Gülistan Doku 3 yıldır kayıp: Taleplere kulak tıkanmasaydı Gülistan’a ne olduğunu biliyor olacaktık
Dersim Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar 3. yılında Gülistan Doku’nun akıbetini sordu. Kadınlar Gülistan'ın akıbetini sormaktan vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.

Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinden itibaren kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku için Dersim’de açıklama yapıldı. Dersim Kadın Platformunun çağrısıyla Palavra Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, Seyit Rıza Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Kadın platformu adına açıklama yapan Eylül Yantemur, üç yıldır Gülistan’ın akıbetini ortaya çıkaracak hiçbir bilgi ve belge olmadığına, kadınların ve ailenin taleplerine kulak tıkandığına değinerek Gülistan'ın akıbetini sormaktan vazgeçmeyeceklerine dikkat çekti. Açıklamada konuşan abla Aygül Doku da Cumhurbaşkanı’nın bile bulacağız demesine rağmen Gülistan’ın bulunmadığını söyledi.


‘ÜÇ YILDIR TALEPLERE KULAK TIKANDI’

Gülistan Doku’dan 5 Ocak 2020 gününden beri haber alınamadığını söyleyen Yantemur “Gülistan hayatta mı? Öldü mü? Öldürüldü mü? Hayattaysa nerede? öldürüldüyse kim öldürdü? bilmiyoruz. Biz kadınlar tam üç yıldır Gülistan Doku nerede diye soruyoruz” diye konuştu. Üç yıldır devam eden soruşturma dosyasında, gelinen noktayı ‘Gülistan’ın akıbetini açığa çıkaracak hiçbir bilgi ve belge elde edilemedi’ diye tarifleyen Yantemur “İlk günden beridir gözlemlediğimiz eksiklikleri her fırsatta dile getirdik. Bunlar özellikle Zainal Abakarov’un evinde ve babasına ait araçta arama yapılmaması ve Zainal’ın cep telefonuna el konulmaması, rızasıyla verdiği birkaç yazışma hariç hiçbir bilgi elde edilmemiş olmasıydı. Şayet bunlar yerine getirilmiş olsaydı belki Zainal ve Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı da toplum vicdanındaki şaibeli konumlarından kurtulacak ya da gerçek açığa çıkacaktı. Kadınların ve ailenin meydanlardan haykırdığı taleplere kulak tıkanmasaydı belki bugün Gülistan’a ne olduğunu biliyor olacaktık” dedi. 

‘YAŞANANLAR BUNDAN İBARET DEĞİL’

Tüm bu süreçte yaşananların bunlardan ibaret olmadığını söyleyen Yantemur “Aylar süren su altı araması sonuçsuz kaldı. Zainal’ın ailesinin bir gece yarısı şehirden kaçarcasına ayrılmasına izin verildi. Gülistan’ın ablası Aygül Doku ailenin şehirden çıkışını engellemek istediği için cezalandırıldı. Gülistan’ın annesi ve ablası sadece evlatlarının akıbetini sordukları için, darp edilerek adeta bir utanç sahnesi yaşanarak gözaltına alındı. Zainal’ın babası sosyal medya üzerinden Gülistan’ın ablasına tehditler savurabildi” dedi.

‘GÜLİSTAN SEMBOL OLDU’
Gülistan Doku’nun bu ülkede kadınların hafızasına kazınan bir sembol olduğunu söyleyen Yantemur “Fakat Dersim’de de Türkiye’de de Gülistan gibi binlerce kadın akıbeti bilinmeyecek şekilde kayboldu, öldürüldü, tecavüze uğradı. Sadece şehrimizde Munzur Üniversitesi öğrencisi olan onlarca kadın sayısız kere taciz edildi. Genç kız kardeşlerimiz okul yolunda, yurt önünde, çalıştığı iş yerinde, oturduğu kafede güvende olamadı. Bizler tüm bunların cinsiyete bağlı sorunlar olduğunun bilincindeyiz. Kadınların ikincil cins olarak görüldüğü, iktidar temsilcileri tarafından her fırsatta kadınlara karşı ayrımcılığın kışkırtıldığı, cinsiyetçi ifadelerin Anayasa metnine dahil edilmeye çalışıldığı, Kürt illerinde kadınların bin bir emekle inşa ettiği kurumların kapısına kilit vurulduğu, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedildiği 6 yaşında çocukların tarikatlarda istismar edildiği ya da açlıktan, bakımsızlıktan öldüğü bir düzende başka türlüsü de beklenemezdi. Fakat bir yanda bunlar varken diğer yanda da kadınların durmak ve yorulmak bilmeyen mücadelesi var. Bizler bu güne dek mücadelemizle ne kadar çok yol aldığımızın ve neler kazandığımızın farkındayız. Tıpkı onlarca kadın cinayetini takipsiz bırakmadığımız gibi, tıpkı 6284 sayılı yasayı ve nicelerini kazandığımız gibi, istismarcıları, tacizcileri, katilleri bir bir ceza evlerine gönderdiğimiz gibi, çocuk yaşta evliliklerin meşrulaştırılmasına ilişkin yasal düzenlemelere müsaade etmediğimiz gibi, Gülistan Doku’nun da akıbetini sormaktan vazgeçmeyeceğiz. Biz kadınlar bugün bu meydanda tekrar soruyoruz ve sormaktan vazgeçmeyeceğiz: Gülistan doku nerede?” diye konuştu.

