Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, dernek üyesi olan ve aynı zamanda Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Mata Automotiv fabrikasında çalışan bir işçi kadının, işyerinde uğradığı taciz ve hakaretlere ilişkin olarak sendikanın yanıtlaması için sorular yönelttiği bir metin yayınladı.
Derneğin açıklamasına göre haksız gerekçelerle Mata Automotiv’den atılan kadın işçinin yaşadıkları konusunda sendikanın işyeri temsilcisi önce baştan savma bir tutum takındı. Sonrasında ise kadın işçinin yaşadıklarını aktardığı bir mektubu Evrensel gazetesine göndermesi, bu mektubun Metal İşçilerinin Sesi facebook sayfasında da yayınlanması üzerine bizzat sendika işyeri temsilcisi tarafından, kadın işçiye hakaretler ve saldırılar içeren bir karalama kampanyası örgütlendi.
Dernek üyesi kadınlar, sendika yöneticilerinin yaşananlardan haberdar olup olmadığını öğrenmek, kadın işçinin bizzat işyeri temsilcisinin dahliyle daha fazla saldırıya uğramasını ve taciz edilmesini engellemek adına Birleşik Metal İş-Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu ile görüştüklerini ve konunun soruşturulacağı sözü aldıklarını, ancak soruşturmanın kadınla bir kez bile görüşmeden bizzat hakareti örgütleyen temsilcilerin beyanına dayanılarak tamamlandığını aktardı. Açıklamada kadın işçinin, bizzat haklarını koruması gereken sendika tarafından “suçlu” duruma düşürülmesini kabul etmediklerini ifade eden dernek üyesi kadınlar, yaşananlarla ilgili olarak kadın örgütlerine de dayanışma çağrısı yapıyor.
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, Birleşik Metal-İş Sendikası’na şu soruları yöneltti:
• Bir kadın işçinin ‘ahlakı ve kadınlığının’ sorgulanması işyeri temsilcisinin işi midir?
• Bir kadın işçinin siyasetle uğraşması işçilerin örgütü olan bir sendikanın ‘olmaz’ diyeceği bir şey midir?
• Bir kadın işçinin hakkını araması suç mudur?
NELER YAŞANDI?
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nin kadın örgütlerine gönderdiği bilgilendirme metni ise şöyle:
"Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğimizin üyesi olan Serap C., Tuzla Organize Sanayi bölgesinde bulunan ve Birleşik Metal İş Sendikasının örgütlü olduğu araba parçaları üreten Mata Auotomotiv fabrikasında çalışıyordu. Ağustos ayında performans düşüklüğü gerekçe gösterilerek arkadaşımız Serap’ın işine son verildi. Serap, işten çıkarılması ile ilgili olarak işyeri sendika temsilcisini arayarak işten çıkarıldığını ve ne yapması gerektiğini sorduğunda işyeri temsilcisinin ‘Beni ilgilendirmez ne yaparsan yap...’ şeklindeki baştan savma bir tutumuyla karşı karşıya kaldı. Fabrikada 5,5 aylık bir işçi olduğu için ve hukuki açıdan yapabileceği hiçbir şey olmadığı için imza atıp işten çıkmak zorunda kaldı. Evrensel gazetesinin okur sayfasına fabrikada yaşanan haksızlıkları, kendi yaşadıklarını ve işyeri temsilcisi ile yaşadığı bu diyaloğu anlattığı bir mektup yazdı. Bu mektubu daha sonrasında (yaklaşık 30 bin takipçisi olan) Metal İşçilerinin Sesi facebook sayfasında yayınlandı. Mektup yayınlandıktan sonra Mata’nın işyeri baş temsilcisi tarafından fabrikanın işçisi olmayan bir kadın adına sahte bir hesap açılarak yorum kısmında çeşitli hakaretlere maruz bırakıldı. Aynı işyeri temsilcisi, fabrikada 20’ye yakın erkek işçiyi de örgütleyerek aynı biçimde Serap’ın kadın kimliğine, kişiliğine yönelik hakaret içeren cinsiyetçi yorumlar yazmalarını sağladı. Ağır hakaretler, cinsiyetçi yaftalamalar ve aynı zamanda fabrika içinde yaşanmayan olayların sanki yaşanmış gibi yansıtıldığı bir karalamalara maruz kalan arkadaşımız yalnızlaştırılmaya da çalışıldı. Bu, açık bir tacizdir. Bu tacize özne olan kişinin işyeri temsilcisi olması ise vahimdir.
