Gülistan Doku'nun dosyası yeniden incelenecek
Gülistan'ın ablası Aygül Doku, Dersim'de Valı Bülent Tekbıyıkoğlu ve İl Emniyet Müdürü Hakan Yılmaz ile görüştü. Görüşmede, Gülistan Doku'nun dosyasının yeniden baştan aşağı inceleneceği ifade edildi.

Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku, Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinde ortadan kaybolmuştu. 1044 gündür Gülistan Doku bulunamadı.

Gülistan’ın ablası Aygül Doku, geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’a yeni atanan Vali Tekbıyıkoğlu ile görüşmek için geldi. 6 Kasım’da kente gelen Aygül Doku, vali ile görüşme girişimlerinin karşılıksız kalmasıyla sosyal medya hesabından Gülistan’ın bulunamaması ve kentte polislerin kendilerini takip etmeleri üzerine “Dünden beri kolluk kuvvetleri an be an peşimizde. Neden kolluk kızımı bizden alıp karanlığa atanların peşinde değil de Gülistan’ı sorduğumuz için bizim peşimizde? Kolluğun görevi katillerin, tecavüzcülerin peşinde olmak değil midir?” demişti.

DOSYA ÖZEL BİR EKİPLE YENİDEN İNCELENECEK

Daha sonra, Vali Bülent Tekbıyıkoğlu ve ağustos ayında atanan İl Emniyet Müdürü Hakan Yılmaz ile görüşme sağlandı. Aygül Doku, Özgür Dersim Gazetesi’ne verdiği görüşte, vali ve il emniyet müdürü ile olan görüşmenin kendilerine umut olduğunu belirtti. Görüşmede dosyanın baştan sonra kadar yeniden inceleneceğinin söylendiğini belirten Aygül Doku, “Gülistan kaybolmasının ardından görüştüğümüz 3’üncü vali oluyor. Kendisiyle görüşüp bir umut istedik. Yanında il emniyet müdürü de vardı. Kendileri de bana karşı samimi davranıp iyi karşıladılar. O da dosyanın baştan ele alınacağını, kolektif bir şekilde araştırma yapacaklarını söyledi. Valiyle, emniyet müdürü sizin kadar bizlerde Gülistan’ı bulmak istiyoruz dedi. Dosyanın tekrardan kapsamlı bir şekilde, ilk günden bugüne kadar yapılmayan ne varsa bütün soru işaretlerinin giderileceğini, Gülistan’a ne olduğunu bir an önce bulmak istediğini söyledi.” dedi. Görüşmede, dosyanın özel bir ekip kurularak daha kapsamlı bir şekilde araştırılacağı ve dosyada nerede eksiklik varsa bunun üzerine gidileceği belirtildi.

Geçmişte eski İçişleri Bakanı Soylu ile görüştüklerini, Soylu’nun kendilerini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüştüreceğini söylediğini ancak bunun gerçekleşmediğini ifade eden Aygül Doku, yeni İçişleri Bakanı’nın atanmasıyla ailesinin bir umut beslemeye başladığını söyledi. Dosyanın şüphelisi olan Zeynal Abarakow’un telefon imajının dahi ellerinde olmadığını belirten Aygül Doku, “Her şeyi araştıran bir bakan, Gülistan Doku dosyasını neden araştırmasın?” dedi.

NE OLMUŞTU?

Üniversite öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020’de kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kız Yurdu'na geri dönmedi. Ailesi 6 Ocak'ta Emniyet Müdürlüğü'ne kayıp başvurusunda bulundu.

Doku'nun bulunması için cep telefonu sinyallerini izleyen polisler, Doku'nun saat 11.29'da, Atatürk Mahallesi'ndeki minibüs durağından üniversite aracına bindiğini tespit etmiştii. Ancak MOBESE kameralarında yapılan incelemelere rağmen araçtan nerede indiği tespit edilememişti. Doku'nun kameraların görmediği tek durak olan kent merkezinin Sarı Saltuk Köprüsü'nde indiği tahmin edildi. Aygül Doku’nun ifadesine göre bu süreçte görev yapan Vali Tuncay Sonel ortada bir kanıt yokken Uzun Çayır Barajı’nda Gülistan’ın intihar ettiğine dair iddialar ortaya attı. Daha sonra intihar şüphesi üzerinde durularak barajın boşaltılmasına karar verildi. Gülistan Doku’nun ailesi kaybedilmesinde şüpheli olarak Zainal Abarakov ve polis olan üvey babası Engin Yücel’i gösterdi.

İNTİHAR İDDİASI ÇÜRÜTÜLDÜ

29 Ağustos'ta da Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Gülistan Doku'nun 5 Ocak'tan bu yana kayıp olmasına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporu tamamlandı. Raporun tamamlanmasının ardından ailenin avukatı, baş şüpheli olarak gösterilen Zainal Abarakov’un tutuklanması için talepte bulundu. Talebi reddeden başsavcılık, şüphelinin, ifadesinin alınmasına karar verdi.

4 Ağustos'ta ise Doku'nun en son görüldüğü ve intihar ettiği iddia edilen Dinar Köprüsü üzerindeki görüntülerin bilirkişi incelemesi tamamlandı. İnceleme sonucu İstanbul Ulusal Kriminal Büro’nun hazırladığı raporda, baraj görüntüsünde suya düşen bir insan veya eşya gibi görünen görüntünün aslında bir piksel artığı olduğu ifade edildi. 187 gün boyunca su altı ve üstünde yürütülen çalışmalardan da sonuç alınamamıştı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kadınlar soruyor: Gülistan Doku nerede?

Adana ve Mersin Kadın Platformları Dersim’de kaybolan ve kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku...

Üniversite öğrencisi Gülistan Doku’dan hâlâ haber...

Dersim’de üç gündür haber alınamayan 21 yaşındaki Gülistan Doku’nun bulunması için polis, jandarma v...

Gülistan Doku üç yıldır kayıp: ‘Gülistan’a ne oldu...

Gülistan Doku'nun kaybolmasının üzerinden 3 yıl geçti, hala bulunamadı...