#DepremdeKadınlar’ın sesini yükseltiyoruz!
‘Ekmek ve Gül olarak afet dışındaki kız kardeşlerimizin elini afet bölgesindeki kız kardeşlerimize uzatmaya, deprem bölgesindekilerin sesini ülkenin diğer bölgelerine duyurmaya çalışıyoruz.’

Ekmek ve Gül’ün okuru, yazarı, dağıtıcısı olan kadınlar, kız kardeşlerimiz!

Bir kısmımız afet bölgesinde enkaz başlarında, arama kurtarma çalışmalarında, yardım dağıtım faaliyetlerindeyiz…

Bir kısmımız memleketin geri kalanında, harıl harıl yardım topluyoruz… İki battaniyeden birini, yarım kalmış hijyenik ped, bebek bezi paketlerimizi kolilere koyuyoruz. “Daha fazla ne yapabilirim?” diye çırpınıyor yüreklerimiz.

Ekmek ve Gül olarak afet dışındaki kız kardeşlerimizin elini afet bölgesindeki kız kardeşlerimize uzatmaya, deprem bölgesindekilerin sesini ülkenin diğer bölgelerine duyurmaya çalışıyoruz.

Biz kadınlar canımızı dişimize takıp bu dayanışmayı örerken sahadan endişe verici haberler geliyor. Hayatın olağan akışındaki ayrımcılık, eşitsizlik ve erkek egemen politikalar, deprem bölgesinde kadınların yaşamına enkaz gibi çöküyor. Bu nedenle hem iktidara sesleniyor hem de tüm kadınlara, kız kardeşlerimize #DepremdeKadınlar’ın yalnız olmadığını göstermek için aşağıdaki taleplerin örgütlenmesi çağrısı yapıyoruz:

1) Van, Elazığ ve Marmara depremlerinden çok iyi bildiğimiz, kadınların yağma ve cinsel saldırılara maruz bırakılması gibi hak ihlallerinin tekrar yaşanmaması için derhal özel güvenlik tedbirleri alınmalıdır!

2) Kadınlar için hayati önemde olan hijyen sorunu derhal çözülmeli, hiç vakit kaybetmeksizin temiz su ve özel tuvalet ihtiyacı karşılanmalı, hijyen sağlayacak malzemeler bölgeye ulaştırılmalıdır!

3) İhtiyaç listelerinde hijyenik ped, tampona dahi değinmeyen devlet kurumlarının ihtiyaç listeleri kadınlara özgü maddeleri içerecek şekilde derhal güncellenmelidir. Emekçi kadınların yarım paket bezleri, pedleri paylaştığı böylesi bir dönemde kişisel bakım, hijyen, kozmetik ve tekstil firmaları depolarındaki ped, bez, bez külot, iç çamaşırı, mont, kıyafet vb. stokları derhal bilabedel afet bölgesine yönlendirmelidir!

4) Pek çok hastanenin yıkıldığı, kadın doğum servislerinin hizmete kapatıldığı haberlerini aldığımız afet bölgesinde, gebe, doğumu yaklaşmış ve emziren kadınlar adeta kaderine terk edilmiş durumda! Her fırsatta "en az 3 çocuk" isteyenler, kadınların sırtını sıvazlayıp depreme kader planı diyor! "Enkaz altında bebeğini emzirerek hayatta tuttu" haberleriyle hamaset siyasetine ortak olan medya, kadınların yaşadığı zorluklara gözünü kulağını tıkıyor! Hep birlikte görüyoruz, yaşıyoruz: Annelik enkaz altında da devam ediyor! Ancak kadınlar hamaset değil, acil ve gerçek çözümler istiyor. Bu nedenle; gebe ve emziren kadınlar ihtiyaca göre derhal afet bölgesinden uzaklaştırılmalı, doğumlar gerekli ve sağlıklı teçhizatın bulunduğu yerlerde yapılmalı, süt kesilmesi ihtimali gözetilerek yenidoğan mamaları acilen tedarik edilmelidir!

5) Barınma ve ısınmanın en temel sorun olduğu deprem bölgesinde, AFAD’ın tek başına yaşayan kadınlara çadır tahsisi yapılmadığına ilişkin duyumlar derhal aydınlatılmalı, ihtimali dahi tahammül edilemez bu uygulamadan hızlıca vazgeçilmelidir! #DepremdeKadınlar’ın evli olup olmadığına bakılmaksızın, hiçbir kadın açıkta bırakılmayacak şekilde barınma sağlanmalıdır.

#DepremdeKadınlar yalnız değildir!

Yaşasın kadın dayanışması!

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
EMEP: #DepremdeKadınlar için özel çözümler üretilm...

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan imzasıyla yapılan açıklamada deprem bölgelerinde k...

Ülkenin dört bir yanında kadınlar depremzedeler iç...

Pek çok ilde gönüllü olarak bir araya gelen kadınlar, deprem bölgelerindeki ekmek ihtiyacı çağrısına...

Depremzede sesini duyurma, iktidar sansür peşinde:...

Doç. Dr. Ceren Sözeri, halkın nafile de olsa ciddi bir sansür çabasıyla karşı karşıya olduğuna dikka...