Adile Doğan
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan, 1 Mayıs öncesi Tuzla ve Pendik bölgesindeki işçi kadınların yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek 1 Mayıs çağrısı yaptı.
Esenyalı’da yaşlısından gencine, işçisinden çalışmayanına kadınlar, deprem bölgelerindeki insanlarla dayanışma sağlamak için seferber oluyor, ancak bunu yaparken de yetkililere sordu: Neredesizin?
Cumhurbaşkanının, “İşçi-memur halinden memnun” iddiasına, çocuklarının talepleri karşısında derin yoksulluklarıyla ezilen kadınlardan itiraz: Çocuklarımız bisküvi alamadığımız için ağlıyor
Aldıkları ücretin kayıt parası ve eğitim masraflarını karşılamadığı için kredi çekmek zorunda kaldıklarını söyleyen veliler ‘İstenen paralar devlet okulu mu özel mi belli değil dedirtiyor’ diyor.
Seher Ç’nin öldürülmesinin ardından çıkan haberler sonrasında Ekmek ve Gül’e ulaşan, arkadaşları, Seher’in çocukluğundan evliliğine yaşadığı şiddet döngüsünü anlattı.
Esenyalı Mahallesi’nde bir ailenin üç çocuğu çalışıyor. Evin abisi tersanede, ablası gıda fabrikasında, 15 yaşındaki Nazlı ise tekstilde, yine de yetmiyor gelir, giderleri karşılamaya...
Seher Ç, şiddet gördüğü, ayrılmak istediği, daha önce şikayetçi olduğu ancak aile baskısı nedeniyle şikayetini geri çektiği C.Ç. tarafından öldürüldü.
Fidan’ın yaşamı şiddete maruz kalan, devlet korumasına alınan, yurttan çıktıktan sonra akıbetleri takip edilmeyen çocukların yaşadıklarını gözler önüne seren bir örnek...
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyeleri, “Kadın cinayetlerine, şiddete, eşitsizliğe, güvencesizliği, karşı ses çıkarıyoruz” diyerek basın açıklaması yaptı.
Polis kayıtlarına geçemeyen yüzlerce şiddet vakası var. Çünkü, kadınların artık sisteme ve yasalarına güveni kalmadı. Son infaz yasasıyla da bu güvensizlik daha pekişmiş durumda.
“Zaten şiddet gören bir kadın şimdi evde iki katı şiddet görüyor bu süreçte, kuşlara yem verdiği bahanesiyle dahi kocasından şiddet görüyor bir kadın.”
8 Mart’a giderken Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan’la 8 Mart hazırlıklarını, işçi kadın buluşmalarını konuşuyoruz...
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin düzenlediği işçi kadın buluşmasına katılan işçi kadınlar yaptıkları konuşmada derneğin ve kadın dayanışmasının hayatlarını nasıl değiştirdiğini anlattı.
Sorunların derinleşerek yeni yıla taşındığının farkındayız. Ama dertlerimizle birlikte, dermanımızı, bir arada olmanın gücünü ve dayanışmanın iyileştiriciliğini de taşıyoruz yeni yıla...
5 kadın, 5 farklı hikaye ama ortak bir nihayet... Boşanmak istedikleri kocalarının baskı ve şiddetinden kurtulmaya çalışan kadınlar tüm haklarından feragat etmeyi kabul etmek zorunda kalıyor.
Kadınlar krizle birlikte sadece daha da yoksullaşmıyor aynı zamanda şiddetin her türlüsüne daha fazla maruz kalır hale geliyor.
Bundan tam 5 yıl önce bu mahallede kadınların yaşadıkları tüm sorunlara karşı bir talep ve çözüm oluşturmak için bir dernek kuruldu: Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği.
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinden Adile Doğan: Şiddet, yoksulluk, işsizlik kadınların hayatının orta yerinde dururken iktidar koltuk derdinden başka bir şey görmüyor.
Sendikalı fabrikalarda hediyeler dağıtarak yapılan kutlamalar kadınları beklentiye sokuyor. Kadınlar hediye seçer hale geldi. 8 Mart, sendikalar eliyle ‘Kadınlar Günü’ne çevriliyor.
İşçi kadınlar krizin kendilerini nasıl etkilediğini anlatıyor; ‘Patronların lüksü değişmedi ama ben işten atıldım, evdeki 3 peteği kapattım, ekmeği evde yapıyorum, kış başından beri ayakkabım delik...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.