Biz Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği olarak arkadaşımızın kişiliğine, yaşam tarzına yönelik yapılan saldırıları, yaşadığı tacizi ve Mata Automotiv’de temsilci olan kişilerin sergiledikleri tutumu aktarmak için Birleşik Metal-İş sendikası başkanı Adnan Serdaroğlu’ndan bir randevu talep edip görüşme gerçekleştirdik.
Bu görüşmede kadın kimliğine yönelik bu saldırıyı ve işyeri temsilcisinin bu saldırıların örgütleyicisi pozisyonunda olmasını, hatta işyeri temsilcisinin ‘bu işçiyi biz işten attırdık’ şeklindeki söylemlerini aktardık. Duruma sendikanın nasıl yaklaştığını sorduk. Mata’da çalışan arkadaşların ve tanıdık işçilerin bize işyeri temsilcisinin akşam işçi servislerine binerek işçilerin elinden telefonlarını aldığını, facebook hesaplarından o işçilerin ağzındanmış gibi yorumlar yazdığını, bu durumdan kendilerinin haberdar olup olmadığını sorduk. Birleşik Metal İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu konuşmamız sırasında ‘kadının beyanının esas olduğunu’ söyledi. Bunu olumlu bir yaklaşım olarak görüp, arkadaşımıza yönelik bu cinsiyetçi saldırılar konusunda sendika olarak duruma müdahale etmelerini talep ettik. Kadın işçilere yönelik başta 8 Mart günlerinde olmak üzere pek çok zaman birçok iş yapan sendikanın bu iki işyeri temsilcisi ile ilgili bir tutum alması gerektiğini ifade ettik.
Adnan Serdaroğlu bize Serap için ‘O, bir siyasi partinin üyesi midir?’ şeklinde bir soruyu yöneltti. Bizler de öyle olsa bile bunun sadece patronu rahatsız etmesi gerektiğini, bunun sendikanın işi olmadığını, bir kadının yaşam şekline, kişiliğine, kimliğine yapılan saldırı, taciz ve haksız yere işten atılması ile ilgili bu görüşmeyi gerçekleştirdiğimizi söyledik. Bir işyeri temsilcisinin kendini patron yerine koyup nasıl işçi attırabildiğini sorduk.
Bize ‘Madem üyemiz böyle bir sıkıntı yaşadı, neden sendikaya başvurmadı?’ şeklinde bir soru yöneltildi. Bu sorunun cevabını bizim veremeyeceğimizi ama sendikasına olan güvensizliğinin buna sebep olabileceğini söyledik. Yöneltmiş olduğumuz sorularımıza soruşturmadan sonra cevap verileceğini söyleyip, Genel merkez sekreteri Nuran Gülenç’e soruşturma görevi verildiğini ifade etti.
Konuyla ile ilgili gelişmeleri sormak için Nuran hanıma mail attığımızda Adnan Serdaroğlu tarafından bize cevap verileceği söylendi. Görüşmenin üzerinden 10 gün geçmesine rağmen tarafımıza bir dönüş yapılmadı. Sendika tarafından soruşturma ile ilgili olarak kadın arkadaşımız aranmadı.