‘CUMHURBAŞKANI BİLE BULACAĞIZ DEDİ’

Açıklamada konuşan Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku da üç yıllık sürede yaşanan hukuksuzluklara değinerek “Gülistan’ı aramaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi. İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanı ile görüştüklerini hepsinin de kendilerine Gülistan’ı bulacaklarına dair söylemlerde bulunduklarını söyleyen Doku, hiçbirinin Gülistan’ı bulmadığını söyledi. Kadınlar, yapılan açıklamaların ardından karanlığa fenerler tutularak “Gülistan’ı arıyoruz, adaleti arıyoruz” dediler.

KOCAELİ’ DE KADINLAR GÜLİSTAN DOKU İÇİN SOKAKTAYDI

Kaybolmasının üzerinden 3 yıl geçen Gülistan Doku için kadınlar Kocaeli’de de alandaydı. Kocaeli Kadın Platformu’nun çağrısıyla Belediye İş Hanı önünde yapılan basın açıklamasında Gülistan Doku’nun kaybolmasından bu yana etkin bir soruşturma yürütülmediği vurgulandı.
Kadınlar adına açıklamayı okuyan Selda İlgöz “Üç yıl boyunca Dersim gibi küçük ve güvenlik önlemlerinin yoğun olarak alındığı bir kentte nasıl oluyor da Gülistan bulunamıyor. Geçen bu üç yılda cevaplanması gereken onca soru, sorgulanması, araştırılması gereken bir sürü delil varken bunlar için tek bir adım dâhi neden atılamıyor? Başından beri Gülistan intihar etti denilerek günlerce Uzun Çayır Barajında aramalar yapıldı. Gülistan’ın tam olarak nerede kaybolduğu belli değilken sadece Barajda arama yapılarak şüphelilerin özgürce dolaşmasına izin verildi. Arama yapan ekiplerin “Gülistan bu suda yok “demesine rağmen yetkililer tarafından Gülistan’ın intihar ettiği ve suda olduğu söylenerek, kamuoyu üzerinde intihar algısı yaratılmak istendi.” dedi.
Açıklamada, Gülistan’ın kaybolmasında baş şüpheli konumunda bulunan, Zeinal Abarakov’ un kısa süreliğine gözaltına alınmasının ardından serbest bırakılması, adli kontrol şartlarının dahi yerine getirilmemesi ve etkin bir soruşturma yürütülmemesinin ülkedeki hukuk sistemini gözler önüne serdiği belirtilerek; “Biz kadınlar biliyoruz ki Gülistan’a ne olduğunun cevabına mücadelemiz sonucunda ulaşacağız. Bunun için de sormaya devam ediyoruz. Gülistan Doku nerede? Sorumluların yargılanması, etkin ve çok yönlü soruşturma yürütülmesi için Gülistan’ın unutturulmasına izin vermeyeceğiz. Failleri aklamanıza, korumanıza izin vermeyeceğiz.” ifadelerine yer verildi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Gülistan Doku üç yıldır kayıp: ‘Gülistan’a ne oldu...

Gülistan Doku'nun kaybolmasının üzerinden 3 yıl geçti, hala bulunamadı...

Geçen 3 yılın ardından tekrarlıyoruz: Gülistan Dok...

Dersim Kadın Platformu 3 yıldır bulunamayan Gülistan Doku için kadınları sokağa çağırıyor

Gülistan Doku’un kayboluşunun 1000. gününde kadınl...

Dersim Kadın Platformu, 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana kayıp olan Gülistan Doku’nun kayboluşunun 100...