ve İl Emniyet Müdürü Hakan Yılmaz...

Gülistan Doku 3 yıldır kayıp: Taleplere kulak tıka...

Dersim Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar 3. yılında Gülistan Doku’nun akıbetini...

Gülistan Doku üç yıldır kayıp: ‘Gülistan’a ne oldu...

Gülistan Doku'nun kaybolmasının üzerinden 3 yıl geçti, hala bulunamadı...