Biz de bir kez daha soruşturma ile ilgili olarak Adnan Serdaroğlu’nu arayarak bilgi almak istedik. Adnan Serdaroğlu ile yaptığımız görüşmede hem erkek hem de kadın temsilciler ile bir soruşturma yürüttüklerini, kusurlu olanın Serap C. olduğuna karar verdikleri tarafımıza iletildi. Neden kusurlu bulunduğu sorusunu yönelttiğimizde, Serap’ın fabrikada siyasi bir partinin çalışmasını yürüttüğünü ve bu sebeple işten patron tarafından çıkartıldığı söylendi. İşyerinde yaşadıkları ve işyeri temsilcisinin tutumunu eleştiren mektubu sonrasında Serap’a kadın kimliği ve yaşam tarzı üzerinden yapılan hakaretlerde ve tacizlerde bizzat baş temsilcinin sahte hesaplar kullanarak attığı mesajları hatırlatarak sendika olarak bu duruma birşey demedikleri takdirde sergiledikleri bu tutumdan ötürü kendilerini eleştireceğimizi ve kadın örgütlerine bir çağrıda bulunacağımızı söyledik.
Bizler dernek olarak Serap arkadaşımızla dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Bir fabrikada bir kadın işçinin işten çıkarılması sürecinin bir tacize ve hakaretlerle dolu bir sürece dönüşmesinde bizzat işyeri temsilcisinin bu biçimde rol almasını kabul etmiyoruz. Bunun büyük zorluklarla çalışan ve mücadele eden kadın işçilere dönük de bir gözdağı olduğunu düşünüyoruz. Birleşik Metal İş Sendikasını bütün bu süreç boyunca aldığı yanlış tutumundan ötürü de kınıyoruz.
Sendika tek taraflı bir soruşturma yürütmüş, ‘kadının beyanı esastır’ denilmesine rağmen işyerindeki erkek temsilcilerin beyanlarını dikkate almış ve onların haklı olduğunu kabul eden bir tutum içerisine girmiştir.
Bir kez daha soruyoruz. Kadın arkadaşımızın haksız işten atılma sürecinde haksızlığı gidermek adına verdiği mücadeleyi ‘işyerinde siyaset yapmak’ olarak ele alan bir sendikacılık kadın işçilere dost bir sendikacılık olabilir mi? Kadın arkadaşımıza dönük cinsiyetçi saldırıların bizzat muhatabı işyeri temsilcisi olmuşken ‘kadın dostu bir sendikacılık’ yapmak mümkün olabilir mi? Sürecin doğru yönetilemediğini düşünüp, konuyla ilgili adım atılması beklentisiyle sendikaya yaptığımız girişimler neticesinde kadının beyanını esas alan ve adil bir soruşturma süreci işleteceğini düşündüğümüz sendikanın konunun muhatabı olan kadın arkadaşımızla bir kez bile görüşmemiş olması kabul edilebilir mi? ‘İş ahlakı’ kimin ahlakıdır; işyerinde siyaset tartışmaları yapmak hangi ‘ahlaka’ aykırıdır? Patronun ahlakı mı? Sendika bu ‘ahlakı’ savunuyor mu?
Birleşik Metal İş Sendikasından bu konuların açıklığa kavuşturulmasını ve kadın arkadaşımızın da sürece katıldığı yeni bir soruşturma yürütülmesini talep ediyoruz.
Kadın örgütlerinden de bu konunun takip edilmesini, gündem edilmesini, kadın arkadaşımızın yanında yer almasını rica ediyoruz.”
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği'nin metninde geçen iddiaları ve soruları sormak istediğimiz Birleşik Metal İş Sendikası yöneticileri ne yazık ki sorularımıza yanıt vermediler.
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği 2016 yılında Rimaks fabrikasında tacize ve şiddete uğrayan Nuray için fabrikanın önünde eylem yapmıştı
İlgili haberler
KESK, sendikal mekanizmalar, işyerleri ve kadın em...
Sendika merkezine/ şubelere çağırmakla yetinen bir çalışma yerine, işyerlerinde kadınları mücadeleye...
GÜNÜN RAKAMI: İşyerinde şiddet dünya kadınlarının...
Kadınların yaşadığı şiddet ev içi ile sınırlı değil tabii ki. Şiddet kadınların hayatının bütününü ç...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.