işyerinde ayrımcılık
Belediyelerde çalışan kadınlar işyerlerinde maruz kaldığı şiddetin farkında mı, neler yaşıyor, yaşadıkları şiddetin üstesinden nasıl geliyorlar sorularına birlikte cevap aradık…
Farplas, ETF Tekstil, Asen Alüminyum, Acarsoy Tekstil... Kadınlar pek çok engellere rağmen ama bir yandan da bu engellere karşı direnişlerde dümene geçiyor.
İstanbul Sözleşmesi, işyerinde de şiddetin önlenmesi bakımından bir araç. İşyerinde kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın engellenmesi için esas olan ise işçi kadınların örgütlülüğü.
Maden Mühendisleri Odası Kadın Çalışma Grubu eşitsizliğe, yok sayılmaya dikkat çekiyor: ‘Madende, şantiyede, sokakta kadın maden mühendisleri her yerde!’
Geçinebilecek bir ücret, haklarını kullanabilecekleri sağlıklı bir çalışma yaşamı, işsizlikten korkmadan çalışmak, örgütlenme hakkı, kendini güvende hissetmek, kendine zaman ayırabileceği bir hayat!
İşyerlerinde kadın ve erkek çalışanlar için ayrı tuvalet tesis edilmesi yasal zorunluluktur. İşyerinde bir tek kadın çalışan olsa bile kadın tuvaleti tesis edilmek zorundadır.
Bir kadın işçinin “ahlakı ve kadınlığının” sorgulanması işyeri temsilcisinin işi mi? Bir kadın işçinin siyasetle uğraşması sendikanın “olmaz” diyeceği bir şey mi? İşçinin hakkını araması “suç” mu?
Kadın ve siyahi çalışanlar cinsel ve ırkçı tacizlerden şikayetçi oldular. Ford, çalışanlara 10 milyon 125 bin dolar tazminat ödeyecek!
Kadınlar işyerinde mobbinge, ayrımcılığa, tacize daha çok uğruyor. Kadınların yaşadıklarına ilişkin verilere ulaşmak da çok zor ama biliyoruz ki bu sorunlar çok yaygın...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.